Halaman

Rabu, 13 Jun 2018

Kelas Masakan Perniagaan Selepas Hari Raya Aidilfitri 2018



Menjelmakan rasa berbunga, rasa bahagia, teman-teman yg positif,keluarga yg menyokong Tindakan anda selagi ia kejalan kebaikan..Cukup sempurna dah hari anda ini. Cuba belajar memperbaikinya kekurangan diri yg Ada ,Jangan terlalu berasa rendah diri dgn teman-teman mahupun ahli keluarga yg lain.Just be your self..be yourself..Anda memang best dalam dunia anda yg unik itu..juga SENI ! SENI kehidupan ...

#citersinihabissini


Seni itu universal,Hidup Tanpa seni itu..KAKU..











#positivevibe
#positivequotes
#positivevibes
#art #arts #cheflife #mgjconsultancy #chefobie




JADUAL KELAS MASAKAN PERNIAGAAN SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI ( BULAN JUN 2018 )

Lebih 20 Jenis Kelas Masakan Perniagaan Popular 2018 menjadi pilihan Bakal peniaga dan usahwan Malaysia semenjak 2010

Tarikh yg Ada sebagai pilihan Anda :

20/6 Rabu (tlh dibooking)
21/6 Khamis (tlh dibooking)
23/6 Sabtu
24/6 Ahad
25/6 Isnin ( tlh dibooking )
26/6 Selasa
27/6 Rabu
28/Khamis
30/6 Sabtu


Hubungi +60172260719 Chef Obie
+60169166010 PA Nesa

#mgjconsultancy
#kelasmasakanperniagaan
#kelasmasakanpopularchefobie

Sila klik link dibawah ini

http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my/p/kelas-persendirian.html?m=1

PLEASE FOLLOW

IG : chef_obie_official 

Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )




Resepi Sempoi Pilihan Hari Raya Chef Obie : Florentine Sempoi , Sambil layan FIFA WORLD CUP RUSSIA 2018

RESEPI SEMPOI PILIHAN HARI RAYA CHEF OBIE : FLORENTINE SEMPOI , sambil layan FIFA WORLD CUP RUSSIA 2018..kite kunyah-kunyah kudapan ni yea...



Syukur Alhamdulillah, semoga segala perancangan korang balik ke kampung dipermudahkan, selamat pergi dan balik.Setahun sekali masa untuk berkumpul bermesra dengan keluarga dan sanak saudara...ambik feel raya cket...sambil tu pasti tahun ni korang akan melekat depan tv..sempena FIFA WORLD CUP RUSSIA 2018... mantapkan..meriahlah







Bahan
500 gm Tepung Florenta
500 gm Badam Hiris ( bakar sebentar sebelum digunakan )
300 gm Pumpkin Seed Hijau ( korang boleh mixed dgn biji kuaci , chef sbb byk lagi baki pumpkin seed ni jadi Tak guna lah kuaci )
50 gm Bijan Hitam, ( chef sbb Banyak sangat bijan Putih jadi..gunalah bijan Putih )









***Bekas foil cupcake/pasta atau bekas paper cupcake pun boleh,atau korang boleh aje gunakan silicon paper terus,kalau korang rajin memotong la..
* 1 tbs metrik

Cara Penyediaan :


















1.Satukan ke semua bahan dlm bowl besar,Gaul mesra hingga sebati semua bahan.

















2.gunakan tbs metrik,sukat rata adunan susun dlm bekas foil pilihan.


















3.Panaskan oven 150'-160 ikut oven masing-masing,sbb kepanasan korang sendiri aje yg faham dgn oven korang tu.Masukkan adunan florentin ke Dlm oven dlm 10-15 mnt.Jangn sampai hangus sudah lah..


Okay..mudah aje..buatnye..boleh Cuba yea..semoga Ade kuih Raya moden Sempoi yg sedap jugak...crunchy lagi..

Resepi Hari Raya Aidilfitri Pilihan Chef Obie : Ayam Louisiana ( western food )

RESEPI HARI RAYA AIDILFITRI PILIHAN CHEF OBIE : AYAM LOUISIANA ( version NOT CRISPY )


Jumpa lagi dengan ruangan chef obie yang biase2 dan sempoi ni, chef saje beri pilihan menu untuk raya kali ni luar sedikit dari kebiasaan tapi tetap menitik beratkan rasa yang mengancam !
Kali ni kite mencuba menu barat yea...Ayam Louisiana version stew tanpa menggoreng crispy yea...






























Bahan
1 ekor Ayam Dara ( potong 8)
3/4 sdb Garam
2 sdb Garlic Powder
1 sdb Cayyene Powder
1 sdb chili flakes
1 sdb mixed herb
1 sdb so tiram
1 sdb Kicap Soya
3/4 sdb gula
2 sdb HP sos
1 sdt Lada hitam ketuk
1 sdb Serbuk Lada sulah
1 btg leek ( potong sederhana )
1/2 btg lobak Merah potong kasar
1 daun celeri
1 bj Bawang Holland potong wedges
1 biji perahan jus lemon 🍋
1 1/2cawan Air
Cara Penyediaan :
















1.Marinated semua bahan bersama potongan ayam ,simpan dlm peti sejuk 1 jam.



















2.Panaskan pan dgn Minyak,susun ayam.dlm pan Dan bolak balikkan sehingga ayam bewarna Perang,



















3.Masukkan air Dan biar ia mereneh pada api yg sederhana.Biar ia memekat ,Akhir sekali perahan jus lemon Dan matikan api.


Enak dinikmati bersama sebarang Jenis roti,pasta Dan juga Nasi.

Resepi Hari Raya Aidilfitri Pilihan Chef Obie : Tortang Talong atau Telur Dadar ( Philipines Cuisine )

RESEPI HARI RAYA AIDILFITRI PILIHAN  CHEF OBIE : TORTANG TALONG ( PHILIPINES CUISINE ) Terung Dadar



Masih memilih menu dari Filipina, resepi mudah yang penting sedap dan boleh dinikmati dengan nasi putih , nasi minyak ,nasi jagung,nasi planta dan apa sahaja yang korang rase okay ...
































Bahan
1 batang Terung belah tengah
1/2 biji Bawang beeah dadu
1 btg Cili Merah mayang
4 btg Cili api mayang
Daun Bawang secukupnya
4 -5 biji Telur
Garam secukup rasa
Minyak







Cara Penyediaan :


















1.Grillkan terung ,bolak balikkan sehingga Masak,



2.Dalam bowl lain,satukan ke semua bahan,pukul atau kocok adunan TORTANG TALONG in sehingga mesra.

















































3.Masukkan adunan ke dalam pan grill terung, Masak pada api sederhana. Bolak balikkan sehingga Masak.
Mudah sedap Dan kenyang !



Enak dinikmati bersama Nasi Dan lauk Paul yg lain.. sempoi kan resepinya.