Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
Assalammulaikum & salam sejahtera,terima kasih sudi melayan blog chef obie hari ni,mmm...bie baru lepas selesai jumpe dentist tadi..huuu..agaknye mase hari raye kelmarin macam-macam yang dibedal sampai sakit gigi..heee..next wext dentist nak cabut r my teeth yang bongsu... steady bro! hari ni bie nak sharing pix yang mase bulan puasa lepas tak berkesempatan untuk diupdated..x apekan...
pix candid iftar bersama teman-teman & rakan media yang bie sempat joint same... terima kasih yea..
Chef obie bersama Gang Bikerz & friends ( capt. Zai) di Restauran Pak Ya Chineese Muslim ,Galaxy Ampang
Iftar- ketua gang bikerz ni nama die Zai, pakai spek & t-shirt lengan panjang hitam bersama teman-teman & chef obie...,jangan tergezut hampir ke semua bikerz sudah berumahtangga, yang bestnya wife masing-masing joint sekali & sporting.Chef obie aje yang belum ehem..heee..tapi fiance bie pasti temankan.Ade gang bikerz ni dari Ijok , Perak turun Ampang semata-mata joint iftar ni..terbaik!Pilihan Makanan kat restauran pak ya ni pun memang mabeles r..sedap! Ape-ape pun selepas berbuka & selepas Isyhak & tarawikh Gang Bikerz ke Wangsa Walk bagi menjayakan program Membantu 'Gaza-Palestine'.
Iftar bersama teman-teman media yang chef obie sempat joint- pix candid aje..di Hotel kuala Lumpur International- Tq kak Ct , Faris & teman-teman.Semoga rezeki kalian semakin makmur....Amin
Ade yang hanye sempat singgah berbuka jap..kat restauran subway..layan sandwichh gourmet sekadar alas perut..lepas tu terus gerak balik.. bro!
Ade sempat layan berbuka kat German Deli Imbis...Alhamdulillah terima kasih teman yang mengajak..best!
Berbuka bersama teman kat Nando's Ampang Point...
Melayan kat Foodcourt RASA klcc pun okay...chineese food lagi..yummy!
Sempat juga ke The Manhanttan Fish Market..walau alergik dengan seefood..tapi teringin..bersama teman sempat melayan !
Sempat juge ke Restauran Nasi Ayam Linda Onn , tapi layan mee rebus johor gear box..
Sempat ke Bens Klcc...bersama teman
Sempat juge layan Pizza Hut...Ampang Park,ape-ape pun chef gemar juga berbuka dirumah...sambil menunggu azan maghrib..kite dah standby kat meja makan...Alhamdulillah,kite di Malaysia dimurahkan rezeki...
Resepi Bergedil Kentang Ikan Bilis
Kali ni obie sharing resepi begedil kentang..
ianya simple, mudah sesangat...
kepada yang suka makan begedil..nilah masanya korang buat
sendiri..
senang aje bahan-bahan ni mesti ade kat dapur korang..
citer pasal begedil..korang nak nak tau asal usulnya?
okala.. obie sharing ea..begedil ni asalnya daripada negara Belanda
atau sekarang dikenali dengan holland@Netherland..
Semasa jajahan Belanda ke tanah Indonesia..mereka telah membawa dan
memperkenalkan makanan mereka ini yang
dikenali dengan nama Burgerdil- asas penggunaan kentang yang digoreng dan dilenyek.
Jadi Orang Jawa Indonesia telah mempelajari masakan ini
daripada orang belanda r...mmmm
"Nak tau citer sikit...alang-alang obie berkongsi lagi la.., obie pernah tinggal di Negara Belanda ni..
pada tahun 2001 gitu, di Rotterdam City-pekan die mase obie tinggal sana Spkgjenis namanya...kat sini
kalau pergi pasaraya tak kire r yg besar atau kecik..pasti korang akan terjumpa makanan orang kite yang popular tu..
nak tau ape die? makanan popular tak lain tak bukan iaitu..TEMPE...
Tempe amat mudah dijumpai disana...obie lagi r kembang idong...elea orang belanda pebret die tempe!
Kesimpulan dari citer ni...Orang Jawa Indonesia Belajar membuat Begedil Daripada Orang Belanda, Manakala
Orang Belanda Belajar Membuat Tempe Daripada Orang Jawa..., Mr Van Der ( die agent Petronas kat Rotterdam )pun ade cakap kat obie
tempe asal memang dari indonesia..tapi telah menjadi salah satu makanan rutin die orang..."
Jadi Kat Tanah Melayu- Malaysia ni pun tempe telah berleluasa sejak dulu lagi..termasuk begedil ni...
korang ape lagi...selamat mencube..
6 biji kentang saiz sederhana (di potong dadu sederhana besar)
4 sudu besar bawang goreng
1 batang cili merah ( dihiris halus / cincang buang biji)
Ikan bilis goreng ( ikut suka korang nak lebih atau sikit )
1/2 sudu kecil lada hitam dan lada sulah
1 batang Daun Dop ( dihiris halus, kalau tak ade boleh ganti dengan daun bawang )
1 biji telur
minyak
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Goreng kentang dahulu, kemudian asingkan.
2. Campurkan semua bahan-bahan dalam satu mangkuk(lada hitam, ikan bilis dan bawang goreng, cili merah dan
Lenyek atau tumbuk kentang kemudian gaul sebati dengan bahan di atas bersama daun sup.
3. Kepalkan kentang tadi mengikut saiz yang anda suka.
4. Pecahkan telur dan pukul.
5. Celup kentang yang telah dikepal ke dalam telur satu persatu sebelum digoreng.
Goreng sehingga keperangan. Sedap dimakan bersama nasi dan soto..
terbaik...tau,rrr sebelum tu korang buat la sambal kicap...maklum r obie ni orang johor..mesti nak sambal kicap..
makan begedil nak sambal kicap jugak...!
Dalam Pada itu beringat juga pada saudara seIslam kite diluar sana..Orang ramai yang ingin menghulurkan derma boleh sms dengan cara menaip GAZA & hantar ke talian 13999,contoh Taip GAZA RM50 dan hantar ke 13999
Penderma boleh memilih untuk menderma sebanyak RM1, RM3, RM20, RM30 dan RM50.
Menderma melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) seperti Tabung Kemanusiaan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (TKKMM).
Menurut Mohd. Hussin, TKKMM ditubuhkan bagi membolehkan rakyat Malaysia menghulurkan derma membantu rakyat Palestin tanpa mengira agama dan bangsa.
"Satu lagi kelebihan tabung ini ialah 100 peratus jumlah yang didermakan itu akan disampaikan oleh kerajaan kepada pihak pimpinan Palestin apabila program ini selesai," jelas beliau ketika ditemu bual Utusan Online di ibu pejabat SKMM di sini hari ini.
atau Menderma melalui AMAN PALESTINE
Sumbangan melalui SMS (AMAN PALESTIN)
Hanya ikuti langkah mudah ini untuk menyumbang:
1. Taip PALESTIN <10 / 5 / 3>
(10 / 5 / 3 itu adalah nilai sumbangan yang ingin disumbangkan)
2. Hantar ke 39111
Contoh: PALESTIN 10 dan hantar ke 39111
Cara Menderma Untuk Bantuan Palestin Menggunakan Bank
Tabung Palestin Aman Palestin telah dilancarkan secara rasminya oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Malaysia pada 8 September 2009.
Untuk bantuan melalui bank trasfer, anda boleh menderma ke nombor-nombor akaun berikut
1- Bank Islam (M) Berhad: 12029010047880
2- Maybank (M) Berhad: 562263010787
3- Bank Muamalat (M) Berhad: 12070005133717 – Akaun Bantuan Syria
4- RHB Islamic Bank: 21245760004907
5- Bank Rakyat: 22-080-619592-2
6- CIMB Islamik: 8600460353
7- Tabung Wanita & Kanak-Kanak Palestin |
Bank Islam (M) Berhad: 1202-9010-0598-95
Maklumat bank untuk penghantaran dari luar negera
1. The bank code, full name and address of the bank that you’re transferring to
Bank code ( dh call bank , dia kata biasanya just perlukan SWIFT code- spt dibwh)
MALAYAN BANKING BERHAD
NO. 2, JLN 6C/16, SEKSYEN 16,
43650 BANDAR BARU BANGI,
SELANGOR D.E – MALAYSIA
2. The recipient’s name, address and account number
The amount and currency you wish to send
AMAN PALESTIN BHD
NO.1 JALAN 3/3B, SEKSYEN 3,
43650 BANDAR BARU BANGI,
SELANGOR DARUL EHSAN
no fon : 03-89267019
no faks : 0389259963
NAMA AKAUN BANK : AMAN PALESTIN BERHAD
NO. AKAUN : 5622 6301 0787
Bergantung kepada currency yang akan di hantar RM @ AUS Dollar (boleh je mana2)
Biasanya AMAN akan bagi ikut mata wang negara tersebut
3. An email address for the recipient. So they know when you have initiated your IMT. (Please note, this is optional)
kewangan_ap@yahoo.com
4. BIC/ SWIFT CODE of the bank that you wish to be recieved
SWIFT CODE : MBBEMYKL
*Chef Obie Mohon sebarkan kepada yang lain..
#PrayForGaza
.
.
Assalamualaikum wbt. terima kasih kongsi resepi begerdil. dah cuba tengahari tadi & sangat sedap! 1st time buat begerdil. Famili suka.
BalasPadam.idahbudin.
Waalaikumussalam, puan idahbudin
Padamterima kasih menggunakan resepi begerdil chef obie..
suka sangat bila ada yg suka dan boleh buat menggunakan resepi chef..
puan idahbudin boleh beri email anda pada chef?
ada hadiah istimewa chef ingin beri kerana puan adalah yang pertama beri komen dlm resepi bergedil chef,pelawat yang datang mencari resepi bergedil chef telah mencecah hampir 20000 orang, ramai la menggunakan atau yag mengambil resepi chef ni..tapi puan idahbudin yg sudi beri komen.
TQ peace..
Assalamualaikum chef obie...,
BalasPadamSaya pernah buat bergedil, tapi guna daging.....resepi chef guna ikan bilis. Teringin nak try.... bilis tu perlu dihancurkan ke...?
T.kasih : suri hati
waalaikumussalam wbt,
Padamterima kasih menggunakan resepi chef dan melawat blog chef..
pencerahan 1- ikan bilis perlu digoreng terlebih dahulu, kemudian hancurkan ( terpulang nak kaar atau halus )
slamat mencuba
ingatkan masak2 jer..kisah lain pun best..bila baca rasa mcm dh kenal lama jer..hihihi...
BalasPadamheee terima kasih sudi menjengah blog chef obie yang biase-biase ni...semoga ade kebaikan yg dpt disharing dlm blog ni
Padampeace