Halaman

Khamis, 29 Oktober 2015

Tips Menjaga Kesegaran Sayur Dan Buah-buahan



TIPS MENJAGA  KESEGARAN SAYUR & BUAH BUAHAN

1-Sayur dan buah dibilas dan dibersihkan dengan air bergaram supaya kekotoran dan bahan kimia tertanggal dengan sempurna.

2-Sayuran jenis berkulit tidak dibuang terlalu nipis supaya tidaklah menghilangkan nutriennya.

3-Jangan potong sayuran terlalu awal , ia akan menghilangkan tahap kesegaran sayur itu .

4- Jika anda membeli sayur dipasar, pilihlah sayuran yang sedia segar dan mampu tahan lama.

5-Jika anda sedang memasak sayur,pastikan penggunaan api atau haba yang rendah supaya tidak menghilangkan kandungan vitamin C .Vitamin C mudah hilang pada suhu yang tinggi.



6- Sekarang ada pencuci sayuran -anda boleh beli dipasaraya seperti jaya jusco, tesco dan sebagainya- " Safeguard fruits and vegie wash "bagi memudahkan membersih dan mencuci sayuran dan buah-buahan.

7- Buah - buahan seperti anggur , epal , plum kebiasaanya telah diwax @dililin.Pastikan anda mencuci dgn cara no 1 @ 6, kemudian ambil tisu kitchen lapkan buah-buahan sehingga bersih dan kering.

Selamat Mencuba Khidmat Pesanan Dapur daripada chef obie 



#smallplate

Tiada ulasan:

Catat Ulasan