Halaman

Sabtu, 19 Mei 2018

Resepi Pilihan Ramadhan : MEE KARI CINA CHEF OBIE

























Salam Ramadhan semua , 

Semoga hujung minggu ini dapatlah memberi sedikit idea untuk anda cuba memasak menu dan resepi pilihan chef obie ini.


Resepi dibawah ini agak mudah dan bolehlah anda jadikan menu untuk berbuka hari ini. Selamat Mencuba







Mee Kari Cina Chef 
Obie

Bahan

4 Ulas bawang Merah kisar
4 Ulas bawang Putih kisar
1 inic Halia Tua  kisar
4 sdb Rempah Kari Daging
1 sdb Rempah Kari Ikan
2 Tangkai Daun Kari
2 sdb Cili Kisar
2 sdb Ikan Bilis kisar
1 btg Kulit Kayu Manis,3 bunga lawing, 3 buah pelage
1 liter Air Rebusan Udang
100 gm Isi Kerang Segar
1 kotak kecil Santan Kara
1 sdb Asam jawa ( air asam )
Minyak masak secukupnya
Gula dan garam sebagai perasa

Bahan condiments- mee kuning dicelur, Taugeh,bebola ikan,tauhu puk,kacang panjang,Kari ayam kering dan sebagainya.

Cara Penyediaan :

1.Panaskan Minyak,masukkan Kayu manis , kawannya juga daun kari .Tumiskan semua bahan kisar, hingga pecah minyak, masukkan rempah kari daging dan ikan, kacau mesra kemudian masukkan air rebusan udang biar ia mendidih.

2.Kecilkan api masukkan santan,kacau perlahan, kemudian masukkan air asam jawa,gula dan aram sebagai perasa.1 minit sebelum matikan api - masukkan kerang segar.

3.Apabila masak siap untuk dihidangkan bersama kari ayam kering dan bahan sampingan.Enaak dinikmati dengan sambal kering dan minyak bawang putih.
















chef obie 

Profesional , Selebrity chef ,Gastronomy Consultant , Food Stylish ,
Properties Advisor For Hotel & Resorts