Halaman

Rabu, 7 Januari 2015

Resepi Ketam Masak Kam Heong Popular Dan Selamaku Bernafas Syamkamarul

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Ketam Masak Kam Heong Popular



Bahan-bahan:


3- 4 ekor ketam - anggaran 1kg

6 ulas bawang putih - dikupas dan dicincang halus

2 1/2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari


3 tangkai daun kari

5 tangkai cili padi -  dihiris

2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam yang dikisar
garam dan gula secukup rasa
sedikit air


minyak masak




Cara Membuat:

1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam selama 5 minit setiap belah sehingga masak.
2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Tambah udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
5. Tambah sos tiram serta lada hitam dan gaul sebati, masukkan 1/2 cawan air biar mereneh
6. Masukkan ketam dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Perasakan dengan garam dan gula.masak hingga kuah pekat,jika anda suka garing tidak perlu letak air.
8. Hidangkan segera.


mmmm....menyelerakan tak?bolehlah cuba resepi chef obie ni yea..
sambil tu layan video musik dan lirik - Syamkamarul - Selamaku Bernafas


Selagi jantungku berdetak di dalam tubuh
Aku kan menjaga cintamu di dalam hatiku
Selama bintang selalu ada di malam-malammu
Aku kan menjadi cahaya di dalam gelapmu

Korus:
Andai dia tak bisa denganku
Aku relakan hidupku tanpa cinta, seumur hidupku
Tuhan ku harap sekali saja
Aku bisa mencintai dan dicintai, seumur hidupku

Dan ku berjanji
Seperti mentari yang menemani hari
Dan ku pastikan
Hidupmu tak akan pernah menangis kernaku


Tiada ulasan:

Catat Ulasan