RESEPI GULAI AYAM KAWAH
( TERENGGANU )
Bahan
3 ekor ayam potong ( seekor potong 8 )
3 batang Serai diketuk
7 biji Bawang besar dikisar
20 biji bawang kecil dikisar
12 ulas bawang putih dikisar
3 inci halia dikisar
25 batang cili padi dikisar
3 inci lengkuas dikisar
12 sudu besar Rempah Kari daging
12 sudu besar Cili Kering Kisar
3 batang Kulit Kayu Manis,
12 bunga Lawang ,
3 sudu Buah
pelage
1 sudu besar halba
Minyak Masak 1/2 liter
3 liter Santan
3 liter air
15 sudu besar Kerisik
15 Helai Daun Limau Purut
6 keping Asam Gelugor @ asam keping
Cara Membuat :
1. Tumis –serai, kulit kayu manis , bunga lawang , buah
pelage, halba dan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis sehingga
menjadi pes dan keluar minyak.
3. Masukkan ayam dan sedikit air, biarkan
mereneh ,kemudian masukkan ayam, asam gelugor ,
daun limau purut dan kerisik, kacau sekali sekala jangan
sampai ayam hancur.
4. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.Siap untuk
dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan