Halaman

Jumaat, 25 Mei 2018

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : JENAHAK MASAK LEMAK CILI API

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE: JENAHAK MASAK LEMAK CILI API



















Salam, apa kata sabtu atau ahad ini anda mencuba resepi klasik dari Negeri Sembilan ini.
Perghh..memang nampak simple , mudah yang jelas sedap boleh bikin tambah nasi berpinggan-pinggan tau...Chef obie suka dengan masak lemak cili api..terutama menggunakan ikan jenahak!




















Bahan




















Beberapa potongan Ikan Jenahak
5-6 biji Bawang Merah dikisar
Segenggam Cili API Kampung + Cili Bangladesh dikisar ( jika suka lebih pedas boleh tambahkan lagi sukatan )
1 sdb Sebuk Kunyit atau 1 1/2 inci Kunyit Hidup
2 btg Serai diketuk
Daun Kunyit secukupnya
1-2 biji Tomato potong wedges
1 kotak kecil Santan KARA
1 keping Asam gelugor
Gula & Garam sebagai perasa
2 cawan Air coway ( x Ade coway pun x ape )

Cara Penyediaan :


















1.Panaskan semua bahan kisar,Serai dan Kunyit dlm pot,biar mendidih.

















2.Masukkan air+Santan kotak ,asam gelugor,kacau mesra.

















3.Masukkan ikan Jenahak ,buah tomato & daun Kunyit.

















4.Peraskan dgn gula Dan Garam,jika and suka gunakan stok ayam atau msg,suka hati anda la chef Tak larang, bagi reneh sebentar Dan siap utk dihidang.

















Selamat Mencuba
Kepada Anda yang tercari-cari jadual kelas Masakan Perniagaan selepas Hari Raya sila hubungi pihak chef segera untuk menetapkan tarikh.

JADUAL KELAS MASAKAN PERNIAGAAN SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI BULAN JUN 2018



Tarikh yg Ada sebagai pilihan Anda :

20/6 Rabu (tlh dibooking)
21/6 Khamis (tlh dibooking)
23/6 Sabtu
24/6 Ahad
25/6 Isnin ( tlh dibooking )
26/6 Selasa
27/6 Rabu
28/Khamis
30/6 Sabtu









Hubungi
+60172260719 Chef Obie
+60169166010 PA Nesa
Sila klik link dibawah ini
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my/p/kelas-persendirian…









KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018:

Asalammualaikum wbt & Salam Sejahtera netizen,
Chef obie nak war-warkan..

Ada Lebih 20 Jenis Kelas Masakan Perniagaan Yg Menjadi Pilihan Para Pelajar- Bakal Peniaga/ Peniaga Offline @ Online / Usahawan...
& Terbaru!!!
KELAS MASAKAN MALAM CHEF OBIE ( kelas 3 Jam shj )

Anda Boleh Klik link dibawah ini untuk informasi selanjutnya :



JADUAL KELAS MASAKAN PERNIAGAAN SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI 2018

Kepada Anda yang tercari-cari jadual kelas Masakan Perniagaan selepas Hari Raya sila hubungi pihak chef segera untuk menetapkan tarikh.

JADUAL KELAS MASAKAN PERNIAGAAN SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI BULAN JUN 2018



Tarikh yg Ada sebagai pilihan Anda :

20/6 Rabu (tlh dibooking)
21/6 Khamis (tlh dibooking)
23/6 Sabtu
24/6 Ahad
25/6 Isnin ( tlh dibooking )
26/6 Selasa
27/6 Rabu
28/Khamis
30/6 Sabtu









Hubungi
+60172260719 Chef Obie
+60169166010 PA Nesa
Sila klik link dibawah ini
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my/p/kelas-persendirian…









KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018:

Asalammualaikum wbt & Salam Sejahtera netizen,
Chef obie nak war-warkan..

Ada Lebih 20 Jenis Kelas Masakan Perniagaan Yg Menjadi Pilihan Para Pelajar- Bakal Peniaga/ Peniaga Offline @ Online / Usahawan...
& Terbaru!!!
KELAS MASAKAN MALAM CHEF OBIE ( kelas 3 Jam shj )

Anda Boleh Klik link dibawah ini untuk informasi selanjutnya :



RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : MEE HAILAM KLASIK DAN JADUAL KELAS MASAKAN LEPAS HARI RAYA

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : MEE HAILAM KLASIK

Assalammualaikum wbt , Salam Jumaat 
Semoga ibadah puasa ini diberkati dan kite mampu selit ibadah-ibadah sunat yang lain. Inshaallah.
Hari ni chef obie kongsikan satu resepi daripada mee kuning..
iaitu Mee Hailam ! 
Best Tak? Okay Selamat Mencuba




















Bahan :



















Mee kuning ( dicelur )
1ekor sotong dipotong nipis(option)
3 ekor udang saiz sederhana
fish cake @ Fish ball
Hirisan ayam/Daging
Sedikit sawi hijau @ siew pak choy
Sedikit kobis dipotong hiris atau lobak merah
4@5 btg Cili api
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sdb sos tiram
1sdb Kicap karamel
1sdt serbuk stok ikan bilis
3 ulas bawang putih – ketuk atau mayang
1 inci Halia Tua dihiris
3 sdb minyak masak
1 sdb minyak bijan
4 cawan Rebusan Udang
3 sdb tepung jagung – bancuh dengan air
Garam Dan Gula secukupnya

Cara Penyediaan :















1.Mee Kuning dicelur dahulu & ketepikan.














2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.Masukkan isi ayam,daging, udang ,Cili API dan fish cake. Biarkan sedikit garing,















3. Masukkan air rebusan,kicap cair dan karamel, sos tiram dan stok ikan bilis. Kacau rata. Masukkan pula kubis dan sawi.















4. Perasakan gula & garam. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan angkat.Akhir sekali apabila mee hailam telah dituang ke dalam mangkuk @pinggan,taburkan minyak bijan dipermukaan ,hiaskan cili merah dan bawang goreng. Hidangkan...panas-.panas..

















Kepada Anda yang tercari-cari jadual kelas Masakan Perniagaan selepas Hari Raya sila hubungi pihak chef segera untuk menetapkan tarikh.

JADUAL KELAS MASAKAN PERNIAGAAN SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI BULAN JUN 2018



Tarikh yg Ada sebagai pilihan Anda :

20/6 Rabu (tlh dibooking)
21/6 Khamis (tlh dibooking)
23/6 Sabtu
24/6 Ahad
25/6 Isnin ( tlh dibooking )
26/6 Selasa
27/6 Rabu
28/Khamis
30/6 Sabtu