Halaman

Selasa, 3 Mac 2015

Resepi Pastri Popular : Resepi Tart Hollandise

Resepi Tat Hollandise



Bahan doh kulit

300gm Tepung gandum
80gm Mentega
60gm Gula
Eseen Vanilla

Bahan Inti-

1 tin Desicated Coconut
6 biji Telur Kuning
100gm Gula
1 sudu besar tepung Jagung
100gm Serbuk Badam

Cara buat

1.Pukul mentega dan gula sehingga sebati jangan sampai kembang, sekadar mesra sahaja, masukkan tepung dan uli sehingga menjadi doh, bungkus dengan plastic fillm dan simpan dalam peti sejuk.selama 2 jam.Kemudian canai nipis ½ sm cutter dan letak dalam casting tat, bakar pada suhu 180’c selama 10 minit sahaja.

2.inti- Pukul telur kuning dan gula sehingga kembang , masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah ditapis bersama, masukkan desiccated coconut dan serbuk badam kacau sebati. Gunakan nose dan bag piping, paipkan ditengah kulit tat yang telah dibakar tadi.Kemudian bakar kembali tat pada suhu 180’c selama 15 minit.

Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah SAJI keluaran Mac 2015

dan kepada yang melawat blog chef hari ini , anda bertuah kerana dijemput join contest sebab chef obie nak beri hadiah menarik daripada pelbagai penaja, dan istimewa untuk anda- sila klik link dibawah


chef obie sharingkan video dari Najwa Latif - I love You





Lirik Lagu I Love You – Najwa Latif


Mungkin kita pernah rasa tentang cinta,
Yang takdirnya bukan untuk kita,

Mungkin ini adalah cara meluah cinta,
Tanpa berkata atau berpandang mata,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if i miss you,
Even if i can’t have you ,
You know i’ll always be there for you,

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,

Mungkin kita tak bersama di takdirkan,
Tak mengapa asal kau bahagia,

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if imiss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you..

Lirik Lagu I Love You –Najwa Latif 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan