Halaman

Rabu, 7 Mei 2014

Resepi Manisan Baklava Chef Obie



Salam,

terima kasih melawat blog chef obie..
kelmarin bie sempatlah menikmati baklava ( manisan arab dari tukey.. dan kali ni dari syria ) 
yang bie suke sesangat...mmmm pistachio nut dan gajus yang padat dalam pastry arab yang halus dan dipenuhi dengan 
luquid glucose yang istimewa....dan dibakar rangup...perrrghh.. tak boleh dibayangkan akan keenakan manisan baklava ni...



sebelum bie sharing lebih-lebih..


ni die resepi Baklava untuk anda yang sentiasa menyokong 
ape saje yang chef obie buat..



Resepi Baklava mudah dan sedap 


utk Filling baklava : 

2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. )

8 sudu besar gula pasir 

1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose....

1 packet fillo pastry 

250 gm melted unsulted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 



Cara membuat baklava:


1) Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)

2) Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .

3) Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin

4) Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..

5) Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..

6) Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter,
ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..

7)Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...

8) Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...

9) Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

Siap... selamat mencuba resepi baklava mudah sedap ni.... 




As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
Sambil tu layan dari Christina Perri- Human


15 ulasan:

  1. Mcm cam sedap chef..kalau ikut resepi 2 byk ke dptnya chef

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah sedap...heee
      ikut resepi boleh dapat potongan 45-50 pcs,bergantung kepada kite sendiri ingin baklava yang ikecil boleh dapat lebih lagi-

      resepi diatas guna loyang 12 x 12 " , jadi cheq da boleh imagine kan..boleh dapat banyak juge kan..

      :)

      Padam
  2. Sekali arab la...
    Tq cef sharing resepi baklava
    terbaik boboiboy

    BalasPadam
  3. Halalkan resepinya chef obie
    Senyum sokmo!

    BalasPadam
    Balasan
    1. semestinya telah dihalalkan..
      selamat mencuba

      Padam
  4. Hello chef,
    Seronok pagi pagi melayan
    blog ini.simple sahaja dan banyak
    Info dikongsi bersama

    Good luck

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello 2 u 2,
      terima kasih kerana sudi melawat blog chef obie,
      semoga sedikit atau x banyak mane info nya dapatlah membantu encik/ cik /puan

      Padam
  5. Ente suke baklava? Ana juga suka baklava
    Terbaik

    BalasPadam
    Balasan
    1. of coz suke baklava!
      thanks lawat blog chef obie

      Padam
  6. Ebook kuih raya popular 2014
    Chef obie memang best!
    thanks 4 your sharing knowledges

    BalasPadam
  7. Chef
    Resepi biskut makmur alfredo
    Terbaik!

    BalasPadam
  8. Pagi isnin layan blog chef
    Lagi bagus dari melayan gosip kt opis ni.. huuiuu

    BalasPadam
  9. Maaf chef mohon pencerahan,
    Boleh atau tidak sekiranya saya tidak suka menggunakan rose water mahupun esen rose
    Ada pengganti bahan lain?

    BalasPadam