RESEPI NESTUM BAR CHEF OBIE
Bahan Utama
400gm Nestum Cereal ( boleh guna yg timbang @ packet murah jika korang kosting )
1000 gm @ 1kg Milk Chocolate Compound ( dicairkan )
100 gm Serbuk Horlicks
100 gm Kacang Tanah di panggang @ digoreng ( ditumbuk )
100 gm Almond Nibs ( dipanggang )
3 sudu besar Cocoa Butter
1 sudu kecil Coffe Esen
1000 gm @ 1kg Milk Chocolate Compound ( dicairkan )
100 gm Serbuk Horlicks
100 gm Kacang Tanah di panggang @ digoreng ( ditumbuk )
100 gm Almond Nibs ( dipanggang )
3 sudu besar Cocoa Butter
1 sudu kecil Coffe Esen
1/2 cawan minyak masak
Bahan Salut
200 gm Cereal Nestum
100 gm Horlicks
Cara Penyediaan :
1.Satukan ke semua bahan dalam bowl sehingga adunan mesra .Gunakan wooden spatula atau plastik spatula.
2.Padatkan adunan ke dlm loyang pilihan korang sama ada saiz 11 x 11 , korang boleh gunakan 2@3 loyang utk resepi ini. Saiz mengikut pilihan korang sendiri.
3.Sila pastikan loyang korang letak partchment paper terlebih dahulu sebelum korang nak padatkan adunan.
4.Biar ketepi dan NESTUM BAR akan set sendiri.Kalau korang jenis tak sabar .korang boleh letak dlm peti sejuk.
( chef tak galak simpan peti sejuk kalau korang nak buat bizz..sbb mudah fungus jadi sabar itu lebih berbaloi ok )
( chef tak galak simpan peti sejuk kalau korang nak buat bizz..sbb mudah fungus jadi sabar itu lebih berbaloi ok )
5.Apabila adunan dlm loyang dah set.Potong dgn kemas.
6.Salutkan dengan bolak balikkan potongan nestum bar ke dlm nestum + horliks
Apabila dlm blog chef..perkataan & link yang menjadi trending ialah " nestum bar chef obie " tapi tiada resepi dikongsikan melainkan info untuk menempah nestum bar aje..Tak syok lah macam tu kan..jadi Chef Obie terbuka hati ingin berkongsi ilmu dalam pembuatan nestum bar ini..
yang penting nestum cereal original tu mesti digunakan..yea
Moga-moga ada keberkatan kite bersama dalam kehidupan seharian ini. Doakan lah chef obie ni murah rezekinya , makmur rezekinya dan sihat untuk melakukan pelbagai aktiviti duniawi mahupun ukhrawi.InshaAllah Aamiin...
Kepada korang yang sedang melayari posting Chef Obie ini ,
Dengan rendah hati..Chef Obie memohon kepada korang ...mendoakan , menghadiahkan Bacaan Al Fatihah Kepada Arwah Mak Chef Obie.
Yang telah Pergi Menghadap Ilahi pada
Dengan rendah hati..Chef Obie memohon kepada korang ...mendoakan , menghadiahkan Bacaan Al Fatihah Kepada Arwah Mak Chef Obie.
Yang telah Pergi Menghadap Ilahi pada
18 hb Ramadhan 1438
Ya Allah Semoga mak di tempatkan dalam golongan Insan terpilih , tempatkanlah mak dalam syurga firdausMU Ya Allah dan dijauhkan lah mak daripada api nerakaMU
اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ، وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ، وَوَسِّعْ مَدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ اْلأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَعَذَابِ النَّارِ
Pihak chef dan keluarga juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada staff hospital banting terutama wad 6 dan juga ICU/CCU sepanjang mak berada disana , Kalian semua sungguh dedikasi dan sentiasa ada dan membantu kami dalam bersama menjaga mak dan memberi rawatan yg terbaik untuk mak.
Mak berada di Hospital Banting bermula 23 hb April 2017 hingga 13 hb Jun 2017
Chef Obie sukacita ingin juga kongsikan Informasi KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI , Yang menjadi Pilihan Bakal Peniaga Dan Usahawan Makanan Sejak 2012 hingga kini 2020. !
#takhensemmanistuade #lelakipunnakscrub #kelipkelip #resepibiskutnestu#nestumbar #kelaswestern #kelaskek #kelaspastri #kelasbakeri#ebookmasakankekpastridanbakeri
Tiada ulasan:
Catat Ulasan