Kepada anda yang ingin mengikuti kelas masakan , baking dan dekorasi secara berkumpulan minimum 15 peserta @ pelajar dan
maksimum 50 peserta.Terbuka kepada kumpulan , persatuan , kelab dan mereka yang berminat.
Dibawah merupakan senarai jenis kelas berkumpulan chef obie
1.Kelas Fondant Dan Gumpaste
Fee / Yuran : RM 250 seorang ( Persendirian RM650 )
Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Asas Membuat Gumpaste Homemade( Resepi )
Asas Membuat Bunga Ros Kecil
Asas Membuat Bunga Ros Besar
Teknik Penggnaan Warna Pada Fondant & Gumpaste
Tips penggunaan & Penyimpanan.
2.Kelas 3D Fondant Dan Gumpaste
Fee / Yuran : RM 350 ( Persendirian RM1200 )
Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Tips penggunaan & Penyimpanan.
3.Kelas Cupcake Komersial
Fee / Yuran : RM 300 seorang ( Persendirian RM800 )
Asas Membuat Resepi Untuk Cupcake
Penggunaa Scoop / Piping
Topping dan cupcake Gaya Eropah dan Amerika & kreativiti
Tips Penyimpanan adunan dan jangka hayat.
Sukatan
4.Kelas Kek Keju Dan Mousse Cake Komersial
Fee / Yuran : RM300 seorang ( Persendirian RM800 )
Asas Membuat Kek Keju Chilled
Asas Membuat Kek Keju New York Style
Asas Membuat Mousse Mangga dan Toppimg
Cara Membuat Mangga Puree
Tips Penyimpanan Dan Jangka hayat
Sukatan Dan Kreativiti
5.Kelas Kek Keju Nutella / Coklat Dan Mousse Coklat Komersial
Fee / Yuran : RM300 seorang ( Persendirian RM800 )
Asas Membuat Kek Keju Chilled
Asas Membuat Coklat Hiasan Kek ( Hotel Style )
Asas Membuat Mousse Coklat dan Toppimg
Cara Membuat Coklat Sos Dan Ganache' International Standard
Tips Penyimpanan Dan Jangka hayat
Sukatan Dan Kreativiti
6.Kelas Deko Kek Komersial
Fee / Yuran : RM250 seorang ( Persendirian RM650 )
Asas Membuat Buttercream Mudah
Asas Membuat Royal Aising
Asas Penggunaan Piping bag palstik & Parchment paper
Piping Roses kecil & besar , Hydreangea , Dedaun , Basket wave & etc
Piping Dot , Piping Marking , ( Planning ,Praktis dan Konsisten )
Tips
7.Kelas Asas Membuat Roti ( lebih 10 jenis roti )
Fee / Yuran : RM250 seorang ( Persendirian RM650 )
Asas Bun Manis- 3 Teknik
Bun pizza , Bun kacang merah , blueberry , coklat , Chicken floss Dan etc
Roti Peranchis @ Bugguette- Garlic Bread
Extra Resepi.
Semi Hands On & Demo ( Kelas Berkumpulan )
Terbuka kepada kumpulan , persatuan , kelab dan mereka yang berminat
Minimum untuk kelas group ialah 15 peserta- kapasiti sehingga 50 peserta.
Lokasi : Merdeka Villa , Jalan Merdeka , Ampang ,Selangor
Masa : 1030 pagi - 4 petang
Makan Tengah Hari Disediakan
Sijil Kehadiran
Buku Nota / File Nota
Pelajar wajib membawa apron dan alat tulis.
Tarikh : Isnin - khamis, Sabtu dan ahad ( kecuali public holiday tiada kelas )
-Sila tetapkan tarikh awal dan jumlah peserta @ pelajar
#Doa Untuk MH370
#PRAY4MH370
Halaman
▼
Sabtu, 15 Mac 2014
Sukatan, Ukuran Dan Timbangan ( Metrik )
Assalammualaikum,
kepada yang tercari - cari sukatan untuk bacaan bahan baking atau masakan , boleh
refer info dibawah, sukatan tradisonal kepada sukatan metrik,ukuran Serta Bacaan Suhu dalam Celcius dan fahrenheit.
boleh guna pakai...selaaaaamaaaaat..
TIMBANGAN BERAT:
600 gm = 1 kati
300 gm = 8 tahil
150 gm = 4 tahil
450 gm = 1 paun
25 gm = 1 auns
UKURAN PANJANG
2.5 cm = 1 inci
5.0 cm = 2 inci
25 cm = 10 inci
ISIPADU
1 sudu besar tepung = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar gula = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar mentega = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar = 15 ml
1 sudu teh = 5 ml
1 liter = 4 1/2 cawan
250 ml = 1/2 pain
SUHU KETUHAR
Amat panas = 230 - 240 darjah C
Panas = 200 - 220 darjah C = 400 -425 darjah F
Sederhana = 180 - 190 darjah C =350 - 375 darjah F
Perlahan = 150 - 170 darjah C = 300 - 325 darjah F
C = celcius
F = Fahrenheit
SUKATAN MENGGUNAKAN CAWAN
1 cawan serbuk roti = 50 gm = 2 auns
1 cawan kelapa parut = 90 gm = 3 auns
1 cawan serbuk biskut = 125 gm = 4 auns
1 cawan kacang tanah hancur = 125 gm= 4 auns
1 cawan tepung gandum = 125 gm = 4.5 auns
1 cawan tepung roti = 135 gm = 4.75 auns
1 cawan gula = 200 gm = 7 auns
1 cawan gula kastor = 175 gm = 6.25 auns
1 cawan gula aising = 125 gm = 4.25 auns
1 cawan gula perang = 120 gm =4.25 auns
1 cawan beras = 185 gm = 6 auns
SUKATAN ISIPADU AIR BERBANDING BERAT
1 cmb = 15 ml = 15 gm
1 cmt = 5 ml = 5 gm
1 cwn = 250 ml = 250 gm
1 liter = 1000 ml = 4 cwn
cwn = cawan
cmt = camca teh
cmb = camca besar
1 cwn = 16 cmb
1 cmb = 3 cmt
p/s - Apabila ingin menyukat tepung, ayak atau gemburkan dahulu tepung tersebut sebelum disukat atau ditimbang.
Sekiranya sukat tepung menggunakan cawan, elakkan menekan tepung kerana ia akan menjadi padat dan sukatannya akan berlebihan. Ratakan dengan menggunakan pisau dan tidak disukat membumbung.
Cecair boleh disukat dengan gram (gm) atau dengan mililiter (ml). 100 gm air adalah lebih kurang sukatannya dengna 100 ml.
kepada yang tercari - cari sukatan untuk bacaan bahan baking atau masakan , boleh
refer info dibawah, sukatan tradisonal kepada sukatan metrik,ukuran Serta Bacaan Suhu dalam Celcius dan fahrenheit.
boleh guna pakai...selaaaaamaaaaat..
TIMBANGAN BERAT:
600 gm = 1 kati
300 gm = 8 tahil
150 gm = 4 tahil
450 gm = 1 paun
25 gm = 1 auns
UKURAN PANJANG
2.5 cm = 1 inci
5.0 cm = 2 inci
25 cm = 10 inci
ISIPADU
1 sudu besar tepung = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar gula = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar mentega = 30 gm = 1 auns
1 sudu besar = 15 ml
1 sudu teh = 5 ml
1 liter = 4 1/2 cawan
250 ml = 1/2 pain
SUHU KETUHAR
Amat panas = 230 - 240 darjah C
Panas = 200 - 220 darjah C = 400 -425 darjah F
Sederhana = 180 - 190 darjah C =350 - 375 darjah F
Perlahan = 150 - 170 darjah C = 300 - 325 darjah F
C = celcius
F = Fahrenheit
SUKATAN MENGGUNAKAN CAWAN
1 cawan serbuk roti = 50 gm = 2 auns
1 cawan kelapa parut = 90 gm = 3 auns
1 cawan serbuk biskut = 125 gm = 4 auns
1 cawan kacang tanah hancur = 125 gm= 4 auns
1 cawan tepung gandum = 125 gm = 4.5 auns
1 cawan tepung roti = 135 gm = 4.75 auns
1 cawan gula = 200 gm = 7 auns
1 cawan gula kastor = 175 gm = 6.25 auns
1 cawan gula aising = 125 gm = 4.25 auns
1 cawan gula perang = 120 gm =4.25 auns
1 cawan beras = 185 gm = 6 auns
SUKATAN ISIPADU AIR BERBANDING BERAT
1 cmb = 15 ml = 15 gm
1 cmt = 5 ml = 5 gm
1 cwn = 250 ml = 250 gm
1 liter = 1000 ml = 4 cwn
cwn = cawan
cmt = camca teh
cmb = camca besar
1 cwn = 16 cmb
1 cmb = 3 cmt
p/s - Apabila ingin menyukat tepung, ayak atau gemburkan dahulu tepung tersebut sebelum disukat atau ditimbang.
Sekiranya sukat tepung menggunakan cawan, elakkan menekan tepung kerana ia akan menjadi padat dan sukatannya akan berlebihan. Ratakan dengan menggunakan pisau dan tidak disukat membumbung.
Cecair boleh disukat dengan gram (gm) atau dengan mililiter (ml). 100 gm air adalah lebih kurang sukatannya dengna 100 ml.
Korang yang menjaga kebersihan diri dan kecantikan dan kehensaman. Chef obie nak rekemen satu produk yang alami atau semulajadi natural gitew...Brand ROOTS HOMEMADE B&B , memang tiada dipasaraya - hanya ada melalui online ordering , dibuat secara eksklusif ..kawan chef ni pakar kecantikan alami jadi ...produk yang dihasilkan juga natural dan berkualiti ..Confirm TIADA ALKOHOL , TIADA PARABEN , TIADA SINTETIK AROMA , TIADA SLS atau bahan TERLARANG ! YANG PALING PENTING.. SCRUB YANG PALING " FRIENDLY" UNTUK muka menggunakan minyak badam tulen.
Nampak kan pix di atas ,
Yang sebelah kiri tu
1.LIME ROSEMARRY FACE SCRUB 100 gm
Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk yang sensitif ! chef bukan nak puji lebih dengan produk ni , sebab chef adalah pengguna tegar produk ni , maklumlahlah kulit mudah sunburn dan berminyak.Tetiba kawan rekemen kan produk ni...Try lah guna pakai..tengok seminggu 3 kali pakai..kulit muke ni..warna gak sekata dan yang jelas, rasa fresh & cleans. Satu lagi..baunya yang segar dan aromatik buat korang jatuh hati punyela...
Bahan buatan dari minyak badam sweet , minyak rosemarry , gula , Lime Zest , minyak Lemon dan Frankincence oil...korang try la sapu di muke...dan bilas dengan air !
Yang Tengah
2.RELAX & REPAIR SCENTED BATH SALT 100gm
Yang ni pulak..memang awesome...fungsi membuang sel kulit mati dan menyegarkan selain aroma terapi relaxing yg bikin korang layan punye... Cara guna senang aje , ini untuk rendaman kaki dan membersihkan kaki..kurang perlu campur sedikit bahan ni dalam air suam , dan rendamkan kaki lebih kurang 15 minit , jangan terkejut bila air bertukar warna..dan kaki korang pun bertukar warna ..dan bersih..tinggal korang gosok-gosok sikit kat permukaan kulit kaki, tumit dan bilas dengan air.
Bahan buatan dari Garam Himalaya , Garam Epsom , minyak badam sweet , peppermint oil , Orange oil , cedarwood oil , Lemon oil dan menthol crystal
Yang Kanan sekali
3.LIME ROSEMARRY BODYCRUB 100gm
Yang ini korang yg ade daki dibahagian leher mahupun gelap di bahagian tersebut , ketiak yang gelap kerana penggunaan deodorant..inilah jawapan kepada permasalahan korang tu , guna bodyscrub ni..sapu dan gosok di bahagian tersebut selain korang sapu lah satu badan...hahah akan luntur kedegilan kulit hitam yang korang risaukan selama ini , especially kaum hawa...
chef berani rekemen..sebab chef pengguna tegar produk ni...selain akan membuat chef rase segar dan muda selalu...walau dah kertu juge ni.
chef ambik pic ni pun guna smartphone aje tiada edit-edit yea...
PRODUK YANG SESUAI UNTK LELAKI DAN PEREMPUAN unisex gitew...YANG PALING PENTING SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KULIT...sensitif ke meletif ke berjerawat ke ruam ke gatal-gatal ke semua boleh layan....
Harga untuk 3 botol ini Hanya RM29.90 sahaja..
Produk juga mudah dibawa ke mana-mana , ke sekolah , ke pejabat , travel pi holiday , balik kampung , camping dan sebagainya...chef lagi lah sekarang ni kan banyak masa di hospital..bahagian waris tu kan..memang bwak la..produk ni,sejuk aircond..kulit kering..bila guna produk ni..kulit rase segar dan minyak semulajadi !
yea..murah dan berbaloi dari segi kualiti...produk ni ramai amoi-amoi yang pakai...kali ni nak tengok jugak awek-awek kite guna pakai selain abam-abam diluar sana ! adik-adik remaja lagi sesuai...bertambah tegang lah kulit korang kalau pakai ni !
chef setiap kali pi bath layan facial & body scrub Roots ni...natural beb !
Chef dah guna pakai..korang bila lagi ? rasa bersih dan segar...tau
Senang aje.. BERMINAT ingin menggunakan produk ni..
Jangan segan contact chef obie atau DM atau PM ...
JIKA BERMINAT NAK JADI EJEN juga boleh
ke talian Hot
0172260719
TRAVEL KIT
3 x 100g
Hanya RM29.90
Relax&Repair Scented BathSalt 100g
LimeRosemary Face Scrub 100g
LimeRosemary Body Scrub 100g
Semua diatas ni ☝Dalam TRAVEL KIT RM29.90
Rase Fresh & Cleans 🍍🍓🍉🍋🍊🍏
DM FOR MORE INFO
0172260719 chef obie
Ampang.Kuala lumpur.Telok Panglima Garang
Kek 3D Coat / Tuxedo Popular
Design kek perlu
memenuhi permintaan pelanggan,
ade yang inginkan kek berbentuk coat si suami,
dan ade jge nakkan tuxedo juge seperti milik si suami..
okay aje.... ape pun pic kek hanya sebilangan aje
bie kongsikan, ada yang tidak boleh disiarkann
atas xxx hanya dewasa walau ianya masih kelihatan
sopan tapi sebaiknya bie tidak kongsikan.
selamat melayan
memenuhi permintaan pelanggan,
ade yang inginkan kek berbentuk coat si suami,
dan ade jge nakkan tuxedo juge seperti milik si suami..
okay aje.... ape pun pic kek hanya sebilangan aje
bie kongsikan, ada yang tidak boleh disiarkann
atas xxx hanya dewasa walau ianya masih kelihatan
sopan tapi sebaiknya bie tidak kongsikan.
selamat melayan
Ice blended setinggi everest huuuu...
sajekan...nak kate istimewa, bie bolehkatakan pada presentationnye..
memang agak impressive! walau order kat kedai mamak..
nak lihat ape keistimewaan ice blended di Restauran Amer Ehsan Desa Pandan..
Ice blended perisa Laici... dengan kisaran ais yang agak penuh dan memikat sesiape aje yang memandang..
Sambil melayan nasi kandar..huuuu...
dibawah pokok nan rimbun, tepi jalan lagi...tak kisah, memang
okay pelanggan kat sini..sporting!
layannnn gambar candid aje!
kepada yang duk kat area desa pandan memang dah biase r dengan restauran Amer Ehsan ni...
ape salahnye..korang try r plak merase ice blended dieorang! tak nyesal punyew.