Halaman

Isnin, 27 Ogos 2018

Jom Nasi Lemak Sihat !


Salam Isnin,

Semoga apa yang anda buat hari ini dipermudahkan juga dikuatkan diri anda lebih lagi untuk menghadapi sebarang ujian ,Kepada anda yang akan mengikuti kelas-kelas masakan perniagaan chef obie dalam penghujung Bulan Ogos , chef mengingatkan kelas akan bermula pada pukul 11 pagi, hanya bawa apron dan alat tulis sahaja...ingat bersedia mental, sebab semuanya hands on...from scratch, learning terus praktice memasak & penyediaan yang standard utk perniagaan. Good Luck gais !

Tercari resepi Nasi Lemak yang sihat...scroll dibawah ni yea..


RESEPI NASI LEMAK PRIMIUM : NASI LEMAK SALMON MEDETOP CHEF OBIE

Terima kasih kerana melayari blog chef obie pagi-pagi ni yang tercari-cari resepi nasi lemak yang mudah , sedap dan dengan cara memasak yang sihat untuk keperluan tubuh badan selain  untuk kelihatan cantik luar dan dalam.Korang memang tak silap langkah jika korang dalam proses perubahan dalam diet pemakanan.Baik tua muda perlukan penjagaan kessihatan tubuh badan dari awal .Mulakanlah sekarang ! 

Chef obie akan kongsikan RESEPI NASI LEMAK SALMON MEDETOP yang mudah , sedap , sihat cantik luar dan dalam ! langkah demi langkah bergambar okay...

Mengapa chef boleh kata dengan menggunakan resepi ini boleh cantikkan luar dan dalam ? Smemstinya dengan penggunaan bahan utama dalam resepi ini MINYAK KELAPA MEDETOP adalah minyak kelapa dara atau lebih dikenali dengan VCO atau Virgin Coconut Oil."

Baiklah chef obie kongsikan info VCO selepas perkongsian RESEPI NASI LEMAK SALMON MEDETOP ini..Selamat Mencuba


Nasi Lemak Salmon Medetop
( 10 orang )

Bahan untuk Nasi 


1 kg Beras ( dicuci bersih )
1 btg Leek / 3 helai daun pandan
1 cawan @ 240ml Sus Rendah lemak 
1/2 cawan Minyak kelapa Medetop
Air secukupnya 
1 sdm garam himalaya @ bukit
1 sdm gula perang

Cara Penyediaan : 





1.Satukan ke semua bahan diatas dlm periuk nasi.


2.Tanak nasi seperti biasa.


Bahan Untuk Sambal Bilis Medetop

150 gm Ikan Bilis 
1/2 cawan Minyak Masak Kelapa Medetop
1 cawan Cili kering kisar ( direbus , buanv biji & cuci bersih )
3 biji bawang besar kisar
3 biji bawang shallot ( kecil ) kisar
1/2 inci halia tua  kisar 
1 ulas bawang putih kisar
1/2 cawan Air Asam Jawa
3 sdm Gula Perang
3 sdm Gula Pasir
1/2 sdm Garam Himalaya @ Bukit
Air secukupnya

Cara Penyediaan 





1.Panaskan minyak kelapa medetop , tumiskan ikan bilis dahulu biar garing seketika masukkan semua bahan kisar, kacau sehingga naik minyak & pastikan menggunakan api yg sederhana.





2.Masukkan air asam jawa , dan air sekiranya perlu.Kemudian perasakn dgn gula perang, gula dan garam himalaya utk maksima rasa sedap dan sihat ! Biar mereneh seketika. Dan siap untuk dihidang bersama nasi lemak medetop.




Bahan Untuk Salmon Grill Medetop


Potongan Ikan Salmon secukupnya
2 sdm Minyak kelapa medetop
1/2 sdm serbuk lada sulah
1/3 sdm lada hitam ketuk
1 sdt garam himalaya @ bukit

Cara Penyediaan




1.Perapkan sebentar 2@3 mnt semua bahan pada ikan salmon.



2.Panaskan pan, panggang ikan salmon dimulai dengan bahagian kulit.guna api panas.


3.Bolak balik kan sisi ikan. Masak dlm masa 3 minit shj.



mmmm....lazatkan..tengok aje dah menyelerakan...korang cuba resepi ini sebagai resepi nasi lemak korang yang sihat !

Dibawah ini chef obie kongsikan info Mengenai VCO

MINYAK KELAPA DARA atau VIRGIN COCONUT OIL VCO

Minyak Kelapa Dara adalah minyak yang dihasilkan dari buah kelapa ‘organik’ yang segar, (bukan dari kopra) dengan kaedah yang tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia, suhu yang tinggi, tidak terhidrogen walaupun sebahagian, tidak juga menggunakansebarang bahan pencair (‘solvent’) untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Diantara ciri-ciri lain Minyak Kelapa Dara ialah, ia mengandungi lauric acid yang tinggi, sekitar 50-57 % , dan capric acid sekitar 6-7 %. Tidak mengandungi trans fatty acid kerana ia tidak melalui proses penghidrogenan walaupun sebahagian, dan masih mengekalkan kandungan anti oksida asliTidak  melalui proses nyah bau dan nyah warna, dan masih mengekalkan bau aroma dan warna yang asli.

Oleh kerana penghasilannya sebagaimana perlakuan di atas, ia mempunyai jangka hayat yang lama (sekurang-kurangnya 2 tahun) berbanding   jangka       hayat minyak biasa yang cuma menjangkau maksimanya 1 tahun.
Sementara bagi minyak kelapa biasa, semua perlakuan di atas dilakukan untuk menghasilkannya.

Sementara ciri-ciri khusus Minyak Kelapa Dara selain dari ciri-ciri di atas ialah , ia dihasilkan dari buah kelapa asli yang tidak diubahsuai secara genetik, diproses tidak melebihi dari 24 jam selepas dipetik, buah kelapa dipetik dari kebun yang tidak menggunakan bahan baja sebatian, dan tidak juga menggunakan sebarang bahan racun serangga.

Secara saintifiknya Minyak Kelapa Dara terdiri dari sekitar 50 % lauric acid dan 6-7 % capric acid. Kedua-duanya adalah tergolong dalam kategori ‘medium chain fatty acid’ yang mempunyai fungsi kebaikan tambahan untuk membentuk  monolaurin dan monocaprin di dalam tubuh manusia atau haiwan. Monolaurin dan monocaprin adalah monoglycerides yang bersifat   antiviral,   antibakterial
dan antiprotozoal yang digunakan oleh tubuh badan manusia atau haiwan untuk memusnahkan ‘lipid coated’ virus seperti HIV, Herpes, cytomegalovirus,       influenza,

Beberapa   bakteria      pathogen
termasuk listeria monocytogenes dan heliobacter pylori, serta protozoa seperti giardia lamblia. Hasil beberapa kajian juga menunjukkan bahawa  bahawa kedua-duanya juga menunjukkan kesan antimikrobial yang baik. Terbaru telah ditemui akan keupayaan monolaurin membunuh ‘lipid coated DNA dan RNA viruses’ termasuk HIV dan herpes, juga lain-lain mikroorganisma termasuk gram positif bacteria.

Di dalam ‘An Ilsi North America Special Conference’ telah di takrifkan bahawa fatty acid yang terdapat di dalam Minyak Kelapa Dara sebagai ‘Functional Food’ yang membawa maksud bahawa ia adalah makanan yang membekalkan komponen untuk kesihatan mengatasi komponen untuk tenaga. Secara mudah dalam makanan terdapat  beberapa komponen yang bila diambil (dimakan/diminum) oleh manusia ia boleh digunakan oleh tubuh samada untuk membina tenaga, membina sistem daya tahan tubuh atau untuk kesihatan, membina sel-sel tubuh, serta beberapa fungsi minor yang lain. Bagi makanan yang  dikelaskan sebagai  ‘functional food’, jumlah bahagian  atau jumlah komponennya yang  boleh digunakan oleh tubuh untuk kesihatan mengatasi atau lebih banyak daripada jumlah komponen untuk tenaga dan lainnya.




Jom Join Bengkel & Kelas Masakan / Baking PERNIAGAAN Chef Obie
klik Mmmmmmmmaaazing!

#medetop #medetopcookingoil #medetopmalaysia #mmmmmazing #chefobie #bengkelmasakan #minyakkelapa #vco




LULUH - khai bahar
Sudah Puas aku menangis lagi
Kau Hadirkan mendung awan yang kelam
Namun Ku kan tetap bisa betahan
Secebis Kasih yang telah kau beri
Kan Ku simpan dalam memori indah
Tapi Semuanya telah berakhir
Aku Tersungkur menunduk meraung
Dan Tiada siapa bisa merasakan
Oh Sakitnya hati ini
Jika Kau tak mampu memberiku senyum
Usah Kau hadirkan dengan kedukaan
Oh Biarlah hidupku dengan caraku
Secebis Kasih yang telah kau beri
Kan Ku simpan dalam memori indah
Tapi Semuanya telah berakhir
Aku Tersungkur menunduk meraung
Dan Tiada siapa bisa merasakan
Oh Sakitnya hati ini
Jika Kau tak mampu memberiku senyum
Usah Kau hadirkan dengan kedukaan
Oh Biarlah hidupku dengan caraku
Sedia Menghadapi yang akan tiba
Takkan Berundur walau seketika
Aku Terus berjalan mencari sinar baru

Candy Coconut : Kita Mampu Hidup Bermewah Tapi Mengabaikan Kebajikan Kedua Ibu Bapa




Salam 

Maaf , menulis malam ni bukan untuk berkongsi resepi atau yang berkaitan dengannya.
Tetapi ia lebih sebagai perkongsian santai dari hati yang tak lah seberapa baik ini.
Mungkin pada anda , tajuk yang chef tulis ini tidaklah menarik mana...,jika ia tidak menarik dan tidak memberi apa-apa keuntungan-
Anda bolehlah scrool atau klik ke informasi yang lain dlm internet ini..
Terima Kasih sekurangnya , anda pasti terbaca posting FB- chefobie untold diatas.

Sekadar ingin menjentik hati-hati 

Yang ada sekarang ini, 
Ia memang berlaku dalam kehidupan harian dalam masyarakat kita hari ini.
Suka atau tidak, 
chef harap setiap dari kita muhasabah diri sebentar ,
Ya, betul anda sibuk dengan kerja, dengan urusan keluarga anda , perniagaan anda , suami anda , isteri anda , anak-anak anda setiap hari...

Cubalah 

Ambil sedikit masa bertanyaakan khabar keadaan mak abah dikampung mahupun di taman, dipondok ke , di pangsapuri ke , apartment ke , kondo ke.., 10 minit sahaja setiap hari untuk permulaan anda memulakan kehidupan anda setiap hari. Jangan anda kata tiada telefon untuk dihubungi. Cuba fikirkan cara bagaimana untuk anda mula berbicara menghilangkan rasa rindu dari orang tua anda disana.Ingatlah Keberkatan hidup anda kalau tidak daripada Doa-doa kedua orang tua, Anda tidak kemana la..walau anda ni doktor , engineer , ada master phd pelbagai lapangan..dari universiti luar negara mahupun tempatan..itu semua tak ada nilai..mungkin dari zahir anda kelihatan hebat..tapi hakikatnya hidup anda tak bahagia , tak mencukupi dalam banyak hal...rezeki anda tiada keberkatan... ingat maksud rezeki itu luas...

( Cubalah berfikir sebentar keadaan ke dua orang tua anda , dah makan ke mereka , ada duit ke untuk mneruskan kehidupan mereka , kesihatan mereka lagi macam mana...Anda sepatutnya bersyukur sekiranya kedua orang tua anda masih hidup dan bernyawa, kerana jika hilang mereka..hilang juga doa-doa mereka dan keeberkatan hidup anda ...juga berkurang )

Sekadar berkongsi rasa, 

kerana apa yang berlaku dihadapan mata chef , mahupun dari yang terdekat mahupun rakan taulan juga kenalan Isu nya sama.. MENGABAIKAN KEBAJIKAN KEDUA IBU BAPANYA , juga.. adik beradik anda yang tidak senasib baik seperti anda.Pasti ada adik-adik anda atau abang atau kakak anda yang sukar kehidupannya.Cubalah ringankan tulang membantu dari segi apa pun,Usah malu jika mereka tidak sehebat anda. Tapi anda yang rasa diri berjaya ini yang patut malu pada Allah ! 
Jangan terlalu lama mendongak ke langit...

Semoga kita semua dijauhkan dari berlaku sedemikian ke atas diri kita..
sedar atau tidak sedar...



Tetiba pulak ada pic candy coconut , actually chef terjumpa candy coconut ni kat restauran mamak di telok panglima garang , chef pun beli dan menikmatinya..sebab ia mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak chef dulu...Ia tiada kena mengena dengan tajuk posting diatas..ia sekadar iklan ringan..dari chef obie , korang kalau jumpa candy ni bolehlah cuba yea..masih lazat seperti dulu !
Maniskanlah senyuman semanis candy coconut...



Be Good To others

Maaf Salah & Silap juga kekurangan tulisan chef malam ni...pendek aje..sebab tak sanggup nak tulis panjang-panjang, kite semua PENDOSA ! Semoga ada sedikit kebaikan dari perkongsia malam ni...have a sweet dreams



#chefobie #tanggungjawabsosialchefobie