Halaman

Khamis, 28 Ogos 2014

Mencari Kelas Masakan Persendirian Di Kuala Lumpur ?








Assalammualaikum wbt & salam sejahtera...syawal telah berlalu..
tapi ada yang masih mode beraya dan beropen house..:)

Suke duka sepanjang hari-hari yang berlalu dijadikan ikhtibar bersama...

Dalam pada itu chef masih sempat menjalankan kelas persendirian seperti kelas "Masakan Barat Dan Kelas Masakan Bersaskan Ayam ( masakan Melayu )... terima Kasih Puan Gayah & Haji dari Kuching Sarawak yang suke menghadiri kelas persendirian chef obie, sebelum ini telah menghadiri kelas " Sable Cookies" Alhamdulillah berjumpa lagi kite & terima kasih sentiasa memberi kerjasama yang baik pada chef..isshhh bebanyak terima kasih lagi sebab bawakan chef ole-ole dari Sarawak lagi.Chef obie juga berasa terharu kerana puan & suami setia mengikuti kelas sehingga berakhir malam-- 1030 malam gitu!

Juga kepada Encik Shah yang sporting ...& layan...anda memang berbakat dalam masakan western!lepas ni dah boleh buke kedai makan barat r jawabnye...

Kepada yang sudi bertanyakan chef obie mengenai kelas persendirian ...chef ucapkan terima kasih... dan yang ingin belajar sesuatu yang tiada dalam kelas persendirian chef obie juga boleh anda utarakan dengan terus menghubungi chef obie atau dengan melalui email/ SMS

Hotline 017 2260719






Hari ni chef obie ingin war-warkan serba sedikit- Info kelas personal chef obie yang bakal diadakan selepas hari raya Aidilfitri ini.

Kepada anda yang tercari-cari kelas unik selain memasak dan baking..
bolehlah join yea.. yang minat dengan seni pastri digalakkan berguru dengan chef obie..heee, ilmu Multi 3D yang masih baru kat Malaysia ni...& eksklusifnya telah ramai juga mengetahui mengenai 3D ( kek & cupcakes ) tetapi tidak tahu cara lebih pro untuk membuatnya...chef obie sebagai penulis buku 'Cupcake 3D' yang pertama di Malaysia julung kali ingin berkongsi ilmu 3D dalam kelas personal yang bakal diadakan nanti.

3D yang chef ingin kongsikan iaitu lebih dikenali dengan Multi Dimensional Cake Decorations atau Multi 3D Cecoration- Iaitu gabungan kreativiti seni lukis dan seni gumpaste ( flora/figurine & sebagainya ) dengan pelbagai teknik yang mudah tetapi amat berkesan untuk hasil yang menarik - Multi 3D 
contoh dekorasi Multi 3D seperti dibawah : 


Pelbagai kombinasi & teknik yang akan dipelajari seperti seni gumpaste & seni lukis


Multi 3D Decorations kelihatan unik dan amat eksklusif untuk sebiji kek.


Pereka kek Multi 3D seorang yang kreatif & inovatif,aktiviti mereka kek multi 3D juga sebagai terapi jiwa...gitu!


 Seni gumpaste & seni lukis seiringan, teknik penggunaan warna dan penggunaan berus yang betul merupakan satu intipati penting dalam kelas personal Multi 3D decorations chef obie.
Kepada anda semua yang berminat- tiada limit usia-
chef mengajar pelajar dari usia 14 tahun sehingga tiada limit, sepanjang pengalaman chef obie mengajar,pelajar paling muda berusia 14 tahun manakala yang paling otai 77 tahun... jadi anda tiada reason untuk tidak menambah lagi ilmu didada tu...sesiapa sahaja boleh berguru dengan  chef obie...
jadi sila take noted chef akan updated info mengenai kelas personal chef obie dalam blog kesayangan ni.

sebarang pertanyaan boleh email ke : gunawan.jamil@gmail.com
Hotline : 017 2260719











KELAS BAKING & MASAKAN CHEF OBIE 2014



MAC , APRIL , MEI , JUN

JULAI , OGOS , SEPTEMBER , OKTOBER



KELAS COKLAT PLASTIK @ COKLAT SCULPTURE @ COKLAT PASTILLAGE



Dekorasi kek – Menggunakan coklat plastik

Yuran : RM 800.00

Setiap pelajar akan menerima - 1 buku Masakan “Istimewa Pemanis Mulut” 96 resepi 

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 2 Jam 30 minit ( 11 Pagi hingga 130 tengah hari )

Lokasi : Merdeka Villa , Jalan Merdeka , Ampang ( Landmark- Spectrum One Cinema ) 

Yuran Tambahan : Kelas pada hari sabtu dan ahad sahaja akan dikenakan tambahan yuran sebanyak RM50.00
-Pengenalan kepada coklat

-Resepi membuat coklat plastik

-Tips cara membuat -bunga ros kecil , besar , daun bunga ros dan dahan, cara penggunaan coklat plastik dan cara penyimpanan coklat plastic.

-Pelajar akan membawa pulang – coklat plastic yang dipelajari dan 1 buku masakan bertajuk “ Istimewa Pemanis Mulut “ 96 resepi untuk dicuba.

-Pelajar perlu membawa kotak kek atau bekas penyimpan , alat tulis dan apron sahaja















Pendaftaran Kelas

BAGAIMANA MENDAFTAR?

1. Bank in deposit RM300 ke dalam account MBB 151409098193 Muhamad Gunawan
2. Selepas bank in, SMS ke Admin 017 2260719 dan nyatakan: NAMA, TARIKH, KELAS DAN JUMLAH BANK IN . Contoh : Siti, 26/01, Kelas extra coklat deko, RM300,.
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas atau hantar MMS resit deposit tunai selepas membuat pembayaran.

TERMA DAN SYARAT

Sila maklumkan sekurangnya 2 hari lebih awal untuk menetapkan tarikh kelas ,

sekiranya anda tidak dapat hadir atau Lewat dari tarikh tersebut, 
deposit tidak akan dipulangkan kerana instruktor telah menyediakan semua bahan.
anda masih boleh menggantikan tempat anda dengan orang lain sekiranya tidak dapat hadir.

Oleh itu juga penukaran kelas di saat akhir tidak dibenarkan.
Sekiranya tidak hadir tanpa pengganti, deposit tidak akan dikembalikan

Tidak dibenarkan membawa anak/keluarga duduk di kelas sepanjang kelas berlangsung.










Kelas kek Keju 2014

Modul 1 Cheesecake

Dalam File Kit-


Kek Chilled Mango Mousse Cake
Kek Chilled Oreo Chocolate 
Kek Naepolitan cheesecake






Kek Oreo Cheesecake


Kek Naepolitan cheesecake


Kek Mango Mousse cake




Extra 10 resepi & teknik membuat kek.

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.


Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 






KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL WESTERN- ITALIANO 2


BEEF LASAGNA
CHICKEN LASAGNA 
* Bechamel Sauce
* Basic Tomato 


Beef Lasagna


Chicken Lasagna


Bechamel Sauce


Basic Tomato




Extra 5 resepi Istimewa


Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719


Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.


Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat


Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193



LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 



KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL WESTERN 1

Western Beef Steak
Mash Potato and Gravy
Grill Chicken Chop
Crispy Chicken Chop


Western Beef Steak


Mash Potato and Gravy


Grill Chicken Chop


Crispy Chicken Chop



Extra 10 resepi & teknik membuat kek.

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




KELAS MASAKAN CHEF OBIE

MODUL WESTERN- ITALIANO 1

Pasta - Spaghetti Pescatore ( seafood )
Pasta - Spaghetti Aglio alio
Pasta- Tagliatelle Carbonara
Pasta- Fusilli Bolognese


Pasta - Spaghetti Pescatore ( seafood )


Pasta - Spaghetti Aglio alio


Pasta- Tagliatelle Carbonara


Pasta- Fusilli Bolognese




Extra 10 resepi & teknik membuat kek.

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )



KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL WESTERN- BURGER 1

Burger Buns
Beef Patties
Crispy Chicken Patties
Baked & fried Potato Wedges & Crispy French Fries


Beef Burger & Burger Buns


Beef Patties


Crispy Chicken Burger


Baked / fried Potato Wedges


Crispy French Fries


Crispy chicken patties


Extra 10 resepi

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -5 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL MaLaY Cuisine- MODUL NASI LEMAK 1

Nasi Lemak (kukus)

Sambal Tumis Bawang
Sambal Tumis Ikan Bilis
EXTRA LAUK PAUK-
1.Paru Goreng Berlada
2.Rendang Daging
3.Sambal Kerang
4.Ayam Goreng Berempah



Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL MaLaY Cuisine- MODUL SATAY AYAM DAN DAGING

Satay Ayam
Satay Daging
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay


Satay Ayam Dan Daging


Kuah Kacang Satay Marbeles


Sambal Satay

Extra 10 resepi

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





Kelas Asas Fondant & Gumpaste Chef Obie

Modul Deko Bunga Ros ( 3D Personal Teaching )
Bulan Mac , April, Mei Dan Jun



Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Asas Membuat Gumpaste Homemade( Resepi )
Asas Membuat Bunga Ros Kecil
Asas Membuat Bunga Ros Besar
Teknik Penggnaan Warna Pada Fondant & Gumpaste

Tips penggunaan & Penyimpanan.


Fee atau Yuran: RM1200

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )


Langkah demi Langkah










Kelas Asas Kek 3D Chef Obie 2014

Modul Figurine 3D Spongebob & Squarepants with friends( 3D Personal Teaching )
Bulan Mac , April, Mei Dan Jun



Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D 
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch


Tips penggunaan & Penyimpanan.

Fee atau Yuran: RM1500

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )












Kelas Asas Kek 3D Chef Obie 2014

Modul Kereta BMW( 3D Personal Teaching )
Bulan Mac , April, Mei Dan Jun



Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )
Potongan Model Kereta 3D
Teknik Painting
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch


Tips penggunaan & Penyimpanan.


Fee atau Yuran: RM1200

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014


Modul Barat 1
Mac , April , Mei , Jun & Julai


1. Crunchy Palmier Cookies

2. Craft Toffe Cookies
3. Pinky Caramel Salty Cookies


Crunchy Palmier Cookies


Craft Toffe Cookies


Pinky Caramel Salty Cookies

Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014 Modul Barat 1-

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 4 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014


Modul Barat 2
Mac , April , Mei , Jun & Julai

1. Assorted Sable French Cookies

-Hazelnut
-Caramel Olive and Salty
-Toffe
-Raspberi
-Coklat
-peanut butter









Assorted Sable French Cookies

Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014 Modul Barat 2-

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 4 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )







Kelas Masakan Untuk Surirumah , Masakan Gerai , Restauran , Katering dan Hotel :


Kelas Masakan Lauk Pauk Berasaskan Ayam ( local )
Pilihan :

Ayam Masak Rendang
Ayam Masak Kari ( India Selatan/ India Utara )
Ayam Masak Kicap
Ayam Masak Kalio
Ayam Masak Merah
Ayam Masak Tomato
Ayam Masak Paprik
Ayam Masak Lemak / Lemak Cili Api
Asam Pedas Ayam ( Johor / Melaka )
Ayam Goreng Berempah
Ayam Masak Kalio
Ayam Masak Hijau
Ayam Masak Sambal
Ayam Masak Tiram
Ayam Masak Berlada
Ayam Masak Masam Manis
Semur Ayam Bumbu Merah
Semur Ayam Bumbu Gurih
Ayam Masak Madu
Ayam Masak Merah Madu
Ayam Masak Ungkep
Ayam Masak Ketuk / Berempah
Ayam Masak Kuzi
Ayam Masak Betutu ( Bali )
Ayam Masak Halia
Ayam Masak Mentega
Sup Ayam Mamak
Sup Ayam Melayu
Ayam Pandan

Merujuk Menu diatas- Pelajar perlu memilih 6 jenis masakan.
8 jenis masakan yang telah dipilih perlu diberitahu kepada
chef.

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 3 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )



Kepada anda yang ingin mengikuti kelas masakan , baking dan dekorasi secara berkumpulan minimum 15 peserta @ pelajar dan

maksimum 50 peserta.Terbuka kepada kumpulan , persatuan , kelab dan mereka yang berminat.

Dibawah merupakan senarai jenis kelas berkumpulan chef obie


1.Kelas Fondant Dan Gumpaste
Fee / Yuran : RM 380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Asas Membuat Gumpaste Homemade( Resepi )
Asas Membuat Bunga Ros Kecil
Asas Membuat Bunga Ros Besar
Teknik Penggnaan Warna Pada Fondant & Gumpaste

Tips penggunaan & Penyimpanan.

2.Kelas 3D Fondant Dan Gumpaste
Fee / Yuran : RM 480 ( Persendirian RM1400 )

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch

Tips penggunaan & Penyimpanan.

3.Kelas Cupcake Komersial
Fee / Yuran : RM 380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Resepi Untuk Cupcake
Penggunaa Scoop / Piping
Topping dan cupcake Gaya Eropah dan Amerika & kreativiti
Tips Penyimpana adunan dan jangka hayat.
Sukatan

4.Kelas Kek Keju Dan Mousse Cake Komersial
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM1200 )

Asas Membuat Kek Keju Chilled
Asas Membuat Kek Keju New York Style
Asas Membuat Mousse Mangga dan Toppimg
Cara Membuat Mangga Puree
Tips Penyimpanan Dan Jangka hayat
Sukatan Dan Kreativiti

5.Kelas Kek Keju Nutella / Coklat Dan Mousse Coklat Komersial
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Kek Keju Chilled
Asas Membuat Coklat Hiasan Kek ( Hotel Style )
Asas Membuat Mousse Coklat dan Toppimg
Cara Membuat Coklat Sos Dan Ganache' International Standard
Tips Penyimpanan Dan Jangka hayat
Sukatan Dan Kreativiti

6.Kelas Deko Kek Komersial
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Buttercream Mudah
Asas Membuat Royal Aising
Asas Penggunaan Piping bag palstik & Parchment paper
Piping Roses kecil & besar , Hydreangea , Dedaun , Basket wave & etc
Piping Dot , Piping Marking , ( Planning ,Praktis dan Konsisten )
Tips

7.Kelas Asas Membuat Roti ( lebih 10 jenis roti )
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Bun Manis- 3 Teknik
Bun pizza , Bun kacang merah , blueberry , coklat , Chicken floss Dan etc
Roti Peranchis @ Bugguette- Garlic Bread
Extra Resepi.


Semi Hands On & Demo ( Kelas Berkumpulan )
Terbuka kepada kumpulan , persatuan , kelab dan mereka yang berminat

Minimum untuk kelas group ialah 15 peserta- kapasiti sehingga 50 peserta.
Lokasi : Merdeka Villa , Jalan Merdeka , Ampang ,Selangor
Masa : 1030 pagi - 4 petang
Makan Tengah Hari Disediakan
Sijil Kehadiran
Buku Nota / File Nota
Pelajar wajib membawa apron dan alat tulis.
Tarikh : Isnin - khamis, Sabtu dan ahad ( kecuali public holiday tiada kelas )
-Sila tetapkan tarikh awal dan jumlah peserta @ pelajar

Gambar - Creations Pelajar Kelas Persendirian Chef Obie