Halaman

Rabu, 26 Jun 2024

Nak Berniaga Tapi Tak Tahu Nak Berniaga Apa ?

Assalammualaikum wbt Salam Sejahtera Kesayangan Semua ,

Alamak , sampai hari ni asyik cakap dgn kawan-kawan nak berniaga satay lah , niaga nasi kukus Ayam goreng Berempah lah , Berniaga western food lah , niaga lunchbox la , nak Masakan Korea lah..senang kata macam-macamlah dah dicanang , tapi Masih langsung tak ada inisiatif langsung untuk ke Arah Berniaga 

😌

Janganlah begitu , Ayuh bangkit dengan harga diri yg tinggi , ingat pengorbanan ketika diri Itu tiada apa-apa ia lebih bernilai , lebih dihargai yg pasti InshaAllah akan ada Keberkatannya.

👇
Jom Join
Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie + Lebih 100 Pilihan Pakej & Bertestimoni
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas...



MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com








Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar ? Chef Obie

 Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar ? 

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera ,Terima Kasih kerana melawati blog Chef Obie.
Chef Obie sebagai consultant sukacita ingin berkongsikan sedikit pendapat berkaitan Tajuk diatas " MENGAPA BIDANG MASAKAN PERLU MENJADI PILIHAN PELAJAR " 


1.Malaysia dilabel sebagai Syurga Makanan Oleh Pelancong serata Dunia.
2.Peningkatan Kesedaran dalam nilai nutrisi , penjagaan kesihatan , penyediaan makanan yang menarik mewujudkan permintaan tinggi dalam karier bidang ini.



3.Gawat Mana ekonomi Dunia , kancah peperangan , Manusia dan hidupan yang lain tetap memerlukan makanan & Permintaan sentiasa ada malah tinggi Valuenya .Mereka yang pakar dalam bidang ini amat diperlukan.


4.Menampung perkembangan pesat industri hospitaliti di Malaysia dan Dunia.

5.Industri yang boleh menyatukan semua golongan manusia malah kehidupan di planet bumi ini.

6.Menjadikan mereka lebih peka dalam menguruskan Dapur dan staff yang merupakan sebahagian Seni Kulinari.


7.Bidang Kulinari Di Malaysia mempunyai Kelebihan Sendiri berbanding negara lain kerana kita menitik beratkan Aspek HALAL dari permulaan penyediaan makanan hingga ia dihidangkan.

8.Menjadikan mereka dalam bidang ini seorang yang multitask dan Modal Insan terlatih.

9.Memberi peluang cerah kepada mereka dalam bidang ini ke serata dunia bekerja dan menimba pengalaman.

10.Dominasi secara Profesional adalah lelaki , Tidak sesuai istilah lelaki lembut sahaja dlm industri ini kerana pelbagai aspek sehinggalah pengurusan memerlukan tenaga dan keputusan yang tepat . tetapi sentiasa mengalukan wanita dalam industri ini menyahut cabaran bersama.



11.Kerjaya bukan semata-mata untuk menjadi seorang chef yang bekerja di dapur hotel dan retoran sahaja , ia terlalu luas dan universal - seperti didapur inflight -penerbangan , dapur private vvip , dapur dalam pasukan-pasukan beruniform , dapur central kitchen untuk francais food , pengusaha kantin sekolah , kilang , pasar malam , foodtruck ,on line food , pengusaha gerai , food court , tenaga pengajar , chef teknikal , penulis makanan , selebriti , perunding F&B seperti Chef Obie dan banyak lagi..


12.....Anda juga boleh menambah info ini sekiranya perlu..Terima Kasih.
Semoga bermanfaat untuk adik-adik yang baru menerima keputusan SPM/STPM mahupun yang baru lepas menjalani peperiksaan SPM / STPM 
Follow :
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
FB : chefobie untold
FB Page : Bazaar Chef Obie
Tik Tok : @chefobie
Tik Tok : @pelukisupahan
Instagram : chef_obie_official

http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
F&B Consultant / Chef Professional

Untuk Anda yang mencari Kelas atau Kursus Masakan Perniagaan Popular Boleh Klik link KELAS DAN KURSUS MASAKAN + TESTIMONI PELAJAR


KELAS MEMBUAT CAKOI 2024 CHEF OBIE

KELAS MEMBUAT CAKOI 2024 CHEF OBIE
























Fees/Yuran RM1700 Seorang

Hadir 2 Orang Fees / Yuran RM1400 Seorang


Intipati

Penyediaan Doh Segera Cakoi
Cakoi Klasik , Mini Cakoi & Baby Cakoi
Teknik Menggoreng Yg Betul
Kaya Pandan Klasik

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon )
Lokasi : Lembah Klang / KL
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 1030 pagi
Kelas : Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar juga akan bawa pulang semua masakan yang dipelajari
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

#bazaarchefobie #chefobie #mgjconsultancy #gunawanjamil #pelukisupahan #kelasmini #kelasmini3jam #ibusambal #ibusambalpower #resepiibusambal #ibusambalkawah #cakoi #babycakoi #chakoi #gorengan #gorengankekinian