Halaman

Khamis, 20 Oktober 2016

Resepi Berasaskan Ikan : Keropok Lekur Terengganu


Share & LIKES
SCG



Keropok Lekor Terengganu Chef Obie
Bahan Utama :


2kg ikan selayang/ kembung 
10-15 ulas bawang putih 
2kg tepung ubi/kanji 
4 cawan tepung gandum 
2 sudu kecil baking powder 
Garam secukup rasa 
Perasa 
Air 

Cara Penyediaan :

1) Asingkan isi ikan dari tulang. 

2) Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas. 

3) Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal

4)Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer... 


5)Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak. 


Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan. Senangkan...huuuuu 
Selamat Mencuba yea...

🐧🐧🐧🐼🐼🐼 jangan lupa follow my IG : chef_obie _official
#keropoklekur
#Terengganu
#chefjambulasangat
#malaysiafoodtruck
#foods
#i


Tiada ulasan:

Catat Ulasan