Halaman

Rabu, 5 Disember 2012

Resepi Tum Tim Grob atau Red Ruby

Obie kali ni nak berkongsi resepi, manisan dari negara thailand...sawadikap...! Pasti anda pernah makan manisan thai ni.. ,
Resepinya.. Tum Tim Grob atau Red Ruby bahannya. 500 gm sengkuang cina. 1 cawan santan garam tepung ubi pewarna merah air gula atau sirap rose Cara-caranya 1.sengkuang cina potong dadu , rendam dalam air yang telah dicampur sedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan. 2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini. 3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalut dengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...kemudian apa lagi masukkan dalam mangkuk dan dah boleh dihidangkan bersama santan.masukkan air gula ikut rasa manis masing-masing. selalunya santan tu masukkan sedikit garam dan dihiaskan dgn hirisan nangka.sedap tau.. Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan