Resepi Roti Jala Bazaar Ramadhan
150gm atau 1 cawan Tepung Gandum
1 Biji Telur
150ml Air
150ml susu segar atau santan
3 sudu Minyak Masak atau marjerin yang dicairkan
Garam
Serbuk kunyit atau pewarna kuning
Cara membuat;
1.Masukkan susu, air ,telur , garam kunyit atau pewarna ke dalam blender dan blend seketika, kemudian masukkan tepung gandum dan blend sehingga sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam plastic piping bag,Chef obie menggalakkan menggunakan piping bag kerana ianya mudah untuk anda membuat tirai jala tanpa ada isu adunan tersumbat pada bekas roti jala.
3.Panaskan kuali atau non stick pan , kemudian letakkan sedikit minyak.
4.Kiraikan diatas kuali, apabila roti kelihatan kekuningan dan bahagian tepi kirai mengering bolehlah digulung dan dihidangkan bersama kari ayam.
Tips Chef Obie : Anda boleh gandakan resepi diatas sebanyak 10 x untuk jadikan 1 batch yang besar dan sesuai untuk penggunaan berniaga seperti di bazaar ramadhan dan sebagainya.
ebook PERCUMA
ebook PERCUMA
Resepi Kari Ayam Roti Jala
400-500gm ayam cincang atau isi ayam dipotong dadu.
1 biji Bawang Merah di hiris
1 ulas bawang putih
2 biji kentang dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
2@3 biji bunga lawang
1 cawan santan
Air
5 sudu Rempah Kari Daging
Gula
Garam
2 batang Cili kering digunting
Daun Kari
1 keping asam keping atau 1 sudu asam jawa
Minyak Masak secukupnya
Cara Membuat:
1.Panaskan kuali dengan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, bunga lawang , kulit kayu manis dan daun kari, tumis sehingga naik bau.Masukkan rempah kari kacau selalu dan pastikan tiada mengerak dibahagian tengah, masukkan air secukupnya.Biar mereneh
2.Masukkan ayam kacau sebentar ,masukkan kentang
3.Apabila mendidih, masukkan asam keping atau air asam jawa.
4.Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa, siap dihidang.
\
Tips- Chef Obie : Anda Boleh Gandakan Resepi Sebanyak 10 x untuk kegunaan yang lebih besar .
\
Tips- Chef Obie : Anda Boleh Gandakan Resepi Sebanyak 10 x untuk kegunaan yang lebih besar .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan