Halaman

Rabu, 7 November 2018

Jom Follow Chef Obie : Chedan melawat chef obie dalam Kelas Masakan Katering

Jom Follow Chef Obie Di Facebook


                                             Kiri - Chedan , tengah - Tuan Redzuan & Chef Obie

Alhamdulillah,
Selesai #kelasmasakanperniagaan #katering ..bersama Tuan Redzuan yg hebat memasak merupakan merupakan org kuat kitchen disalah sebuah rest & cafe di #srihartamas Terima Kasih...you deserve it bro !
Selain itu Ada kejutan.. dari usahawan gigih parit raja ,Muar iaitu #chedanCCChedan Nasi Kukusauke tauhu pok,macam2 tauhu ,Nasi Kukus ,char kuaey teow & eksekutif Coway..datang melawat #chefobie ,terharu chef..macam Biasa buah tangan tu Ada ada aje..bak kata P.A chef Obie iaitu miss nesa.. Nesa Priya chedan ni orangnya memang bagus !
Okay , berbalik dalam siri Kelas Masakan Perniagaan Popular Chef Obie,


Kelas Masakan Katering yang mula menjdai pilihan para peniaga , usahawan , pengusaha restauran, pilihan tukang-tukang masak untuk menambahkan dan menajamkan lagi ilmu masakan selain sebagai menu utama dalam pakej katerer.

Pilihan Pelajar kali ini untuk Kelas Katering ini ialah


1. Nasi Beriyani


2. Ayam Masak Beriyani


3.Daging Masak Hitam Manis


4.Kambing Masak Kuzi


5.Dalcha Sayur Mahameru


6.Pajeri Nenas 

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN 2018 : Pilihan Untuk Bulan NOVEMBER

4/11/2018
11/11/2018
18/11/2018
24/11/2018
29/11/2018

SIRI KATERING PAKEJ 1

Fees/ Yuran RM3000
Fees Pnjaga OKU,ibu tunggal & pesara RM2500

Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang

Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Melayu 

Pajeri Nanas atau
Pajeri Terung atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah

Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.

Tenaga Pengajar :


Chef Obie


"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )



Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan SEPTEMBER & OKTOBER 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


#kelasmasakanpopularchefobie #kelasmasakanperniagaan #kelasmeekari#kelasmeekaricina #kelaspesairlongan #kelas #kelasmeekaripopular @ Kuala Lumpur

CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .


Sila Klik link yang dibawah 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .

Selamat Maju Jaya,




JADUAL KELAS MASAKAN DAN BAKING PERNIAGAAN POPULAR BULAN NOVEMBER & DISEMBER 2018

JADUAL KELAS MASAKAN DAN BAKING PERNIAGAAN POPULAR BULAN NOVEMBER & DISEMBER 2018

Jom Follow FB : chefobie untold



KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500


Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.

21 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.

Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
Beefsteak
Fish And Chips
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung CRISPY 
Crispy Batter FISH & CHIPS 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio 
Spaghetti Carbonara 
Wild Mushroom Soup

Antara Testimoni pelajar :

FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor






 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan



SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam







MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak











RETAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung & Bukit Sentosa



KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH 

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500







Intipati

-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )

- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )

- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus 

( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo

-Cadangan Harga

-Standard Resepi



Testimoni pelajar :





NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH di #wismacentral ...

Penyediaan rapi.. dari central kitchen,aroma menangkap hidung & merebak ke saraf dan terus ke kepala..😜
Belum..diBuka..dah ade yg Menunggu giliran order Nasi Kukusnye....

Thanks ke atas layanan dari Dapur Aisyah di wisma central KL.



***Sambutan luar biasa ke atas Menu NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH

Inspirasi untuk terus kekalkan keaslian penyediaan hidangan ini !


Kepada Anda yang berada di Area KLCC , Aveneu K , Jalan Ampang , boleh singgah di Wisma Central untuk menikmati menu Berhantu " NASI KUKUS AYAM BEREMPAH "






Turut menjadi pilihan pelajar kelas  masakan malam chef obie !


#kelasmasakanperniagaan
#kelasnasikukus
#kelasnasiayam3in1
#kelaswesternfood #kelasnasiayampenyet#mgjconsultancy #chefobie

KELAS MASAKAN KATERING PAKEJ 1










YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500

Nasi Minyak / Hujan Panas atau

Nasi Beriani atau
Nasi Tomato

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang

Daging Masak Hitam Manis atau 
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau 
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru

Pajeri Nanas atau 
Pajeri Terung atau 
Pajeri Mentimun


Jelataah Mentah

Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.


KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )



YURAN /FEE : RM1200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM600

INTIPATI

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan



Antara Testimoni Pelajar :





KELAS MEE REBUS JOJOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR 



YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700






Intipati


1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.Mee Bandung Muar
INTIPATI
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended




KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED








YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


Intipati 

Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit 
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar

Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan

"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "

NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA 

BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK  


YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700





                

Bersama Kartunis PETAI & isteri


Intipati 

Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam 
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan



Kelas Nasi Ayam Penyet


YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 
Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

     




   


KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR

YURAN /FEE : RM1000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500



1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 

2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original













Intipati kelas:

1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-

2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -

3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-

4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On

5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.



MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG 




YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500






Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )



YURAN /FEE : RM2000 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Intipati :


Membuat TEPUNG CRISPY 
Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Kos & Cadangan Harga Jualan









KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )



YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



Intipati 

Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY 

Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng 

Sotong King Gunting


Kos & Cadangan Harga Jualan

        

 Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck

    






KELAS HOKKAIDO CHEESE TART 

YURAN /FEE : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000





Intipati :

Asas Membuat & Penyediaan  Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )
Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart 
Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat
Cara Penyimpanan Doh & Filling
Cara & Teknik Pembakaran
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY

YURAN /FEE : RM1000 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500



Topic :

Mixing the dough , kneading , rising , dividing , 
shaping the dough , glazing and baking .

Student will learn how to bake :

Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day - 
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara










KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )

YURAN /FEE : RM1000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500





Intipati :

Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )

Cara Penyediaan Doh 2 Jam

Kos Dan Cadangan Harga Jualan


 Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut 
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce

YURAN /FEE : RM1000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500



Intipati :

Asas Penyediaan Churros Batter 
Teknik & Tips Penjagaan Churros
Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul 
Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce 
Cara Menyediakan Butterscotch Sauce
Kos Dan Cadanagn Harga Jualan



KELAS MASAKAN CINA - SIZZLING DAN CLAYPOT 


YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



Sizzling & Claypot

Mee / Rice.

Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang

Intipati :


1.Asas Penyediaan Mess En Place- 

Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin 
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi





KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao

Cantonese Fried Noodles
Yong Chow

Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )




5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi









KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT 

YURAN /FEE : RM2300 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


Intipati

Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut
20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja
Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT 
Extra Dressing & Salad SHELLOUT 


Kelas Nasi Lemak Kukus + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang & Rendang Kerang

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang 
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam




KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN 

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
ntipati

-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu




  



Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )

* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719



 







Kelas Kuih Talam 1 & 2

YURAN /FEE : RM1000 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500



PILIHAN 1 

1.Seri Muka Klasik
2.Kole Kacang
3.Kuih Lapis Merah Putih  

atau



PILIHAN 2

1.Bingka Ubi
2.Kuih Bakar Pandan @ Bahulu Kemboja 
3.Talam Keladi 

INTIPATI 

1.Penggunaan Loyang yg sesuia.
2.Sukatan yang tepat
3.Cara potongan untuk jualan dan penggunaan peralatan yang sesuai

4.Harga recommended




Kelas Sup Tulang Mamak + Sup Tulang

 Merah Singapore



YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

INTIPATI

1.Penyediaan Sup TULANG gear yg betul.
2.Penyediaan Rempah
3.Penyediaan Paste.
4.Standard resepi perniagaan.




KELAS MASAKAN ITALI (PASTA) 


YURAN /FEE : RM2300 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce

Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce

 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


Sphagetti Aglio Alio

Sphagetti Bolognese with Meatball

Sphagetti smoked salmon with Bassil Cream sauce


FREE 

Belajar membuat BEEF & CHICKEN LASAGNA




Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato

2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali

3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.

4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta

5.Teknik Pantas memasak pasta

6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta

7.Cara hidang & garnishing untuk pasta

8.Kosting penyediaan hidangan barat

*cara membuat standard resepi untuk bizz




KELAS MASAKAN KOREA 

YURAN /FEE : RM2300 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

***Fee Untuk Setiap Jenis Pilihan 1, 2 , 3 , 4 & 5

PILIHAN 1 

Legasi Kimchee @ kimchi


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

PILIHAN 2

Legasi Gimbap @ Kimbap


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran

PILIHAN 3

Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu


Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu

PILIHAN 4

Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Soy Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi  Dan Korea Fries








Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed

PILIHAN 5

Legasi Bibimbap



Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.



Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan




KELAS MASAKAN "street food" BELANDA 

YURAN /FEE  RM2500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000

Pilihan 1  " BITTERBALLEN "

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )




Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Pilihan 2 " KIBBELING " 

 Kibbeling with Dutch Tartar Sauce




Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 3 " POFFERTJES " 




Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 4  " VLAMMETJES " 





Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.




Karier chef obie bermula di Belanda - Holland


ANEKA LAUK PAUK & BAKING 


Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1
Fee / Yuran  RM800


-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing 


-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah



-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2


Fee / Yuran  RM800




-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara



-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio 



-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah

Kelas Aneka Lauk Pauk 3 


Fee / Yuran  RM800



Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin



-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin



-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style

Kelas Aneka Lauk Pauk 4 
(Fee / Yuran  RM800



-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis


-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai


-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style 

Kelas Aneka Lauk Pauk 5 
(Fee / Yuran  RM800



- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka





-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Tempoyak

-Aneka kerabu 4 jenis

Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar

Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara

Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments

Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Laksa Sarawak with Condiments

***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM2000


Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM2000



Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM2000

Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM1700

Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM2000

-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek

Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM1700

Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM1700

Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM2000

Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM2000



Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM1700

Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM2000



 KELAS DEKORASI KEK FONDANT 


TEMA BABY 


BOY/GIRL 

YURAN /FEE : RM2300 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700



Intipati

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )

Teknik Asas membentuk figurine 3D

Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste

Teknik Cutter & Scrapper

Scratch

Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 

Membuat figurine baby boy & girl

Membuat figurine Teddy Bear

Membuat Figurine Toys

Membuat Carpet

Membuat lekukan Corak

Membuat dan Melukis Mata Baby

Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.








Tenaga Pengajar :

Chef Obie



"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :

 

Hotel D'Olive

AlamatA-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Isnin hingga khamis : RM89.00
Jumaat hingga Ahad : RM99.00



Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan SEPTEMBER & OKTOBER 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


***PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE- 

BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN

SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :

ANDA BOSS KEPADA PERNIAGAAN 

BERASASKAN MAKANAN



CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .




Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi 

Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia

email : gunawan.jamil@gmail.com

PLEASE FOLLOW


IG : chef_obie_official 

Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )