Makanan Korea biasanya diperisakan dengan minyak bijan, doenjang, kicap, garam, bawang putih, halia dan pes cili (gochujang). Masyarakat Korea adalah pengguna bawang putih terbesar di dunia mengatasi warga Cina, Thailand, Jepun, serta negara-negara Mediterranean seperti Sepanyol, Itali dan Greece.
Makanan Korea berbeza mengikut musim. Ketika musim sejuk, biasanya makanan tradisional yang diambil adalah kimchi dan berbagai sayuran yang diasinkan di dalam tempayan besar yang disimpan di bawah tanah di luar rumah. Persediaan pembuatan masakan Korea biasanya sangat memerlukan gotong-royong atau kerja sesama ahli keluarga...
Masakan Korea sebahagian besar berasaskan beras, mi, tauhu, sayuran , ayam dan daging. Makanan tradisional Korea terkenal dengan sejumlah besar makanan sampingan (lauk) yang disebut banchan yang dimakan bersama dengan nasi putih dan sup. Setiap makanan dilengkapi dengan banchan yang cukup banyak.
Sharing is caring , *Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan
KELAS MASAKAN KOREA PERSENDIRIAN Chef Obie Untuk Perniagaan. ( kelas korea hanya diadakan secara persendirian semenjak 2014 sehingga kini )
PILIHAN 1
Yuran Istimewa RM2500 Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Kimchee @ kimchi
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Yuran Istimewa RM2500 Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Gimbap @ Kimbap
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Yuran Istimewa RM2500 Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
PILIHAN 4 Yuran Istimewa RM2500 Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Fries Korea
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Seasoning Korean Fries ( Spicy & Original )
PILIHAN 5
Yuran Istimewa RM2500 Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Bibimbap
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )
Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Hari : Isnin Hingga Khamis , Sabtu Dan Ahad
( Jumaat dan Public Holiday Tiada kelas )
Lokasi : Merdeka Villa , Jalan merdeka , Ampang .Selangor KL
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran 70 %
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call,
Baki 30% perlu diselesaikan ketika hari kejadian ( kelas diadakan )