Halaman

Jumaat, 2 Mei 2014

Kek Leleh ! : Resepi Rainbow Kek Dan Italian Meringue Buttercream Chef Obie



Rainbow Kek


Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml




Cara membuat


1.Panaskan Oven 170-175’c ( mengikut oven masing-masing - ada yang perlu 180'c )


2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.


3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.


4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.


5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence


6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.


7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau, ( anda boleh guna 7 warna )



info- kalau anda nak tahu resepi diatas ini merupakan 'Victorian Sponge Cake'
kalau dekat uk sana ia biasa digunakan sebagai asas sponge kek untuk kek rainbow.
sekarang anda dah tahu resepi victorian sponge kek, resepi ini juge boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis kek lain..kek-kek kontemporari.( ianya agak manis sedikit )



Italian Meringue Buttercream


Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence



Cara membuat


1.Pukul putih telur sehingga kembang.


2.Panaskan gula dan air selama 7 minit


3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.


4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.


5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.


info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak
kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c 
jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.



p/s- Sila pastikan keselamatan semasa membuat Italian Meringue Buttercream ini..

"think safety first my friends...." good!

Jom layan clip video lagu tema dari film top gun heee... peace



Berlin - Take My Breathe Away theme from Top Gun with Lyrics

Resepi Asam Pedas Muar Popular

DIY- Asam Pedas Muar

Assalammualaikum wbt,


Haaa... ape kate tengah hari ni kite pekena 
'Asam Pedas Muar' perrggghh.... makan plak tu
dengan side ade telur dadar , sayur peria goreng ,
ade sambal belacan dengan ulam- ulaman... perrrghhh lagi..
mmm kicap jangan dilupekan...heee..



okay la... bie nak sharing resepi " Asam Pedas muar "
bie mula belajar masak lauk ni.. dari mak...
ingat lagi.. mase tu darjah 3..
tak salah imbas kembali citer lame..
mase tu Bie.. 
darjah 3 musytari sekolah kebangsaan masai, johor..
sebelum pi sekolah, sebelum bas ah peng pick up bie
pi hantar sekolah..
'pagi-pagi lagi bie keno tolong
mak tumbuk cili kering yang dah direbus..'
tumbuk dengan batu lesung lagi..
mak tak suke guna blender...
...bermula selalu tolong mak kat dapur memasak..
sampai la.. diberi kepercayaan untuk masak asam pedas
sendiri..mmmm berbunge-bunge bile diberi kepercayaan
untuk memasak.. walau masakan pertame tu..
ade la komplain...termasin sket..dan masam tu kureng la plak...
haaaaa... x mengape jadikan komplain tu sebagai
semagat untuk bie masak lebih baik lagi..huuu 
mmmm rindukan air tangan mak...



Resepi Asam Pedas Muar


Bahan-bahan:



8 ketul ikan pari / ikan kembung / selar / sembilang 
Satu mangkuk cili kering (direbus dan dikisar)
8 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk )
1 cawan perahan asam jawa
2 kuntum bunga kantan
1 ikat Daun Kesom
1 ikat daun kesum
2 batang serai (dititik)
Sedikit belacan
2 biji Tomato
8 batang bendi muda
500 ml air
Garam secukup rasa 
1 sudu kecil gula




Cara-cara Membuatnya:



1. Panaskan minyak, tumis belacan, cili kisar bersama kunyit hidup,lada hitam dan bawang merah.
Selepas naik bau wangi, masukkan perahan asam jawa, air ,bunga kantan dan daun kesum.



2. Biarkan dengan api perlahan sehingga mendidih,masukkan buah tomato dan bendi muda, garam dan gula.



3.Biar mendidih dalam 5 minit lagi. siap untuk dihidangkan.



Cube tau resepi ni senang aje.... dan sedap!

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719