Halaman

Rabu, 24 Julai 2013

One Day Cookery Classes 2015 chef obie Amatur & Profesional & Resepi Ayam Percik Popular Dan Mudah

 ONE DAY COOKERY CLASSES UNTUK AMATUR & PROFESIONAL 2015


Kelas Masakan Barat Modul west 1




Crispy Chicken Chop Original

Crispy Chicken Chop - Spicy 


Western Grill Chicken Chop




Original Mushroom Sauce


 Original Black Pepper Sauce 

Original Potato Wedges

Russian Salad Coleslaw


Intipati Modul-
( Hands On )


1.Penyediaan mes en place yang betul untuk chiken chop
2.Teknik pemilihan daging ayam yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan whole leg yang betul untuk chicken chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat 
5.Penyediaan Tepung Chicken Chop yang betul untuk resepi oroginal dan Spicy
6.Marinated yang sempurna
7.Cara Deep Fried yang betul
8.Cara penyediaan yang sempurna untuk original black pepper sauce dan mushroom sauce .
9.Cara membuat Potato Wedges
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz



Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Kelas Masakan Barat Modul west 2




Lamb Chop


Original fresh Mint Sauce



Original Garlic Roasted Potato



Cheesy wedges & dip sauce

Intipati Modul :

1.Penyediaan mes en place yang betul untuk Lamb chop
2.Teknik pemilihan daging yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan  yang betul untuk lamb chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat 
5.Marinated yang sempurna
6.Cara Menggoreng Fries & rahsia kekal rangup 15 minit setelah digoreng
7.Cara penyediaan yang sempurna untuk original mint sauce
8.Cara membuat cheesy Wedges & dip sauce
9.Penyediaan & pemilihan potato yang sesuai untuk garlic Roasted potato 
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Kelas Masakan Barat Modul west 3


Braised Lamb Shank +
 Garlic Mash Potato ,
 Garlic Bread & Herbs , 

Lousiana Crispy Chicken Chop + Cranberry & Pepper Sauce + Cranberries Coleslaw

Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place Lamb Shank
2.Pemilihan Lamb Shank
3.Teknik Penyediaan Yang betul untuk Lamb Shank
4.Asas Penyediaan Mash Potato
5.Pemilihan Potato yang sesuai 
8.Teknik Pantas penyediaan Garlic Bread
9.Asas menyediakan Tepung Crispy untuk Chicken Choo
10.Teknik & cara merangupkan dan mengekalkan rasa Chicken Chop.
11. Penyediaan yang sempurna utuk original black pepper sauce
12.teknik menyediakan salad coleslaw & penjagaan salad yang betul
13.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Kelas Masakan Barat Modul west 4


 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce


 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


 Sphagetti Aglio Alio


Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce


Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Kelas Masakan Barat Modul  west 5



Crispy Assorted Pizza-
BBQ chicken & Beef / Buffalo Chicken & hot Sauce
Pepproni / Vegieterian
Meatball chicken & beef
Tuna Seafood / plain 

Intipati Modul -

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & membuat dough pizza crispy yang betul
4.Asas Penyediaan & peneganalan kepada bahan-bahan topping
5.Teknik Pantas penyediaan pizza
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka 
7.Cara hidang & garnishing untuk topping pizza
8.Cara membuat Hot Sauce
9.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 




Tenaga Pengajar Professional : chef obie









*******



Resepi Ayam Percik Ramadhan Dan Pasar Malam






Salam Ramadhan semua...
haaaaa mesti ade yang suke dengan ape yang obie nak kongsikan..
kongsi respi la..
resepi ayam percik.. yang macam kat bazaar ramadhan tu.. dan macam kat pasar malam...
kirenye sekarang korang dah boleh buat sendiri.. senang aje...



Bahan-bahan

   4 ekor ayam 
1 kg bawang besar
2 inci halia ( diblender )
100 gm lengkuas ( diblender )
80gm bawang putih ( diblender )
8 batang serai ( diblender )
3 1/2 cawan gula
1/2 cawan gula merah atau gula melaka
5 sudu besar stok ayam serbuk
4 cawan cili giling ( atau blender )
4 cawan cili sos
1 kg santan


Cara-cara

1.Satukan kesemua bahan -bahan diatas dalam satu stok pot yang besar, gunakan api sederhana untuk memasak bahan-bahan ini sehingga mendidih.

2. Setelah mendidih, masukkan ayam , ( pastikan korang dah potong ayam ni mengikut kesukaan )apa yang perlu korang take noted, jangan sampai masak ayam tu, kite hanya perlukan separuh masak sahaja untuk ayam percik ni.

3.Apabila ayam telah separuh masak, asingkanlah ayam untuk dibakar,

4.Gunakan penyepit buluh, untuk menyepit ayam setengah masak ni...sebelum dibakar.
Manakala, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan ke atas ayam nanti

5.Setelah selesai bakar ayam perciknye..tibalah mase untuk menjamu selera..
yea..yea kite buke dengan ayam percik....
sedap....korang selamat mencuba



Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM30.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM180 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM180,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

13 ulasan:

  1. sedapnyer ayam percik.dh lama mencari resepi ayam percik yg mcm kat pasar malam nie.nk try lah resepi nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah sedap...
      selamat mencuba resepi chef...
      kalau sedap nanti dan menjadi resepinye..inform chef dan war-warkan yea..heeee gitu..
      resepi free aje dari chef obie

      Padam
  2. Balasan
    1. InsyAllah sedap... blea r try resepinye

      Padam
    2. Chef..gune santan pekat ke santan cair

      Padam
    3. Bwg besar tu kna blnder jg kn ?? Na try resepi ni sok tuk bazaar..mst sdap

      Padam
    4. terima kasih bertanya, resepi asal menggunakan santan pekat, & boleh ditambah air , juga boleh menggunakan 50% -50% separuh pekat dan separuh cair. Ikut costing anda :)

      Padam
    5. bawang besar perlu dikisar..
      selamat mencuba..& semoga laris jualan dibaazar - adyanaabd.. juga boleh dapatkan juge ebook ayam golek popular dari chef obie- hanya RM10 percuma 4 ebook

      Padam
  3. Assalamualaikum....Terima kasih chef obie, saya telah mencuba resepi chef, Mashaallah... Sedap dan Alhamdulillah saya memang teringin nak mkn ayam percik, maklumla duduk dperantauan mna nk dpt beli mcm dimalaysia... Jazakhallahkhair

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum.... Saya telah mencuba resepi chef obie, Mashaallah sedap dan Alhamdulillah saya memang teringin nak mkn ayam percik, maklumla duduk dperantauan mna nk dpt beli mcm dimalaysia, klu teringin nak makan kenalah buat sendiri.... Terima kasih... Jazakhallahkhair

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam wbt,
      terima aksih kerana sudi mencuba resepi chef obie,..
      semoga fayrouz k.s.a yg berada diperantauan boleh mencube resepi2 yg lain
      sebagai pengubat rindu mknanan yg ade di tanah air.. lagi2 sepanjang bulan penuh kebnertkatan Ramadhan & syawal yg bakal menjelma nanti

      Jazakhallahkhair

      Padam
  5. mantappp ayam percik chef...mkn tiap2 ari pon selera jer...terima kasih bos=)

    BalasPadam