Halaman

Khamis, 4 Julai 2013

Kelas Memasak Dan Baking Amateur Dan Professional / Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO ) Resepi Red Velvet Moist dan Raibow kek Italian Meringue Buttercream


Kelas Memasak & Baking Persendirian
Untuk Amateur Dan Profesional Chef Obie 

Telah menjadi pilihan ramai semenjak 2011,
Telah melahirkan peniaga dan pengusaha produk berasaskan makanan dengan jayanya. 
Dihadiri dari pelbagai latarbelakang dan negara.
Surirumah , Bizz oneline , Pengusaha Cafe , Restaurant , Francais , VIP & pelbagai lagi.

Anak didik dibawah tunjuk ajar chef obie telah berada di merata pelusuk negara  juga di luar negara.
Tiada had usia , 
Kebanyakan pelajar persendirian yang hadir bermula 14 tahun sehingga 77 tahun .
Kelas short course / one day course & Pakej untuk perniagaan makanan. 
Kepada anda yang ada permintaan sendiri dalam course memasak atau baking juga boleh hubungi pihak kami.

Hotline : 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com
FB  : chefobie untold









Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera
kepada anda semua yang melayari blog chef obie hari ini.

Pengumuman untuk anda menyertai
" Contest Giveaway Chef Obie 1 Million Views "
yang akan bermula pada minggu hadapan,
Contest ini diadakan bagi menghargai anda semua " my heartbeat "
yang melayari blog chef obie sejak ia mula diujudkan.

" Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO ) " ini diadakan sempena 1 juta views di blog chef obie  - chefgunawanmalaysia.blogspot.com.

Pada hari jumaat yang lepas blog chef obie telah mencecah 1 juta views, 
mungkin ia tidaklah banyak mana , tetapi sebagai blogger masakan yang bermula zero.. dan agak jahil dengan i.t apatah
lagi kurang ilmu berblogger ia satu pencapaian yang chef obie tidak jangka dalam masa yang agak singkat juga.
Terima kasih anda semua yang sudi menjadikan blog chef sebagai rujukan.

Berbalik kepada Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO )
Ia akan bermula pada hari Isnin 9 Mac 2015 sehingga hari khamis 12 April 2015
dan keputusan pemenang akan diumumkan pada hari Isnin 13 Mac 2015.

Syarat - Syarat Pertandingan 

1.Terbuka kepada semua warga Malaysia , Singapura & Brunai Darussalam & tiada had usia.

2.Wajib menjadi Follower

*Blog chef obie - chefgunawanmalaysia.blogspot.com
*Facebook - chefobie untold 
*Instagram - chef_obie_official 
( sekiranya anda tiada akaun gmail , anda dibenarkan menjadi salah satu follower sama ada di Facebook atau Instagram )

3.Anda semua wajib menjawab soalan yang mudah  berpandukan 
penaja setiap hadiah ,
Jawapan boleh anda refer pada info yang akan diberi oleh chef obie dalam blog ini dan juga dalam FB chefobie untold.
1 minggu mewakili 1 soalan 
Anda perlu terus menjawab soalan dibahagian comment

Contoh :

Berapa Usia Chef Obie pada tahun ini - 2015 ?
Jawapan : 29 tahun ( nama anda , No Contact @ email anda )

Anda boleh menjawab di dalam blog ini dalam bahagian Comment, dalam Facebook atau dalam Instagram
sekiranya anda ingin menjawab di semua laman sosial ini juga dibolehkan.

Pihak kami akan menilai & mencatat - kepantasan anda menjawab sepanjang pertandingan.
5 soalan akan diberi , 1 soalan seminggu , dan anda wajib menjawab 5 soalan yang diberi sehingga tamat pertandingan.

4. Sekiranya anda merupakan seorang blogger , anda wajib menyediakan 
Entrie " Contest Giveaway Chef Obie " di blog anda. Hadiah untuk blogger yang menyediakan entri juga disediakan , dan entrie anda akan dinilai oleh pihak kami.

5.Pihak kami menyediakan Hadiah untuk semua walaupun anda bukan blogger. Jangan lepaskan peluang

6. Soalan pertandingan akan dikeluarkan pada Hari

Isnin - 9 Mac 2015
Isnin - 16 Mac 2015
Isnin - 23 Mac 2015
Isnin - 30 Mac 2015
Isnin - 6 April 2015

Dalam blog ini ,  Facebook - chefobie untold dan dalam Instagram

Hadiah-hadiah menarik dari penaja seperti 

Voucher - Voucher Menarik dari Para Penaja 
Top UP Hotlink Maxis RM10 x 10 
Easy Whisk ,Just Press & Spin RM50 x 2
Majalah Masakan AROMA Terbaru 1 x 30 naskah
Buku Pemanis Mulut Ct Delima 1 x 30 naskah
Buku Masakan Tempatan & Antarabangsa 1 x 10 naskah
Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI 1 x 1
Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie 1 x 1 naskah
Sijil Penghargaan chef obie 1Million Views
eBook -ebook terlaris , Teddy Bear & banyak lagi hadiah -hadiah menarik untuk dimenangi !

7.Keputusan Pertandingan adalah Muktamad.

HADIAH-HADIAH CONTEST GIVEAWAY CHEF OBIE

Hadiah Pertama x 1 pemenang








Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1


Hadiah Blogger x 1 pemenang








Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1



Hadiah Ke 2 x 1 pemenang







Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1

Hadiah ke 3







Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1









Hadiah ke 4

Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie  x 1 naskah
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Sijil Penyertaan x 1







Hadiah ke 5

Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI  x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Sijil Penyertaan x 1




Hadiah ke 6 x 28 pemenang

Buku Pemanis Mulut Ct Delima x 1







Hadiah ke 7 x 24 pemenang

Majalah Masakan AROMA






Hadiah Saguhati x 5 pemenang 

Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1



Jutaan terima Kasih kepada Para PENAJA 
Contest Giveaway Chef Obie CGCO



FARMBERRY & NETWORKS 




MAJALAH AROMA-SURI MEDIA SDN BHD 




FOOD JAM



FMME  



GRILL CABIN 



BAKINGPROJECT 




MASTERKITCHEN @ MGJ 




Sebarang Pertanyaan
Whatsapp 0172260719

FOLLOW :

FACEBOOK : chefobie untold
INSTAGRAM : chef_obie_official
BLOG : chefgunawanmalaysia.blogspot.com












**********



KELAS KEK 2 jam

short course & economy baking classes

kepada peminat-peminat kek dan cake maker
amateur mahupun profesional, atas permintaan ramai pihak chef obie kini membuka kelas kek persendirian 
short course dan economy classes
hanya 2  jam hingga 3 jam sahaja

1 x sijil kehadiran 

Pelajar boleh memilih mana-mana jenis kek dibawah untuk belajar secara personal dengan chef obie.


Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 


            Sabtu Dan Ahad 



( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari




Pilihan 1 : Milk  Chocolate Ombre Rossette Cake 



Pilihan 2 : Ombre Blue Petal Cake



Pilihan 3 : Pandan Kiwi Ombre Rosstte Cake


Pilihan 4 : Original New York Cheesecake


Pilihan 5 : Original Chocolate Mousse Cake


Pilihan 6 : Original Austrian Chocolate Mousse Cake


Pilihan 7 : Strawberry Chocolate Mocca Cake


Pilihan 8 : Austrian Raspberry Cake


Pilihan 9 : Original Coconut Layer Cake or Original Coconut Layer Cake for diet- Gluten Free


Pilihan 10 : Ombre Rose Cake


 Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM450.00 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS :  pilihan , RM450 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 9 /01/2015 ke 017 2260719


Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.

Lokasi : Merdeka Villa ,Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall




 017 2260719 Call/ SMS /whatsapp 


Tenaga Pengajar Professional : chef obie





Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



Kelas 3D Tema Baby










Fee / Yuran : RM1200

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 
Membuat figurine baby
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.

Tarikh : Isnin hingga khamis,sabtu dan ahad.
Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.



Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 



TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM1200 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 

Anda yakin dan amat berminat dengan fondant & gumpaste ..kelas 3D ni chef obie syorkan anda join.... skill & teknik-teknik yang tidak diberitahu sama ada dalam internet mahupun buku.. akan chef obie sharing kepada anda! okay...chef obie nak kongsikan resepi kek yang menggunakan asas sponge kek victoria..
iaitu Rainbow Cake with Italian Meringue Buttercream juga resepi yang dah bertahun tetapi masih menjadi pilihan kaki makan kek dan homebaking iaitu Resepi Red Velvet Moist Kek atau Kek Baldu Merah....mmmm tetap mengancam!



Bahan

Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml


Cara membuat
1.Panaskan Oven 170-175’c
2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.
3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.
4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.
5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence
6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.
7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau,

Italian Meringue Buttercream

Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence

Cara membuat

1.Pukul putih telur sehingga kembang.
2.Panaskan gula dan air selama 7 minit
3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.
4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.
5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.


Senangkan resepinya..walaubagaimanapun chef obie suke mengingatkan kepada anda kaki2 baking..sekiranya membuat italian meringue buttercream ini pastikan - Safety first okay...ingat anda bermain dengan gula dan air yang agak panas..boleh melecur kulit sekiranya leka! haaaa....dalam kelas pun chef bising2 pasal benda ni... kemudian resepi kek red velvet...




 (kek sebenar red velvet agak rapuh dan kering sedikit)
resepi ini telah diubah untuk selera orang kite.. peace)

Bahan-bahan

(kering)
280 g tpg gandum
50 g serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil garam


A

125 g mentega unsulted
260 g gula castor


B

2 biji telur (gred B)

C

1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka putih @cuka kurma @ cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright


D

240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)atau boleh beli aje buttermilk di pasaraya..sekarang dah mudah untuk mendapatkannya.
optional boleh gantikan yogurt jika tiada buttermilk.


CARA-CARA:

1.Ayak kesemua bahan kering-ketepikan

2.Pukul (A) sampai kembang & ringan.Masukkan (B) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (C)-pukul hingga sebati

3.Kemudian Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.

4.Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.


RESEPI KRIM CHEESE :

200-300 grm whipping cream-brand anchor
150 grm cream Cheese-brand Phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
60 grm gula icing
100 grm butter
2 titik lemon paste

Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda....

suke tak dapat resepi red velvet chef obie...? suke  Alhamdulillah dan dalam Tahun 2015 chef juga masih menjual ebook-ebook terlaris sepanjang 2014
sekiranya anda belum milik..bolehlah dapatkannya..Insyaallah ilmu bermanfaat dan ada kebaikan tiada rugi untuk anda dimilik...

 As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook Popular chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 
7.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit




Hottest!

Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-

Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 


P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". Dapatkan sekarang hanya RM30.00 

Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri. Dapatkan sekarang hanya RM30.00 


hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! Hanya RM30.00


hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM30.00


hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya! Dapatkan sekarang hanya RM30.00

hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM30.00



Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki denganPERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.


Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.



********