Salam Netizen, syukur masih lagi di sini dan masih mampu chef obiemeneruskan aktiviti dan planning untuk mengembangkan lagi "chef Obie" ni..hahaha bukan bagi kembang gemok tau..bagi lkembang lebar sayap karier ke bulan gitew..InshaAllah ..dan Alhamdulillah atas nikmat dan peluang yang hadir hngga kini.
Sebagai tanda kasih sayang kepada anda yang sentiasa menyokong chef obie , chef kongsikan satu resepi baking asas yang telah lama baker-baker buat tak endah aje sebab..dah guna pakai bahan PREMIX aje...jangan begitew....hahahaha
Baker atau pastry chef sejati PASTI WAJIB tahu MEMBUAT GOLDEN SPONGE CAKE from scrath...
So Jangan lupa RESEPI PILIHAN NETIZEN HARI INI ..boleh diguna pakai hingga ke anak cucu...
GOLDEN SPONGE CAKE DAN BUTTERCREAMY
Bahan
160 gm Sugar / Gula
15 gm Ovallette
5 biji Eggs / Telur
125 gm Tepung Gandum ( diayak )
¾ sdb Baking Powder / Serbuk Penaik
1 sdt Essence Vanilla / Vanilla Flavour
50ml Air
75 gm Unsulted Butter / Minyak Masak ( dicairkan )
Bahan Filling
Buttercreamy-
200 gm Unsulted Butter
100 gm Marjerine
100 gm Gula Aising
1 sdt Vanilla Flavour
80 gm Gula Pasir
100 ml Susu Segar
Fruit Jam
Cara
Penyediaan :
1.Pukul gula , ovallette , telur dan tepung . Pukul hingga sebati dan
laju.
2.Masukkan air , teruskan pukulan sehingga adunan gebu.
3.Masukkan Essence Vanilla , masukkan unsulted butter / minyak.
Hentikan pukulan, Gunakan spatula guna teknik kaup balik.
4.Masukkan adunan ke dalam
Loyang 10 x 10 atau loyang pilihan anda sendiri yang telah digris dengan minyak atau partchment paper.
Bakar pada suhu 1180’c selama 30 minit
manakala Cara Penyediaan BUTTERCREAMY
1.Masak dahulu gula dan susu segar sehingga boiled dan matikan api.
2.Pukul butter dan marjerin dengan gula aising juga vanilla flavour hingga kembang.
3.Masukkan gula dan susu segar yang telah dimasak tadi ke dalam adunan, pukul mesra dan lajukan mixer sehingga adunan kelihatan berkilat dan licin serta gebu . Siap untuk digunakan sebagai filling kepada GOLDEN SPONGE CAKE.Jangan lupa saapukan dulu jam sebelum anda sapukan buttercreamy ini seperti sandwich .
Anda yang berminat dengan baking dan berekatan dengan bengkel GILA BROWNIES chef obie pada hari sabtu minggu hadapan,sila booking tempat anda segera..kite enjoy baking okay
Anda yang berminat dengan baking dan berekatan dengan bengkel GILA BROWNIES chef obie pada hari sabtu minggu hadapan,sila booking tempat anda segera..kite enjoy baking okay
BENGKEL @ KURSUS BULAN NOVEMBER
2017
LOKASI : Berhadapan HUKM . I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur
YURAN @ FEE :
FEE NORMAL RM100 seorang
Jika anda booking bengkel SEKARANG yuran hanya RM60.00 seorang !
TARIKH : 25 . 11 . 2017
HARI : Sabtu
MASA : 9 pagi hingga selesai
HUBUNGI : 016 9166010 Miss Nesa atau 0172260719 chef obie
Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini
( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup@berkumpulan
BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR :
5 JENIS BROWNIES..YG HOTTEST & LATEST !!!
Keistimewaan Peserta Bengkel
1.Turut Sama demo dan semi hand ons bersama chef obie
2.Nota Bengkel
3.Sijil
4.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.
5.Dan.... Bengkel Enjoy !
Perhatian :
Peserta Wajib Membuat Pembayaran PENUH
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719 atau 016 9166010
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call
Sila Klik link yang dibawah
Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun, Syiria, Pakistan Dan Indonesia.
Selamat Maju Jaya,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan