Halaman

Selasa, 27 Oktober 2015

Baking Powder & Baking Soda Anda Masih Boleh Digunakan atau Tidak ?


BAKING SODA VS BAKING POWDER

Bagaimana anda pastikan baking powder dan baking soda anda masih dalam keadaan baik ?
Baking powder

Baking powder bertindak bila adanya kombinasi haba dan lembapan . Cara menguji baking powder yang relevan ialah dengan mencampurkan 1 sudu teh baking powder bersama 1/3 cawan air panas . Jika baking powder masih berada dalam keadaan baik reaksi yang dapat diperhatikan ialah kejadian berbuih yang banyak akan berlaku . Ini sebagai penanda bahawa baking powder tersebut masih elok dan boleh digunakan lagi , jika tiada apa-apa berlaku bermakna baking powder tadi sudah tidak boleh digunakan lagi .

** Pastikan ujian dibuat menggunakan air suam atau air panas jika menggunakan air sejuk tiada sebarang reaksi berlaku .

Baking soda

Baking soda pula bertindak ke atas bahan yang bersifat beracid . Ujian mudah yang boleh dilakukan ialah dengan menitiskan larutan seperti cuka atau jus limau ke atas 1/4 sudu teh baking soda . Kejadian berbuih yang banyak akan berlaku dan menunjukkan baking soda tersebut masih berada di dalam keadaan baik , jika sebaliknya anda sudah boleh menggantikan baking soda yang baru .

Cara penyimpanan

Baking powder dan baking soda perlu diletak di tempat yang kering dan tidak lembap . Kadar kelembapan yang tinggi akan menyebabkan jangkahayat agent penaik ini semakin menurun dengan lebih cepat . Penggujian di atas adalah baik dilakukan sebelum menggunakannya , ini adalah untuk mengelakkan daripada timbulnya masalah pada resepi yag anda gunakan ....




Resepi Cheesecake - Kek Keju Antarabangsa

RESEPI KEK ANTARABANGSA CHEF OBIE!!!

Kini Muncul ebook yang telah dinanti-nantikan oleh netizen..
Buah tangan terbaru chef obie, yang mahir dalam pembuatan kek antarabangsa,
Koleksi resepi - resepi kek antarabangsa chef obie dalam bentuk buku eletronik dan mudah untuk anda miliki!

chef obie -

"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."

Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.

Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !


ebook Kek Keju Antarabangsa Hanya RM40.00


Dapatkan Resepi Kek Keju Antarabangsa ini yang mula dijual kepada netizen 
pada hari Khamis ini 26 hb Ogos 2015.

Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 



ASAS BUAT KEK CHEF OBIE



Ebook Asas Buat Kek Chef Obie -

merupakan intipati kelas baking popular chef obie dimana , chef obie berkongsi cara-cara membuat kek asas dengan mudah dan gerenti menjadi ! 
seperti
 BUTTERCAKE , COKLAT KEK , CLASSIC CHEESECAKE , FRUITCAKE & SPONGE CAKE.. 
semua resepi dan cara menyukat dengan mudah dan tepat dikongsikan dalam ebook percuma ini !

Bagaimana untuk milikinya? 
Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 



Resepi Kek Ais Krim / Recepi Ice Cream Cake

RESEPI KEK ANTARABANGSA CHEF OBIE!!!

Kini Muncul ebook yang telah dinanti-nantikan oleh netizen..
Buah tangan terbaru chef obie, yang mahir dalam pembuatan kek antarabangsa,
Koleksi resepi - resepi kek antarabangsa chef obie dalam bentuk buku eletronik dan mudah untuk anda miliki!

chef obie -

"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."

Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.

Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !

ebook Kek Ais Krim Antarabangsa Hanya RM40.00 


ebook Kek Coklat Antarabangsa Hanya RM40.00 

Perkongsian resepi , teknik dan cara buat kek ais krim dengan mudah dan secara professional.

Dapatkan Resepi Kek Ais Krim Antarabangsa ini yang mula dijual kepada netizen 
pada hari Khamis ini 26 hb Ogos 2015.

Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 

ASAS BUAT KEK CHEF OBIE



Ebook Asas Buat Kek Chef Obie -

merupakan intipati kelas baking popular chef obie dimana , chef obie berkongsi cara-cara membuat kek asas dengan mudah dan gerenti menjadi ! 
seperti
 BUTTERCAKE , COKLAT KEK , CLASSIC CHEESECAKE , FRUITCAKE & SPONGE CAKE.. 
semua resepi dan cara menyukat dengan mudah dan tepat dikongsikan dalam ebook percuma ini !

Bagaimana untuk milikinya? 
Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 






Info Nasi Lemak

NASI LEMAK




Asal usul kewujudan Sejarah Nasi Lemak di Malaysia telah diketahui oleh orang ramai.Nasi 
Lemak merupakan makanan tradisional Melayu yang berasal dari Semenanjung Malaysia sejak zaman dahulu. Sehingga zaman terkini, Nasi Lemak telah menjadi makanan yang sangat popular dan dijadikan makanan ruji hajian tanpa mengira pagi, petang ataupun malam. Nama Nasi Lemak mendapat gelaran daripada cara penggunaan santan untuk memasak nasi. Santan khususnya merupakan bahan masakan yang sering digunakan oleh masyarakat melayu tradisional. Oleh itu, Sejarah Nasi Lemak dikaitkan dengan penggunaan santan dalam nasi yang membuatkan rasa nasi itu berlemak. 




Asal usul Sejarah Nasi Lemak adalah berasal dari tanah semenanjung Malaysia. Nasi Lemak juga menjadi makanan popular di Semenanjung Melayu dan pantai timur Sumatera. Pada era kesultanan Melaka, ada sepasang ibu dan anak bernama Mak Kuntum dan Seri. Suami Mak Kuntum telah lama terkorban dalam pertempuran menentang musuh di selat melaka. Oleh sedemikian, Mak Kuntum terpaksa bekerja mengambil upah mengurut untuk menyara kehidupan sendiri dan anaknya. Mak Kuntum sentiasa keluar pada setiap awal pagi untuk mencari pelanggan. Seri terpaksa tinggal seorang diri di rumah untuk menjalankan kerja rumah seperti memasak, mengemaskan rumah dan sebagainya. 





Pada suatu hari, Seri sudah timbul rasa jemu dengan nasi dan lauk-pauk kerana masak dengan cara yang sama. Oleh sebab itu, Seri mula memikirkan cara lain untuk memasak nasi supaya terdapat kelainan pada rasa nasi. Mula-mula Seri memasukkan sedikit lengkuas ke dalam nasi yang sedang dimasak. Selepas itu, Seri mencampurkan sehelai daun pandan untuk menyerikan lagi nasi tersebut supaya dapat membangkitkan seleranya dan ibunya. 


Pada waktu tengah hari, semasa Mak Kuntum pulang ke rumah, Seri menghidangkan nasi ciptaannya itu kepada ibunya. Mak Kuntum berasa terperanjat melihatkan nasi yang tidak pernah dilihat sepanjang hayatnya. "Apa kau masak ni, Seri?" Jawapan Seri : "Nasi le! Mak!" Seri jawab dengan berulang kali. Mak Kuntum bertanyakan lagi kepada Seri. Seri menjawap dengan jawapan yang sama : "Nasi le mak!", "Nasi le mak!", "Nasi le mak!". Semenjak hari itu, nasi tersebut dikenali sebagai Nasi Lemak. 



Nasi Lemak adalah sesuatu makanan yang dilipatkan dengan daun pisang dalam bentuk segitiga dan merupakan makanan Melayu kegemaran bagi orang Malaysia, Indonesia dan Singapura, terutama sebagai sarapan pada waktu pagi dan minum petang. Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian Malaysia dan juga Singapura. Di Indonesia, Nasi Lemak lazim ditemukan di pesisir timur Sumatera, terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara. Nasi Lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa untuk menambah rasa lemaknya yang lazat. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa Nasi Lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. 


Selain daripada itu, Nasi Lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng ,kacang goreng dan sambal. Tetapi pada masa kini, Nasi Lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging, ayam, sotong, udang, limpa, dan hati (lembu). Kaum Cina tempatan juga ada ramai yang suka memasak Nasi Lemak dengan lauk khinzir. 


Nasi Lemak lazimnya terkenal dan disebut demikian di Semenanjung Melayu dan pantai timur Sumatera. Sementara di Jakarta, hidangan yang mirip Nasi Lemak dikenali dengan nama nasi uduk, sedangkan di Jawa Tengah dengan nama sega liwet atau nasi liwet. Manakala di Aceh, hidangan yang mirip Nasi Lemak disebut nasi gurih. Pada masa sekarang, Nasi Lemak telah diubahsuai dengan dihidangkan pelbagai jenis lauk pauk dan diterima umum untuk menjadikannya sebagai punca pendapatan kepada peniaga. 


Pada masa kini, Nasi Lemak bukan sahaja dinikmati pada waktu pagi dan minum petang. Malahan, ramai orang juga suka menikmati Nasi Lemak pada waktu malam atau sebagai jamuan. Oleh sebab itu, Nasi Lemak merupakan satu sajian makanan yang ringkas lalu dijadikan makanan pilihan warga kota yang sentiasa kesibukkan. Harga yang murah juga mendorong makanan terkenal ini semakin mudah didapati di mana-mana kedai atau gerai sahaja. Biasanya harga semasa untuk Nasi Lemak adalah berada di dalam lingkungan Ringgit Malaysia RM1 sehingga RM6 sebungkus ( Nasi lemak Berlauk ).

Kepada Anda Yang ingin belajar dan mengetahui cara-cara membuat nasi lemak yang sedap dan mudah, boleh hadiri kek kelas "Nasi Lemak Kukus - chef obie ", kelas Nasi Lemak Kukus Yang popular dikalangan peniaga nasi lemak di Malaysia.Untuk mengentahui info kelas masakan lebih lanjut boleh whatsapp ke 0172260719. 



Kelas Masakan Melayu Modul Bizznes Nasi lemak 

Kukus



Nasi Lemak (kukus)

Ibu Sambal Tumis 




EXTRA LAUK PAUK-



1.Sambal Kerang & Krerang Masak Berempah



2.Ayam Goreng Berempah atau Paru Goreng Berlada



3.Rendang Ayam



4.Sambal Tumis Ikan Bilis








Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 




( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM450 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )