#StayAtHome Salam Ramadhan 3
Chef Obie sharekan " RESEPI ULUNDHU VADAI " Cara mudah yang Penting sedap, chef suka layan bersama Dalcha ,Sebarang jenis chutney utk Tosai , Kari & Sambal Tumis kalian Pula pasti Ade citarasa sendiri Juga Kan apa pun ia antara menu Rakyat Malaysia yang berbilang kaum . Semoga bermanfaat .
B Lejen B Bold B Kondipen Ai Laik
" RESEPI ULUNDHU VADAI - Chef Obie "
Bahan
250 gm Ulundhu Dhal ( rendamkan dgn air bersih 4-5 jam )
4 sdb Tepung Beras
1 sdt Soda Bicarbonate
3/4 sdm Garam ( boleh kurangkan atau lebihkan sedikit )
1/2 Serbuk Pati Ayam / msg ( jika korang suka , chef Tak suke )
3-4 btg Cili Kering digunting halus
1 biji Bawang Merah dimayang halus
1/2 sdt Jintan Manis
Secubit Jintan Putih
Daun Kari Secukupnya ( suka korang boleh letak lebih )
Hampir suku cawan Air panas didih
Minyak Masak SAJI Secukupnya
4 sdb Tepung Beras
1 sdt Soda Bicarbonate
3/4 sdm Garam ( boleh kurangkan atau lebihkan sedikit )
1/2 Serbuk Pati Ayam / msg ( jika korang suka , chef Tak suke )
3-4 btg Cili Kering digunting halus
1 biji Bawang Merah dimayang halus
1/2 sdt Jintan Manis
Secubit Jintan Putih
Daun Kari Secukupnya ( suka korang boleh letak lebih )
Hampir suku cawan Air panas didih
Minyak Masak SAJI Secukupnya
Cara Penyediaan
1. Setelah direndam Ulundhu Dhal Menjadi lembut. Cuci bersih diulang sekali lagi cuci bersih Tau , kemudian kisar seperti Dalam gambar Menjadi seakan PES. Elakkan letak air. Kalau korang Rasa Azab Masa kisar ,sesudu air tu boleh aje letak utk sekali blender anggap korang dah derhaka 🤣,nanti korang juge yg susah sbb adunan Akan lembik.
2. Masukkan ke semua bahan ke dlm Ulundhu Dhal yg telah dikisar . Gaul sebati.
3. Masukkan air panas kacau lagi Dan rehat Kan sebentar adunan Ulundhu dhal ini sebelum dibentukkan seakan donut dan digoreng. Rehat 5-10 minit.
4.Panaskan Minyak api sederhana atau kecil untuk baru pestaim Buat..jgn lah API besar sangat , karang rentung korang sibuk pulak nak post kt Masak apa tak jadi Hari ni 🤣🤣🤣,
Pastikan Tangan diminyakkan sedikit ,adunan seakan PES kental bukan Macam doh roti okay..jadi tapak Tangan diminyak sedikit ,ambil sekepal adunan bentukkanlah seakan Dunkin donut dgn Kasih sayang korang yg masih Ada tu ditelapak Tangan.( Dua Belah Tangan tu diminyakkan )
5.Gorengkanlah Ulundhu Vadai satu persatu , lakukan sehingga selesai. Bolak balikkan Dan Goreng hingga kuning keemasan.
7. InshaAllah Akan okay kejadian Dan nikmatilah hidangan menu ini Dengan pelbagai Jenis Kari Dan apa sahaja yang boleh menepati citarasa korang.
Jangan Lupe sharingkan resepi ini kepada yang lain , Selamat Mencuba Dan Follow Page : BAZAAR CHEF OBIE , Kepada warga Ampang , yang belum menikmati hidangan PES Sambal Tumis Ori Jin Keluaran MGJ CONSULTANCY ,
Korang boleh dapatkan dengan hubungi melalui whatsapp
Ketika ini kami menghantar area Ampang , Alhamdulilah kepercayaan diberi cukup bagus.
PES Sambal Tumis Ori Jin dimasak dengan api kecil dengan masa yang lama dalam Kuali kawah . Penyediaan menggunakan bahan-bahan terbaik dan memenuhi citarasa penggemar Sambal Tumis ,
Enak juga di makan begitu sahaja ,
Boleh juga di jadikan Sambal Tumis Bilis ,
Sambal Tumis Udang Petai
Sambal Tumis Sotong
Sambal telu , Sambal Ayam dana sebagainya... Yang utama sedap ! Ia mudah dan cepat untuk dihidangkan. Semudah A , B dan C
SAMBAL TUMIS ORI JIN
1 Paket Berat 200 gm Hanya RM5.00
Ya , 200 gm ini memudahkan kerja anda didapur , mempercepatkan proses memasak , dan memenuhi selera anda ! InshaAllah.
Kami menggunakan SERVICE RUNNER terus ke lokasi anda dan juga boleh SELF PICKUP , Lokasi Kami di Bandar Baru Ampang.
Tiada Minimum Order
Sedap Itu Universal - PES Sambal Tumis Ori Jin
Terima Kasih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan