Halaman

Selasa, 7 Ogos 2018

Antara 2 Darjat , Resepi Dan Cara Turunkan Suhu Badan Ketika Demam



Semoga Hari yg memberi inspirasi & semangat seperti sebelum ini. InshaAllah..

Tetibe pulak..gambar Ade citer disebalik..citer...hahaha actually itu ..air kosong Dan air lime apple juice ada mint Dan herbs...bila 2 glass disisi Ada nampak perbezaan yg amat ketara...tapi yg jelas air kosong lebih diperlukan berbanding air disebelah ....air kosong sebagai bilasan...bukan antara 2 Darjat Tau...

#khamis #thursday #chefobie #mgjconsultancy


RESEPI MANISAN YANG MUDAH DAN SEDAP JUGA CARA MENURUNKAN SUHU BADAN KETIKA DEMAM



Dengan cuaca sekarang tidak menentu kadang agak panas yang melampau , kemudian hujan lebat mahunye mudah ketahanan badan yang rapuh menjadikan diri kite mudah demam dan batuk-batuk yang panjang dan lambat untuk sembuh , kite seharusnya mengambil berat dengan kesihatan..chef obie terpanggil untuk berkongsi sedikit info dari teman blogger .. Dibawah ini info Cara Menurunkan Suhu Badan Ketika Demam.


Demam Panas atau suhu badan jauh lebih tinggi dari biasa adalah petanda ada sesuatu yang tidak kena dengan badan kita. Kebiasaannya bila suhu badan naik, ia menunjukkan bahawa badan sedang cuba melawan jangkitan virus atau bakteria.
Selain pengambilan ubatan moden untuk menurunkan suhu badan, ada beberapa petua tradisional yang boleh digunakan untuk menurunkan suhu badan.

Cara Menurunkan Suhu Badan ketika Demam

1)Minum Air Secukupnya – Pastikan anda minum air dalam kuantiti yang lebih banyak ketika anda demam. Pengambilan air dapat mengawal suhu badan anda agar badan tidak mengalami dehidrasi.
2) Air Asam Jawa – Bancuh asam jawa dengan segelas air. Seeloknya anda perlu embunkan air asam jawa tersebut. Kalau tak dapat diembunkan boleh juga diminum begitu. Minum sedikit demi sedikit. Air asam jawa dapat membantu menyejukkan badan dan merawat sakit tekak. Anda juga boleh sapu air asam jawa di kulit kepala dan di bahagian tengkuk dan badan untuk mempercepatkan proses menurunkan suhu badan.
3) Stokin Basah – Ada satu petua yang boleh juga anda amalkan iaitu dengan memakai stokin yang basah ketika suhu badan tinggi. Caranya anda basahkan kedua-dua belah stokin dan pakai. Anda boleh memakai stokin tebal yang kering di atasnya. Amalkan ini sewaktu tidur malam untuk menurunkan suhu badan.
4) Lap Badan – Ambil sehelai tuala dan basahkan. Lapkan badan anda untuk menurunkan suhu. Anda juga boleh biarkan tuala yang basah di atas dahi untuk menurunkan suhu badan.
5) Daun Bunga Raya – Daun dan bunga raya boleh digunakan untuk menyejukkan badan. Ambil bekas berisi air dan letakkan beberapa helai daun bunga raya bersama beberapa kuntum bunga raya. Ramas sehingga keluar lendir dan sapukan ke rambut dan kulit kepala.
6) Mandi Secara Kerap – Bila suhu badan panas, elok jika anda mandi dengan air suam. Ini dapat membantu menurunkan suhu badan anda.
Namun harus diingatkan jika suhu badan tinggi untuk tempoh beberapa hari dan cara-cara yang dikongsikan di atas ini tidak dapat membantu untuk menurunkan suhu badan anda, lekas-lekaslah berjumpa doktor. Anda juga perlu segera berjumpa doktor jika suhu badan tinggi berserta muntah dan cirit birit, sesak nafas, sakit sendi, sawan atau sebarang gejala lain yang membimbangkan...selain tu...sekiranya anda mementingkan penjagaan kesihatan diri dan pemakanan, Anda boleh ambil 1 sudu besar VCO medetop ( Minyak kelapa Dara Medetop )



hari ini juge chef nak kongsikan satu resepi mudah dan menyegarkan...

"RESEPI MANISAN POPULAR YANG MUDAH DAN SEDAP !"


TUM TIM GROB atau RED RUBY ala chef obie

Resepi, manisan dari negara Thailand...sawadikap...! Pasti anda suke makan manisan thai ni.. ,

Bahannya.

500 gm sengkuang cina.
1 cawan santan
1sdt garam
6 sdb tepung ubi
pewarna merah @ Pati Sirap Rose
Air secukupnya
Gula Sirap atau sirap rose
Parutan Ais secukupnya

Cara Penyediaan 

1.Sengkuang cina potong dadu kecil , rendam dalam air yang telah dicampur
sedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan.

2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,
pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini.
3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalut
dengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...ini yg dipanggil red ruby.. 4.Simpan dlm peti sejuk lebih baik sebelum digunakan utk hidangan red ruby ni.

5.Cara hidang- Letakkan Parutan Ais Sekepal atau secukupnya utk satu mangkuk atau bekas yg korang gunakan.

6.Masukkan gula sirap @ sirap rose ikut rasa manis masing-masing. selalunya santan tu masukkan santan yg telah dimasak bersama sedikit garam dan disejukkan terlebih dahulu .Akhir sekali dihiaskan dgn hirisan nangka dan red ruby.sedap tau.. Selamat mencuba 








3 Star Hotel to Sell

3 star Hotel *HOTEL CARLTON STAR SEREMBAN - UNTUK DIJUAL*



- Harga ***sila hubungi chef

- 48 bilik

- 16 bilik tiap-tiap tingkat

- Tiap-tiap bilik ada LCD tv

- hotel 4 tingkat

- Ada lift

- ada coffee house

- 3 bilik meeting

- hakmilik bebas

- parking lot 2000 

- sale bulanan rm160k

- Keuntungan bulanan bersih RM60 ribu

- coffee house sewa rm3 k sebulan, untuk breakfast

- Hotel 3 bintang

👇🏻

6 Hotel Berstatus 5 Star Di Kuala Lumpur Untuk Di Jual



6 Hotel Berstatus 5 star
Di Kuala Lumpur .



Hotelier / Buyers / Wakil Buyers /REN & yg Berkaitan

Berminat ? Detail Hotel ?
Sila hubungi

+60172260719 chef Obie
Hotel& Resort Consultant


#hotelandresortconsultant
#hotel #hoteltosell #hotel5stars #kualalumpur#chefobie #mgjconsultancy

Rumah Untuk Di Jual : Banglo Di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras KL

Banglo Utk Di Jual
Bdr Tun Hussein Onn, Cheras, Selangor.Malaysia










Price : RM2.9 juta
Land area: 12970 sq ft
Built up: 5000+ sq ft
4 + 1 bilik
5 bathrooms
Direct Owner
Hubungi

+60172260719 chef Obie

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018 : SIRI KATERING PAKEJ 1

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN 2018 :
SIRI KATERING PAKEJ 1


Fees/ Yuran RM3000

Pilihan 1

Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang

Daging Masak Hitam Manis atau 
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau 
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru

Pajeri Nanas atau 
Pajeri Terung atau 
Pajeri Mentimun

Jelataah Mentah

Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.











Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA / IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .
Hubungi : 60172260719 chef obie

Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian

Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke

01722620719



p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.




KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018 : NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED ( Bulan Ogos 2018 )

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018 :
KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED ( Bulan OGOS 2018 )


YURAN /FEE :
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900







Intipati
Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chantek pada masa yg paling singkat 30 minit 🍽️🍽️🍽️

Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted

Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles

Sup Original Golden Roasted

Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis

Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA / IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian

Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018 : MASAKAN CINA VOL 2 ( Bulan Ogos 2018 )

Siri KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018 :
KELAS MASAKAN CINA vol 2( Bulan Ogos 2018 )



Fees / Yuran Biasa : RM2200
Fees / Yuran Promosi : RM2000

4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao


Cantonese Fried Noodles
Yong Chow


Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )






5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi



















Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :

 

Hotel D'Olive

AlamatA-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Isnin hingga khamis : RM89.00
Jumaat hingga Ahad : RM99.00



Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan JULAI DAN OGOS 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .




Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.

.
Hubungi

+60172260719 chef Obie
+60169166010 PA Nesa
*** Wajah ceria students yg mengikuti kelas masakan perniagaan