Halaman
▼
Isnin, 14 April 2014
DIY : Resepi Ayam Panggang Syria Popular
Kepada yang tercari - cari resepi ayam panggang yang sedap dan popular,
bolehlah mencuba resepi daripada chef obie,
Resepi Ayam Panggang Syria ( Majalah SAJI )
Bahan Rebusan
½ ekor Ayam Daging
1 sudu kecil Cengkih ( rebusan )
1 sudu kecil lada Hitam ( rebusan )
1 bunjut Rempah Ratus
1 ½ sudu Garam
1 liter Air
Bahan Perap
2 sudu besar Madu
1 ½ sudu kecil Garam Laut / kasar
1 sudu kecil Lada Hitam ( dihancurkan)
1 sudu kecil Serbuk Bawang Putih (pilihan )
1 sudu kecil Daun Parsley kering/ segar ( dicincang )
1 sudu kecil Daun Selasih Kering / segar ( dicincang )
½ biji lemon ( perahan )
Cara Membuat
1.Didihkan air, masukkan bahan untuk rebusan, seperti rempah ratus bunjut , lada hitam , cengkih dan garam.
2.Kemudian masukkan ayam , rebus ayam selama 5 – 6 minit.Kemudia angkat ayam dan toskan.
3.Lumurkan kesemua bahan perapan pada ayam kecuali perahan lemon.Biarkan perapan selama 30 minit .
4.Panaskan oven 180-190 ‘c , Bakar ayam selama 25-30 minit.Apabila ayam siap dibakar, perah lemon diatas permukaan ayam.Siap untuk dihidang
Tips chef : lebihan air rebusan untuk ayam boleh dijadikan sup sampingan untuk ayam panggang ini.
Selamat Mencuba!
Resepi bes la chef
BalasPadamTq
Terima kasih komen,
Padamboleh la cube resepi daripada chef obie
peace