Peminat makanan berasaskan laut atau seafood bolehlah mencuba resepi sotong bakar ini yang istimewa daripada chef obie dan telah dikongsikan dalam satu majalah masakan popular tempatan.
Selamat mencuba
gambar courtesy google
RESEPI ANEKA SOTONG :
Sotong Bakar Dan Air Asam Telok Panglima Garang Ala Chef Obie
( Resepi Ini Telah dikongsikan dalam MAJALAH SAJI 2014- Dengan Nama Resepi Sotong Rendam Panglima Garang )
Bahan Utama
2 ekor sotong saiz besar ( dikelar dan dibuang tulang dan dakwat sahaja )
1 sudu besar Serbuk Kunyit + Sedikit Rempah Kari Ikan + 1 sudu kecil Garam
Cara Penyediaan :
1.Sotong dilumurkan dengan semua bahan diatas dan dibakar pada api besar , Bolak balik apabila kulit sotong sedikit hangit. Dan siap untuk diangkat.
Bahan Air Asam
1 cawan Air asam jawa pekat
1 batang Cili merah dimayang
4 batang Cili api dimayang
2 sudu besar sambal belacan
2 biji tomato dihiris atau dipotong dadu
1biji bawang Holland dihiris
Daun ketumbar
2 biji limau kasturi
Sedikit Hirisan Daun Ketumbar
Gula dan garam
Cara Penyediaan :
1.Didihkan Air asam . Matikan api dan satukan ke semua bahan dan siap untuk di nikmati bersama sotong bakar Telok Panglima Garang !
Untuk mendapatkan resepi terkini sila klik link dibawah
57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017
FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
whatsapp : 0172260719
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com ( Utama- profesional )
chefobie.blogspot.com ( coretan peribadi )
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan