Halaman

Selasa, 10 Januari 2012

PROMOTION JANUARY 2012 / PROMOSI JANUARI 2012





All type of Cake Fondant

Price RM150 above 5% RM142.50

Price RM300 above 10% RM270.00

Price RM450 above 15% RM382.50

Semua Jenis Kek Fondant

Harga RM150 Ke atas 5% RM142.50

Harga RM300 Ke atas 10% RM270.00

Harga RM450 Ke atas 15% RM382.50


VALENTINE'S PROMOTION

Valentine's Cake - Be Mine , You Hold The Key To My Heart & Loves
Chocolatee Fondant Cake
Normal Price RM290
Now Promotion price less 30% Only RM203

PROMOTIONS ANGAGEMENT FLOWERS FONDANT CAKE

Normal Price RM200
Promo Price RM180
10% less Price

WEDDING CAKE PROMOTIONS

Golden Yellow With Small Rosses 3 Tier Normal Price RM700, Promo Price RM475

Pink / Peach Dot Rosses 2 Tier Normal Price RM500, Promo Price RM475

White Frill Wedding Cake 3 Tier Normal Price RM780, Promo Price RM741


Contact Cake Artist : Chef Wan 0127144840

Cooking Class January / Kelas Memasak Januari 2012 & 2013 Petua & Tips Baking Kek Dengan Cantik










Cooking Class " Baking for beginners " 14 / 01 / 2012 Saturday, booking class contact Yasmin Sanusi 0193805344
Kelas Memasak " Asas Baking " pada 14 / 01 / 2012 , Tempahan Kelas Hubungi Yasmin Sanusi 0193805344
Tempat : Cheras Indah, Baking project kitchen, Kuala Lumpur
Masa : 1030 pagi - 1530
Tarikh : 14 / 01 / 2012 Sabtu


Cooking Class " Advanced Bread Making " 28 / 01/ 2012 Saturday, Booking class contact Yasmin Sanusi 0193805344
Kelas Memasak " Advanced Membuat Roti " 28 /01 / 2012 Sabtu , Tempahan Kelas hubungi Yasmin Sanusi 0193805344

Tempat : Cheras Indah, Baking project kitchen, Kuala Lumpur
Masa : 1030 pagi - 1530
Tarikh : 28 / 01 / 2012 Sabtu



Cooking Class " Basic Bread Making " 21 / 01/ 2012 Saturday, booking class Contact Yasmin Sanusi 0193805344
Kelas Memasak " Asas Membuat Roti " 21 / 01 / 2012 Sabtu , Tempahan Kelas Hubungi Yasmin Sanusi 0193805344


Tempat : Cheras Indah, Baking project kitchen, Kuala Lumpur
Masa : 1030 pagi - 1530
Tarikh : 21 / 01 / 2012 Sabtu

Conduct By : Chef Gunawan Jamil @ Chef wan / Obie
Assistant : Chef Imran Ismail @ chef Im
Contact No : 0127144840 ( Chef Konsultan )

PETUA MEMBUAT / BAKING KEK DENGAN CANTIK - CHEF WAN
Proses membuat kek adalah 'proses tepat' yang bahan-bahannya perlu seimbang antara satu sama lain bagaikan satu rumusan kimia. Malah, memang berlaku proses kimia apabila bahan kek mentah dibakar dan menjadi satu hidangan makanan/manisan yang lazat. Tidak dapat digambarkan keistimewaan perkataan 'kek' jikalau dibandingkan proses membuat adunan kek manis yang dibakar, disapu inti di tengahnya dan disalut gula aising, yang direka bentuk dengan mudah di sekeliling kek. Keindahan kek ini dapat memberikan kepuasan. Seni memasak kek ada unsur seni reka yang tersendiri. Kek adalah asas struktur, intinya sebagai lepa dan aisingnya sebagai jubin atau pertukangan papan, menjadikannya satu bentuk yang sempurna.Untuk membuat kek, bahan-bahan asasnya ialah gula, tepung, telur, lelemak... kepelbagaian boleh dicapai dengan menukar rasa, tekstur, rupa dan bentuknya untuk mendapatkan hasil kek yang baik. Berikut Chef telah menurunkan beberapa petua penting dalam seni menyediakan kek.
1.Semua bahan hendaklah berada pada suhu bilik melainkan jika resipi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega. Jika terus digunakan dan peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, ia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Apabila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini menggebukan lagi kek itu.
2.Fahamilah fungsi ketuhar anda sebab setiap ketuhar berfungsi secara berlainan. Bergantung berapa umur ketuhar, sama ada sudah uzur ataupun baru dibeli, waktu memanaskannya juga penting sebelum kek itu dibakar. Pastikan selalu memanaskan ketuhar dahulu. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar. Selalunya 15 minit memanaskannya sudah mencukupi.
3.Apabila membakar kek, letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.
4.Jangan memukul terlalu lama apabila memasukkan tepung ke dalam adunan mentega, adunkan tepung hingga ia sebati sahaja. Memukul terlalu lama akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek keras.
5.Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, mentega perlu dipukul sampai berkrim.

Membakar kek suatu kerja mudah tetapi apa akan terjadi pada kek apabila ia dikeluarkan dari ketuhar?Masalah Yang Sering DihadapiJarang sekali kita dapat menentukan kenapa kek tidak menjadi seperti pada gambar resipi. Perlu ingat, semua bahan hendaklah ditimbang dengan betul dan gunakan penimbang serta camca penyukat dan acuan tin yang ditetapkan dalam resipi. Bukan cawan kopi, cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Dan bukan camca teh, camca makan di rumah... tetapi camca sukatan. Apabila kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap di tengahnya. Di bawah disenaraikan masalah lain dan sebabnya.- Kek Terlalu Lembap dan Leper
■Terlampau banyak cecair.
■Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.
■Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.
■Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.

- Kek Merekah di Atas
■Ketuhan terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar.
■Kekurangan cecair.
■Acuan tin terlalu kecil.

- Kek yang Mendap di Tengahnya
■Ukuran acuan tin tidak betul.
■Sukatan bahan tidak tepat.
■Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat.
■Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.

Semoga kek anda menjadi.. :)

. Jadual Kelas Baking Januari 2013 Salam sejahtera kepada anda yang berminat mengikuti kelas chef obie wan.Jadual kelas untuk Januari 2013 telah siap kepada yang berminat boleh membuat tempahan tempat untuk menghadiri kelas, Pada Januari 2013 Obie akan mengadakan kelas Asas Baking ( Baking for beginners ), Kelas Asas Membuat Roti ( Basic Bread Making ), Kelas membuat Rainbow kek dan Red Velvet dan kelas Manisan ( Dessert ). Jumlah Pelajar : Maksimum 10 orang pelajar sahaja ( hands on class), Manakala 15 orang untuk kelas Demo.// Hubungi : Yasmin Sanusi minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 atau Hotline 0127144840 obie wan// Deposit : Setiap tempahan kelas akan dikenakan deposit sebanyak RM50 sahaja. Pembatalan tempahan kelas : Notis 7 hari sebelum kelas bermula.// Lokasi : Taman Cheras Indah , Kuala Lumpur- Alamat NO. 1 JALAN INDAH 1, TAMAN CHERAS INDAH, 56100 KL.// KELAS ASAS BAKING / BAKING FOR BEGINNERS 12 / 01 / 2012 SATURDAY
12 / 01 / 2013 SATURDAY Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil a.k.a obie wan Date : please refer to schedule on right side bar Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm Fee : RM300.00 per person Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on) Topic : •Preparing ingredients, cake mixing, lining cake tin, baking technique and oven use. •Baking 5 varieties of classic cakes – Sponge cake, butter cake, chocolate cake, fruit cake and lemon cheesecake. •Free recipes - will update soon. Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers) KELAS ASAS MEMBUAT ROTI / BASIC BREAD MAKING 13 / 01 / 2013 SUNDAY
13 / 01 / 2013 SUNDAY Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil Date : please refer to schedule on right side bar Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm Fee : RM280.00 per person Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on) Topic : •Mixing the dough, kneading, rising, dividing and shaping the dough, glazing and baking. •Students will learn how to bake : Burger bun, soft roll, hotdog bun, baguette (for garlic bread), mexican bun (roti boy) and pizza. •Free recipes - Nut bread, chicken floss bread, coconut bread and raisin bread. Students will be able to taste and take home bread samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers). KELAS RAINBOW KEK DAN RED VELVET KEK 20 / 01 / 2013 SUNDAY
Topic : •Students will learn how to make the Red Velvet cake and the Cream cheese frosting from scratch. •Students will learn how to make the Rainbow cake and Italian meringue butter cream from scratch. •Free recipe : New York Cheesecake & Opera cake Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers. KELAS MANISAN / DESSERT CLASS 26 / 01 / 2013 SATURDAY
Topic : •Student will learn how to make 5 types of dessert – Vanilla ice-cream, German Chocolate ice-cream, panna cotta with mint & berry sauce, Mango mousse and tiramisu. •Free recipes : Almond brittle and Mascarpone cake. Students will be able to taste and take home food samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers. Hotline : 0127144840