Halaman

Rabu, 27 Disember 2017

BORAK Santai Chef Obie Hujung Tahun 2017 : DIET DAN PENYAKIT KANSER ( Bahagian 1 )

BORAK santai chef obie HUJUNG TAHUN 2017 : DIET DAN PENYAKIT KANSER bahagian 1

Dunia belum berakhir " Be stronger than yesterday , jadikan hari-hari anda dipenuhi dengan bunga-bunga, walau mungkin bunga yang berbeza-beza,cuba maintain positif , mungkin tak banyak perubahan dapat dilakukan at least mencuba ! because why? Becauce everyday brings new choices and brings new hope  

Be Confident Be Bold "- chef obie



Salam hujung tahun 2017 netizen , 

chef obie doakan semoga segala perancangan peribadi anda dihujung tahun bersama family mahupun teman-teman lancar .Kepada yang masih tidak berpeluang bercuti bersama family mahupun teman-teman ..teruskan dedikasi anda kepada company dan negara .tanpa anda kelancaran dan aktiviti dalam masyarakat juga pasti terganggu.Giliran anda bercuti pasti tiba..so stay cool and enjoy with your responsibility for company and country.Love you guys...
Pagi ni chef obie nak borak-borak dan berkongsi info yang pasti tidak ramai ingin ambil tahu dan tidak mempedulikannya.Walau dalam masyarakat kite isu ini perlu sangat dan wajib anda turut ambil tahu dan patut berasa bertanggungjawab bersama ambil peduli dan kongsikan kepada umum.



Isu " DIET DAN PENYAKIT KANSER" mungkin diri kite tidak menghidapi penyakit kanser ini , tapi ada kemungkinan ia ada dalam diri anda dan sedang bermula atau mungkin sudah kritikal yang anda sendiri tidak ambil tahu? mungkin ada dikalanagn saudara anda sendiri mahupun dikalangan kawan dan sahabat anda yang dalam diam sedang berusaha dan bertarung dangan penyakit ini.



Chef obie bukan doktor ,tapi pengalaman profesional dalam industri penyediaan pelbagai penyediaan makanan termasuklah penyediaan makanan untuk pelbagai diet pesakit , ia turut membantu selain chef obie berkawan dan bercampur dengan pakar diet pemakanan dalam perbincangan dan menu-menu creation yang chef obie creat untuk penggunaan profesional consultation dan sebagainya.



Kite kembali kepada tajuk diatas -chef obie nak jelaskan kepada anda , 
Betapa peri pentingnya PEMAKANAN YANG SEIMBANG DAN NUTRIEN YANG MENCUKUPI untuk diri kite seharian.
Jika kite , atau anda menghidapi PENYAKIT KANSER , anda perlu INGAT , anda SANGAT  memerlukan makanan yang TINGGI KALORI DAN PROTEIN ini semua bagi memastikan tahap kesihatan anda pada tahap yang Optimum dan Diri Anda Perlu Kuat !
Kenapa ANDA PERLUKAN pemakanan yang TINGGI KALORI DAN PROTEIN ? Anda perlukan pemakanan TINGGI KALORI DAN PROTEIN supaya anda TIDAK MUDAH LEMAH daripada Tiada tenaga , Tiada upaya untuk menghadapi sepanjang PROSES RAWATAN KANSER.
Perlu INGAT , Anda juga MUDAH DAN BERISIKO DIJANGKITI KUMAN .Jadi Anda Perlu sentiasa BERTENAGA DAN KUAT !

Chef obie juga suka sangat MENGINGATKAN KEPADA ANDA yang menghidapi penyakit kanser ini selain menitik beratkan pemakanan , Anda juga Sangat-sangat WAJIB menitik beratkan kekuatan ROHANI, semangat anda perlu berada pada TAHAP OPTIMUM juga, sentiasalah BERTINDAK POSITIF , SENTIASA POSITIFKAN DIRI , SENTIASA BAHAGIAKAN DIRI , SENTIASA SEGAR DALAM TINDAKAN SEHARIAN...SENYUMAN TU JANGAN LUPA SENTIASA TERUKIR..kalau dah senyum sorang -sorang tu dah kenape???heee..its ok..yang membahagiakan diri kite adalah kite sendiri!kredit untuk Anda !




Chef Obie juga suka Sangat berpesan Dan MENGINGATKAN kepada Anda Pesakit Kanser , HENTIKAN PEBRET ANDA YANG SUKA MAKAN "JUNK FOOD" SAY NO TO FAST FOOD OKAY..SAY NO TO MC DONALD..NO MORE DOUBLE CHEESE BURGER , NO MORE BURGER , NUGGET ETC, AIR COKE ATAU SEBARANG JENIS AIR BERKARBONAT SAY NO..MAKANAN BERGRILL BERKARBON..SAY NO TO SATAY BAKAR..BURGER BAKAR..SEAFOOD BAKAR SEAFOOD REBUS ( mostly seafood tidak sesuai, ada yang sesuai ) ...melainkan makanan seperti burger atau satay dibuat secara sihat dan homemade dan tidak dibakar secara karbon anda masih boleh menikmatinya ...my pleasure..



MENGAPA ANDA MEMERLUKAN PROTEIN DAN KALORI YANG MENCUKUPI ?

1.Mengekalkan dan memperbaiki sistem pertahanan tubuh badan Anda.
2.Menggantikan tisu-tisu yang rosak atau tercedera.
3.Mengurangkan risiko dan jangkitan kuman.
4.Mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai dan ideal untuk Anda.

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN DIET TINGGI KALORI DAN TINGGI PROTEIN?

chef obie nak jelaskan Diet tinggi kalori dan tinggi protein adalah diet yang dapat membekalkan tenaga dan protein yang diperlukan oleh tubuh badan pesakit kanser bagi memastikan tahap kesihatan yang optimum.Info Di bawah ini sebagai 
CONTOH:
MAKANAN TINGGI KALORI
MAKANAN TINGGI PROTEIN
·         Nasi Goreng/ Beriani/Lemak
·         Mee Kari/Bandung/Laksa Johor
·         Roti Canai/Roti Murtabak/Tosai/Bom
·         Bubur Kacang/Jagung/Cha-Cha
·         Puding Bersusu/ Puding Karamel/Kek
·         Ais Krim/ Cendol/Abc/Lai Chee Kang
·         Sup Berkrim-Cendawan/Ayam
·         Susu Penuh Krim/Minuman Bersusu Dan Minuman Formula Khas
·         Ikan/ Ayam/Daging
·         Susu Dan Hasil Tenus
·         Telur
·         Kekacang Dan Hasil Kekacang
Seperti Kacang Dhal, Kacang Hijau, Kacang Merah, Tauhu, Tempe Dan Lain-Lain.

senangkan..dah boleh bayangkan menu-menu yang sesuai dan bolehlah anda palnning menu hidangan harian. diatas ni adalah contoh yangg mudah sahaja, anda juga boleh mencuba menu hidangan lain selagi ia menggunakan bahan mentah yang sesuai untuk anda seperti diatas...chef obie akan kongsikan 
TIPS UNTUK MENINGKATKAN KALORI DAN PROTEIN DI DALAM HIDANGAN ANDA...

pada posting..yang akan datang..InshaAllah..kerana..posting borak santai ini merupakan bahagian 1 daripada perkongsian asas pengenalan...walaupun ia bukanlah sepenuhnya info yang complete.Walaubagaimanapun..semoga sedikit perkongsian ini dapat memberi sedikit impak yang positif kepada kita semua..

chef obie mohon maaf sekiranya ada kekurangan , Yang Baik sila ambil sebagai teladan dan dipraktikkan DAN KONGSIKANLAH BERSAMA.



1.    chef obie menjaga kesihatan dengan mengamalkan gaya pemakanan yang sihat ..dengan penggunaan bahan mentah yang terserlah KEBAIKANNYA PADA TUBUH BADAN...chef obie pengguna tegar MINYAK KELAPA MEDETOP ( CCO ) DAN MINYAK KELAPA DARA MEDETOP ( VCO )...akan chef kongsikan kebaikan..penggunaan minyak ini dalam setiap hidangan masakan kite seharian ....




Bengkel Masakan Perniagaan : Kuih Melayu Frozen Popular Chef Obie Kemasukan Januari 2018

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN KUIH MELAYU FROZEN POPULAR CHEF OBIE
kemasukan Januari 2018






LOKASI : Berhadapan HUKM . I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur
YURAN @ FEE :

Booking bengkel SEKARANG yuran hanya RM50.00 seorang !

TARIKH : 27 JANUARI . 2018
HARI : Sabtu
MASA : 9 pagi hingga selesai

HUBUNGI : 016 9166010 Miss Nesa atau 0172260719 chef obie



Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini

( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup@berkumpulan


BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR :

JENIS KUIH MELAYU

KARIPAP 2 JENIS- AYAM BERIANI BERKENTANG & ISI IKAN

CUCUR BADAK

KASTURI


Keistimewaan Peserta Bengkel


1.Turut Sama demo dan semi hand ons bersama chef obie

2.Nota Bengkel

3.Sijil

4.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.

5.Dan.... Bengkel Enjoy !


Perhatian :



Peserta Wajib Membuat Pembayaran PENUH daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan


i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama

Muhamad Gunawan Jamil

atau

Akaun Syarikat 
MGJ CONSULTANCY
BANK ISLAM 12122010028739

Kemudian

Bukti Pembayaran Perlu Disimpan

Dan whatsapp Infonya ke



01722620719 atau 016 9166010


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian



0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call

Katering Masakan Kampung , Menu Western Food , Menu Arab Dan Timur Tengah : SKY CHEF CATERING KL

Service Catering Area KL 🍲🍛🍚🍜
Meng-utamakan sajian menu yg enak-enak mengikut permintaan pelanggan...
SKY CHEF CATERING KL menjadi pilihan pelbagai majlis & acara

PELBAGAI MENU MASAKAN KAMPUNG POPULAR , MENU WESTERN FOOD , MENU ARAB DAN TIMUR TENGAH 


Anda mahukan majlis anda dalam hidangan katering kami secara

1.Buffet 



2.Buffet bersama DOME VIP / VVIP

 


3.BUNGKUS

 


4.LUNCHBOX

 




Do not hesitate to contact us


+0172260719 chef obie
+0196460409 pn khurzai
+0169166010 Nesa


SKY CHEF CATERING KL juga ada cawangan di DUNGUN, Terengganu

***Jadi kepada anda yg berada di area Dungun boleh hubungi pihak kami

#cateringkl #katering #kateringkl #kateringdiet#kateringsehat #kateringsedap #chefobie#skychefcatering #skycatering











KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR : KELAS WESTERN FOOD kemasukan Januari 2018


1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup


Antara Testimoni pelajar :

FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor


      






 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan







SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam







MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak











Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan JANUARI 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


CARA MENYERTAI KELAS MASAKAN PERNIAGAAN INI : 

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil


Atau ke 

Akaun Syarikat 

MGJ CONSULTANCY

BANK ISLAM 12122010028739

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call


Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )








INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :


 

Hotel D'Olive

AlamatA-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Isnin hingga khamis : RM89.00
Jumaat hingga Ahad : RM99.00