Halaman

Selasa, 17 Disember 2013

Resepi Roti Burger dan Roti Hot Dog : Kelas Roti Januari 2014





Kepada peminat atau pembuat roti diMalaysia,
sila ambil perhatian, heee Chef Obie berkongsi resepi
kepada anda semua...
Bila kite minat dengan sesuatu...
contoh la..minat sangat nak buat roti..
pasti anda akan dapat membuat roti ini
dengan baik dan chantek! InsyaAllah...

Lebih 10 tahun chef obie menggunakan resepi ni...
untuk hidangan kat hotel, restauran mahupun untuk
bakery shop!Hari ini dengan suka cita
dikongsikan kepada anda...
semoga kite sama-sama mendapat
kebaikan daripada
perkongsian kecil resepi ni..

Selamat mencuba

Resepi Roti Burger Dan Hot Dog

TEPUNG GANDUM 800 GM / GULA 40 GM / GARAM 10 GM / YEAST 18GM / SUSU TEPUNG 50GM / FORMAT / Bread Improver 10GM / BUTTER/MENTEGA 100GM / H20/AIR 450ML

Cara Membuat :-

Adun Tepung, garam,gula , yeast, susu tepung dan format , masukkan air uli sehingga menjadi doh. Tambah Butter / mentega –uli doh sehingga lembut . Biar ia naik selama 45 minit @ berganda saiznya. Bahagikan doh menjadi 80gm untuk Roti Burger, manakala untuk soft roll 40gm. Bentukkan bebola dan griskan dulang pembakar. Biar ia naik selama 15 minit.Kemudian ratakan sedikit biarkan ia menaik .Sapukan dengan air/susu dan taburkan sedikit bijan/sesame ke permukaan.

Bakar pada suhu 190’ c selama 12-15 minit

Resepi yang diberi boleh digunakan untuk berniaga,untuk keluarga , keramaian dan sebagainya.

Kelas Roti chef obie Januari 2013



Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef obie
Date : 19 January 2014
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM250.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Mixing the dough, kneading, rising, dividing and shaping the dough, glazing and baking.
Students will learn how to bake : Burger bun, soft roll, hot dog bun, baguette, mexican bun (roti boy) and pizza.
Free recipes - Nut bread, chicken floss bread, coconut bread and raisin bread.
Students will be able to taste and take home bread samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers).

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )



10 ulasan:

  1. best la resepi chef ni

    BalasPadam
  2. baru buat. bun keras. guna mixer power tinggi. patut uli berapa minit?tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. alHaMdulillaH.tEriMa kasiH ..cHEf da baGi iLMU pd kaMi.

      Padam
  3. @asni
    terima kasih menggunakan resepi bun burger chef obie,

    -Anda perlu mengikuti arahan seperti yg dikongsikan bersama.

    -sila pastikan uli doh bukan perlu terlalu kuat, uli pada kelajuan sederhana sahaja,gunakan hook@curl( kebiasaan pada suhu dapur 10-15 minit uli menggunakan mixer.

    -Restkan secukup masa 45 minit atau berganda saiznya.

    -kemudian baru bahagikan doh kpd saiz yg anda inginkan.

    -jgn lupa restkan sekali lagi..sekurangnya 15 minit sebelum dibakar

    selamat mencuba..

    resepi yg dikongsikan merupakan resepi yg sama dlm kelas roti chef & telah ramai yg menggunakannya .

    Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. tkasih chef...dah buat...cantik..terima kasih tunjuk ajar

      Padam
  4. @asniTerima kasih kembali @asni,bolehlah sharingkan resepi chef obie ini kepada yang lain dan yang memerrlukan.

    BalasPadam
  5. wow.... suka chef dengar... selamat meroti yea @asni@asni

    BalasPadam
  6. alhaMdulillaH .tEriMa kasiH.cHEf da baGi ilMu pd kaMi.

    BalasPadam
  7. alhaMdulillaH .tEriMa kasiH.cHEf da baGi ilMu pd kaMi.

    BalasPadam