Halaman

Sabtu, 1 Julai 2017

Mood Berhari Raya Dan Beropen House & Menu Laksa Popular

Masih dalam mood beraya ? Alhamdulillah kuatkan dan eratkan lagi tali persaudaraan dengan budaya kunjung mengunjung ke rumah saudara mara , sahabat handai dan rakan taulan selain saling bermaaaf maafan . 

Pasti korang jugak ada yang seronok membuat open house , paling tidak nextweek korang akan mula merancang untuk menjemput kawan-kawan makan-makan dirumah .

Antara menu-menu pasti korang juga akan fikirkan yang mudah disediakan dan sedap , jadi..bie pun nak sharingkan salah satu resepi popular... 
Bukan Laksa Penang yea...
asyik-asyik laksa penang aje..apa kate korang cuba pulak 
LAKSA JOHOR POPULAR DAN MARBELES !

gambar courtesy google

Resepi Laksa Johor


Bahan:


1 paket spageti (direbus terlebih dahulu)



Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)


1 kg ikan kembung / selayang@sardine / selar mata besar
120 gm udang basah
1 sudu besar udang kering



Bahan B (dikisar):


4 biji bawang besar
10-15 tangkai cili kering 
1/2 inci  halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai 
2 keping asam gelugur@ keping
1 1/2 cawan santan pekat
1 liter air
1 paket kerisik
3 sudu besar rempah kari

Bahan hiasan:
8 biji limau kasturi
1 biji timun (dihiris halus)bahagian tengah dibuang
segenggam tauge segar
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih

Bahan sambal belacan:
15 btg Cili kering ( direbus terbih dahulu )
1 inci belacan (dibakar)
Garam secukup rasa
3 biji limau kasturi @ 1 biji limau nipis ( perahan air sahaja )

Cara Penyediaan :

Pertama sekali- Rebus spageti dan tos terlebih dahulu.

Rebus ikan, udang, udang kering dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.

Untuk menyediakan kuah , tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wang

Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa  minit.

Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.

Masukkan santan pekat , kerisik diikuti dengan air dan masukkan asam keping.

Perasakan garam dan gula secukup rasa.

Masak sehingga kuah pekat dengan api kecil selama lebih kurang 1 - 1 ½  jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.


 sambal belacan laksa johor

* mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.


Kepada korang yang tercari-cari katering untuk beropen house boleh terus hubungi chef obie atau whatsapp pun boleh..
Yang penting korang berada dalam KL atau Ampang !

Pihak chef obie - SKY CHEF CATERING KUALA LUMPUR 
Menyediakan PAKEJ OPEN HOUSE HARI RAYA 
RM20 / RM15 / RM12 / RM10 / RM8 / RM7 









whatsapp / telegram


60172260719 chef obie


chefgunawanmalaysia.blogspot.com




Lirik Lagu Sejati: Faizal Tahir

Song/ Album Name: Sejati
Lyrics Writers & Music Composers: Faizal Tahir & Mike Chan
Kau Selalu Ada,
Ku Tenggelam Dengan Dunia,
Kau Tetap Sempurna,
Ku Tak Sedar Waktu Beredar.
Andai Dipisah Engkau Dari Aku,
Gelap Gelita Musnah Semua,
Biar Mati Ku Mencuba,
Demi Bahagia,
Biar Sakit Dilukai,
Dapat Ku Rasa,
Biar Nadi Ku Terhenti,
Demi Ke Syurga,
Biar Selamanya Mencari,
Cinta Sejati,
Sejati.
Kau Selalu Ada,
Kau Tak Pernah Hilang Percaya,
Kau Tetap Sahaja,
Kau Cahaya Dalam Gelita.
Andai Dipisah Engkau Dari Aku,
Gelap Gelita Musnah Semua,
Biar Mati Ku Mencuba,
Demi Bahagia,
Biar Sakit Dilukai,
Dapat Ku Rasa,
Biar Nadi Ku Terhenti,
Demi Ke Syurga,
Biar Selamanya Mencari,
Cinta Sejati.
Sejaati
Sedar,
Sedar Aku Kau Yang Satu,
Tunjuk,
Tunjukkan Ku Jalan Kepada Mu,
Diri Mu Yang Satu.
Biar Mati Ku Mencuba,
Demi Bahagia,
Biar Sakit Dilukai,
Dapat Ku Rasa,
Biar Nadi Ku Terhenti
Demi Ke Syurga
Biar Selamanya Mencari,
Cinta Sejaati,
Sejaati, Sejaati,
Hanya Kau Satu Cinta Sejati,
Kau Selalu Ada.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan