Halaman

Rabu, 12 November 2014

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api Chef Obie





Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api Chef Obie

IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
whatsapp : 0172260719

Bahan

500gram daging ( disalai dan dihiris nipis )

2 batang serai 
10 biji cili padi 
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor atau asam keping
1 inci kunyit hidup atau
1 sudu besar kunyit serbuk
daun kunyit
sedikit garam
belimbing buluh 
atau mangga muda 
2 atau 3 biji kentang dipotong dadu- optional- jika tak guna pun tak ape...
cili merah / hijau -hiasan aje

Cara membuat

1. Kisar ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat,
kemudian curahkan ke dalam periuk atau pot dan masukkan serai yang telah dititik

2.Masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air gunakan api perlahan, 
dan kacau perlahan dan kerap, setelah kuah mendidih baru masukkan kentang, 
setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai,
masukkan garam secukup rasa. kacau kerap
jangan lupa jika ada belimbing atau mangga muda boleh masukan sekali waktu ni.

3.Pastikan Masak sehinga kuah pecah minyak,
angkat dan sedia untuk dihidang..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan