Halaman

Jumaat, 31 Mac 2023

CARA BUAT CANDY KELAPA CHEF OBIE 3 hari 300 000 capaian di fb page Bazaar Chef Obie


❤Chef Obie nak kongsikan sesuatu bermanfaat ulangan telah kongsikan dlm blog.
CARA BUAT CANDY KELAPA CHEF OBIE 3 hari 300 000 capaian di fb page Bazaar Chef Obie✔️

Bahan-bahan
2 biji kelapa parut
kelapa muda lagi baik
2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )
380gm gula pasir
3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega )
pewarna makanan pilihan korang sendiri
3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul
Peralatan kuali atau Periuk , juga loyang
Cara Penyediaan :
1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )
2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal
3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )
4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)
5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )
Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )
Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
Masukkan ke dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan ketebalan CANDY KELAPA 1/2 inci. Biar Sejuk kemudian potong kemas. Boleh wrapping ikut kreativiti anda. Boleh aje buat niaga .
🇲🇾 Sukacita Chef Obie war-warkan Info kepada korang yg berminat BUKA KEDAI BAHAN BAKERI


👇
✔️ Sejak tahun 2013 hingga 2023 Chef Obie membantu usahawan baru kedai bahan bakeri di Semenanjung Malaysia , Sabah & Sarawak

Buffet Ramadhan Halal 2023 Kuala Lumpur Melia Hotel - The Kitchen@melia jln imbi bukit bintang KL - Chef Obie

Buffet Ramadhan Halal 2023 Kuala Lumpur
Melia Hotel - The Kitchen@melia
jln imbi bukit bintang KL

Assalammualaikum Salam Ramadhan musliin muslimat .
Dalam bersederhana beriftar di masjid mahupun dirumah di awal Ramadhan sesuatu yg sungguh bahagia dan penuh tenang hati ini ,







Chef Obie tetap penuhi jemputan buffet Ramadhan yg hadir Alhamdulillah..Jarang berlaku lupa ambil pic , kali ni chef rekod mana yg sempat sewaktu berbuka di Melia Hotel - The Kitchen, jadi gambar makanan kurang semua dlm bentuk video selain chef enjoy makan kali ini,mungkin penyebab terlupa aktiviti ambil gambar makanan...Al maklum semalam kan chef terlepas sahur..Apa jua chef akan sharing aktiviti berbuka puasa ini dlm youtube sebagai memory ramadhan tahun ini.







Minggu-minggu beriftar diluar sudah bermula utk Chef Obie , tapi tetap utamakan niat di bulan penuh keberkatan ini. InshaAllah semoga kite semua diberi peluang menjalani ibadah-ibadah yg lain juga dgn sebaik atau semampunya InshaAllah.
Kepada Anda yang ingin menikmati Buffet Ramadhan yang halal dengan menu-menu masakan kampung, western food dan arab di The Kitchen@melia Hubungi 03 27852828 , InshaAllah layanan mesra dan mudah untuk anda booking berbuka puasa di sini !




Ok santai-santai layan kerja Chef Obie
👇
Sahabat dan kesayangan
Anda perlukan perkhidmatan FOOD CONSULTANT
✅ Setup Central Kitchen
✅ Setup Restaurant
✅ Kiosk
✅ Gerai
✅ Food Delivery
✅ Catering
✅ Related F&B Bussines
👇
http://www.wasap.my/60172260719
Chef Obie ( Pengasas )
http://www.wasap.my/60137326939
Abang Fad Kadeen Assistant Chef Obie

Khamis, 30 Mac 2023

CARA BUAT KULIT KARIPAP RANGUP Rapuh lembut tak liat bila sejuk - Chef Obie Lebih 77, 000 tontonan

 CARA BUAT KULIT KARIPAP RANGUP Rapuh lembut tak liat bila sejuk - Chef Obie Lebih 77 000 Tontonan

Bahan Doh Rangup
500 gm Tepung Gandum
2 sdb Minyak Masak
1 sdb Marjerin
1/2-3/4 cawan Air Sejuk @ Ais
1/2 sdt Garam
Cara Penyediaan Penuh

Mixed semua bahan diatas , uli sehingga menjadi doh.
Kemudian rehatkan doh sebentar sebelum anda canai nipis-nipis ( pastikan canai tu nipis supaya doh akan rangup dan berjerawat apabila digoreng ), cutter dan kelim menjadi karipap.

Pastikan waktu menggorang menggunakan minyak yang banyak dan juga pastikan karipap sewaktu menggoreng tenggelam , karipap akan terapung apabila ia telah masak rangup. Api jangan terlalu besar , sederhana panas sahaja.

atau anda boleh klik link diberi kerana ada perkongsian penuh
Dalam video
You Tube : OB tv
Kongsikan kepada saudara-saudara kita yg mencari cari resepi doh karipap yg marbeles ini ! Ada kawan2 kita diluar sana yg menggunakan resepi Chef Obie ini untuk bizz kuih frozen dan telah menjana pendapat keluarga. Alhamdulillah.. Selamat Maju Jaya Semoga Bermanfaat.










Salam Ramadhan , Selamat Berpuasa Semoga Allah berkati usaha yg baik sesama kita , InshaAllah ❤🇲🇾
👇



Saya Chef Obie
penulis dan pengasas file kit dan pe drive ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI sejak 2013 hingga kini
Alhamdulillah
Telah membantu ramai usahawan baru kedai bahan bakeri di Semenanjung Malaysia , Sabah & Sarawak sejak 2013 hingga kini
Klik link http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../blog-page_17...
CARA BUKA KEDAI BAHAN KEK & BAKERI

Terus hubungi
MGJ CONSULTANCY
Ampang / KL

http://www.wasap.my/60172260719
Chef Obie ( Pengasas )
http://www.wasap.my/60137326939
Abang Fad Kadeen Assistant Chef Obie