Halaman

Jumaat, 11 Ogos 2023

Cara Buat Red Ruby Panacotta - Chef Obie

  CARA BUAT RED RUBY PANACOTTA CHEF OBIE

Chef obie telah kongsikan resepi ini di Majalah Mingguan Wanita Terbitan Karangkraf tahun 2015,maaf gambar asal tiada dalam simpanan chef , apa pun tq encik google gambar atas ehsan. jadi kepada yang melayan blog chef...pasti akan chef kongsikan bersama.Semoga ada bermanfaat kepada anda yang mencari resepi-resepi manisan .


Bahan

100 gm Sengkuang Cina dipotong dadu
2 sudu besar tepung ubi
Pewarna merah
500ml Krim putar
2 sudu besar keju Mascarpone
200gm Krim Keju
60 gm gula
Esen strawberry
1 sudu kecil Gelatin halal
2 sudu besar air panas

Cara Penyediaan : 

1.untuk buat red ruby-
Sengkuang yang telah dipotong dadu , direndamkan bersam pewarna merah , dan disalut dengan tepung ubi, kemudian direbus dan ditoskan.

2.Untuk panacotta- pukul krim keju , mascarpone dank rim putar bersama sehingga agak pekat, masukkan pula gula dan esen strawberry sambung pukul.

3.gelatine dicampur dengan air panas sehingg alarut dan cair tiada berketul, dimasukkan kedalam adunan panacotta,masukkan red ruby sedikit kemudian pukul lagi hingga mesra, tuangkan aduna kedalam bekas. Sejukkan. Hiaskan dengan red ruby , Pihak Chef Obie kongsikan informasi berkenaan kursus masakan western food untuk anda yang tercari-cari peluang menuntut ilmu bagi membantu perniagaan anda . InshaAllah...kursus-kursus anjuran Chef Obie aktif membantu peniaga dan usahawan baru tempatan dan luar.

KURSUS MASAKAN WESTERN FOOD POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24


Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.

MGJ CONSULTANCY

Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .

 Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini ! 

Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.




Cepat Booking Tempat Anda Segera Untuk Bulan Ogos & September 2023 Ini !!!

KURSUS 1 WESTERN FOOD

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik ( Yuran Asal RM3000 )

Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce

Sekiranya anda ingin Adds On subjek western food yang lain
Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM500
Lamb Chop atau Lamb Rack Primium RM500
Mint Sauce & BBQ Pepper Sauce RM300
Fish And Chips ,Irish Tartar Dressing & Garlic Dressing RM1500
Chicken Lasagna RM500
Beef Lasagna RM500
Chicken Bolognese RM500
Beef Bolognese RM500
Wild Mushroom Soup RM300
Asparagus Soup RM300
Clam Chowder RM300
French Onion Soup RM300
Smash Burger Beef Patties RM500
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500
1000 island & BBQ hot Sauce RM300
Creamy Taco dressing & Garlic Dressing RM300

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan dalam Bulan Ogos & September 2023 Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com


Antara testimoni -testimoni pelajar sejak tahun 2012 hingga kini










MGJ CONSULTANCY

Tiada ulasan:

Catat Ulasan