Kuih Tradisional India : Resepi Vadai Popular Chef Obie
Bahan
240 gm Kacang dhal / ulundhu
1 sudu besar Tepung Beras
1 sudu kecil Soda bikarbonat
8-10 helai Daun kari
1 biji Bawang Besar
4 biji Cili hijau dicincang
3 biji Cili merah dicincang
2 tangkai Cilikering digunting halus ( jika ingin pedas jika tak nak pedas cili kering abaikan )
3 sudu besar Air Panas
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng
Cara Penyediaan :
1.Basuh bersih kacang dhal dan rendam selama 4 jam atau sehingga lembut.
2.Kemudian kisar sehingga halus menjadi seperti pes.
3.satukan pes kacang dhal tadi bersama bahan cinccang, daun kari, tepung beras, soda bikarbonat dan garam dalam mangkuk adunan.Uli sehingga sebati dan masukkan air panas sedikit demi sedikit.teruskan uli.
4.Kepal-kepalkan dan bentukkan bulat , buatkan lubang kecil ditengah-tengahnya,lakukan sehingga selesai.
5.Panaskan minyak dan goring terendam sehingga doh bewarna kuning keemasan, angkat dan toskan miyak.
Siap untuk dihidang.
Jangan segan Follow chef obie di
FB : chefobie untold
Page : smallplate by chef obie
IG :chef_obie_official
twitter :@chefobie_untold
chef obie
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia , 24 ebook pelbagai jenis masakan dan baking.
penulis resepi masakan di majalah masakan tempatan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan