Halaman
▼
Sabtu, 19 Oktober 2013
The Final Battle - Darth Vader VS. Obi-Wan - Episode III
Asyik layan resepi...jom rest jap..
kite layan scene action fighting pulak...
diantara anakin( darth vader ) vs Obie wan Kenobie
Jom layan...
Obie minat giler dengan ... trilogi star wars...ni!
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Dekat luar hujan agak lebat...
sejuk....
pada sesiapa yang tak berminat nak keluar malam..
ape kate jom kite turun dapur jap..
bagi berasap sikit dapur tu...
Bie bukan ape..dalam cuaca yang dingin sejuk ni..
ape kate korang cube resepi dari Bie ..
"Daging Salai Masak Lemak Cili Api"
mmmm...masakan glamour orang nogori 9 !
Bahan
500gram daging ( disalai dan dihiris nipis )
2 batang serai
10 biji cili padi
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor atau asam keping
1 inci kunyit hidup atau
1 sudu besar kunyit serbuk
daun kunyit
sedikit garam
belimbing buluh
atau mangga muda
2 atau 3 biji kentang dipotong dadu- optional- jika tak guna pun tak ape...
cili merah / hijau -hiasan aje
Cara membuat
1. Kisar ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat,
kemudian curahkan ke dalam periuk atau pot dan masukkan serai yang telah dititik
2.Masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air gunakan api perlahan,
dan kacau perlahan dan kerap, setelah kuah mendidih baru masukkan kentang,
setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai,
masukkan garam secukup rasa. kacau kerap
jangan lupa jika ada belimbing atau mangga muda boleh masukan sekali waktu ni.
3.Pastikan Masak sehinga kuah pecah minyak,
angkat dan sedia untuk dihidang..
Bie kalau dapat panas-panas terus ambik nasi putih atau roti kosong..
bedal.....
selamat mencube...
sejuk....
pada sesiapa yang tak berminat nak keluar malam..
ape kate jom kite turun dapur jap..
bagi berasap sikit dapur tu...
Bie bukan ape..dalam cuaca yang dingin sejuk ni..
ape kate korang cube resepi dari Bie ..
"Daging Salai Masak Lemak Cili Api"
mmmm...masakan glamour orang nogori 9 !
Bahan
500gram daging ( disalai dan dihiris nipis )
2 batang serai
10 biji cili padi
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor atau asam keping
1 inci kunyit hidup atau
1 sudu besar kunyit serbuk
daun kunyit
sedikit garam
belimbing buluh
atau mangga muda
2 atau 3 biji kentang dipotong dadu- optional- jika tak guna pun tak ape...
cili merah / hijau -hiasan aje
Cara membuat
1. Kisar ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat,
kemudian curahkan ke dalam periuk atau pot dan masukkan serai yang telah dititik
2.Masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air gunakan api perlahan,
dan kacau perlahan dan kerap, setelah kuah mendidih baru masukkan kentang,
setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai,
masukkan garam secukup rasa. kacau kerap
jangan lupa jika ada belimbing atau mangga muda boleh masukan sekali waktu ni.
3.Pastikan Masak sehinga kuah pecah minyak,
angkat dan sedia untuk dihidang..
Bie kalau dapat panas-panas terus ambik nasi putih atau roti kosong..
bedal.....
selamat mencube...