KURSUS UNTUK BAKAL PESARA 2019 DAN 2020 : KURSUS MASAKAN DAN BAKING PERNIAGAAN
( Program Under Company & Persendirian )
Salam ,
Terima kasih kepada anda yang menghubungi pihak chef obie - MGJ CONSULTANCY untuk memenuhi keperluan anda memperkasa dalam ilmu MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING.
Pihak chef obie menerima pelajar dari pelbagai latarbelakang dan usia.
Terkini pihak Chef Obie telah menerima pelajar daripada sektor awam dan swasta yang sedang dalam proses memperkasakan ilmu kemahiran lain selain ilmu pekerjaan rutin yang sedia ada untuk membantu pekerja mereka meneruskan kehidupan dengan mempelajari extra ilmu baking atau masakan perniagaan daripada vendor seperti Chef Obie .
Majikan mereka memperuntukkan "KOS KEMAHIRAN PERSARAAN UNTUK BAKAL PESARA ".Ia merupakan perkembangan positif dalam membantu bekas pekerja menjana pendapatan sendiri dengan cara dan pilihan mereka sendiri.
Terima Kasih kerana memilih MGJ CONSULTANCY sebagai Vendor Anda.Kepada anda yang berminat untuk mengikuti KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING Boleh terus hubungi pihak kami
p/s Anda wajib hubungi pihak MGJ CONSULTANCY untuk perbincangan selanjutnya bagi memudahkan urusan.
PILIHAN KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN UNTUK BAKAL PESARA 2019 & 2020
KURSUS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks
Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 4
Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Burger - Beef Patties 3 jenis
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
KURSUS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH
Intipati
-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1
Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Kari Kambing India Selatan atau
Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan
1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.
KURSUS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar
KURSUS MEE REBUS JOHOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR ( PES MEE BANDUNG )
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.PES Mee Bandung Muar
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
KURSUS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED DAN TERIYAKI
Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan
Bersama Kartunis PETAI & isteri
"KURSUS NASI AYAM 3 in 1 "
NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA
BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK
Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Kursus Nasi Ayam Penyet
Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul
Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KURSUS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO + PES TOM YAM STEAMBOAT
1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original
3.PES Tom Yam Steambot standard resepi untuk perniagaan
1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
KURSUS MEE KARI CINA, KARI AYAM KERING
,SAMBAL GARING DAN PES AIR
LONGAN
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS MASAKAN CINA - SIZZLING DAN CLAYPOT
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
1.Asas Penyediaan Mess En Place-
Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES
4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Cantonese Fried Noodles
Yong Chow
1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
Kelas Nasi Lemak Kukus Berlauk
Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY
FROZEN
-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719
ASAS BUAT ANEKA BAKLAVA
YURAN /FEE : RM2200
Cara Asas Buat Syrup Baklava ( Penting )
Cara Melted Bahan Asas Baklava
Cara Bakar Baklava
Cara Potong
Cara Gulung
Cara Baking & Roasted Nuts untuk Baklava
Almond Baklava
Pistachio Baklava
Assorted Nuts Baklava
ASAS MEMBUAT ANEKA BAN MANIS + SOFT ROLL
Blueberry / Strawberrie / Raspberrie
Kari Ayam / Daging / Kari Berkentang
ASAS MEMBUAT ROTI BAGUETTE, BURGER & HOT DOG
@ PERANCHIS + Ban Burger + Ban Hot Dog + beef patties + Chicken Patties + Dressing 1000 Island + Dressing Garlic Cheese + Mustard Dressing
ASAS MEMBUAT SWISS ROLL
YURAN /FEE : RM2200
ASAS MEMBUAT ROTI ALA SUBWAY + Filling
YURAN /FEE : RM2200
- +Chicken slice,teriyaki,marinara,roasted beef & chicken, Tuna
ASAS MEMBUAT MUFFIN DAN CUPCAKE
ASAS KEK KOMERSIAL HOTEL
YURAN /FEE : RM2200
ASAS ANEKA BROWNIES 5 JENIS
+ Cara Membuat Tepung Segera Brownies Untuk DiJual
Italian Meringue Brownies
ASAS ANEKA CREAM PUFF @ PROFITEROL,JAPANESE CREAM PUFF & ÉCLAIR
YURAN /FEE : RM2200
Profitterol/cream puff / Japanese cream Puff
Pastry Filling
Eclair
Cream Filling
Ganache'
Chocolate Topping
Karier chef obie bermula di Belanda -Main office Holland, ( Amsterdam , Rotterdam City , Spkghjenis ) , Sepanyol di Tarragona dan Barcelona , Itali di Sicillia , Agusta , Mesir di Port Said , Arab Saudi di Adabiah , Korea Selatan di Yeosu , Taiwan di Kaishiong , Hong Kong , Negara China di Ningbo dan Shanghai , Beberapa Hotel terkemuka di Malaysia , Industri penyediaan makanan untuk penerbangan antarabangsa - Inflight Catering dan merupakan anak didik kepada GOLDEN HAND EXECUTIVE PASTRY CHEF MAHMOOD & EXECUTIVE CHEF WILLIAM H HEWITT , Selain berpengalaman di Hospital 7 star dan Mempunyai Syarikat Bersama Salah Seorang Selebriti Masakan Tempatan.
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VVIP Malaysia )
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian Anda Yang Sedang Membaca Info Kursus Masakan Perniagaan Untuk Bakal Pesara ,dibawah ini adalah Cara untuk mengikuti Kursus
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
iii- BSN 14005-41-00008021-7
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Atau Anda Bakal Pesara boleh berjumpa dahulu dengan " Chef Obie Crews "
0169166010 PA Nesa
0137326939 Encik Farish
0172260719 Chef Obie
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
PAK MAON KITCHEN
Yan , Kedah Darul Aman
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
BORAQ BORAQ CAFE
Saujana Utama
Quil Shopping Mall , Jalan Sultan Ismail , KL
RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
WESTERN BROTHERS
Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur
CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
*kebenaran dari student utk sharing pic
Semua merupakan students personal class Chef Obie.
CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL /
DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN
BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL
Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.
Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.
Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .
Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan , NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.
Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .
Sila Klik link yang dibawah
Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .
Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi
Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia
email : gunawan.jamil@gmail.com
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )
"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."