Halaman

Khamis, 21 April 2016

Resepi Gulai Ayam Kawah Terengganu

gambar : courtesy google

RESEPI GULAI AYAM KAWAH ( TERENGGANU )

 Bahan 

3 ekor ayam potong ( seekor potong  8 ) 
3 batang Serai diketuk 
7 biji Bawang besar dikisar
20 biji bawang kecil dikisar
12 ulas bawang putih dikisar 
3 inci halia dikisar 
25 batang cili padi dikisar 
3 inci lengkuas dikisar
12 sudu besar Rempah Kari daging 
12 sudu besar Cili Kering Kisar 
3 batang Kulit Kayu Manis, 
12 bunga Lawang ,
3 sudu Buah pelage 
1 sudu besar halba
Minyak Masak 1/2 liter 
3  liter Santan
3 liter  air 
15 sudu besar Kerisik
15 Helai Daun Limau Purut 
6 keping Asam Gelugor @ asam keping
Gula Dan Garam sebagai Perasa 


ebook PERCUMA


Cara Membuat :

 1. Tumis –serai, kulit kayu manis , bunga lawang , buah pelage, halba dan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.

 2. Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis sehingga menjadi pes dan keluar minyak. 

3. Masukkan ayam dan sedikit air, biarkan mereneh ,kemudian masukkan ayam, asam gelugor , daun limau purut dan kerisik, kacau sekali sekala jangan sampai ayam hancur.

 4. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan