Halaman

Rabu, 29 Jun 2016

Resepi Kuih Raya : Resepi Kuih Tiram Atau Kuih Lidah Buaya Popular





“RESEPI KUIH TIRAM atau 

KUIH LIDAH BUAYA popular ”

Bahan

500gm tepung gandum

1 biji telur

2 sudu margerin atau mentega

sedikit garam
160ml air ( air sejuk lebih baik untuk kuih lebih rangup )
**6 sudu tepung jagung** ( Bahan Batter pelincir )
**6 sudu minyak**
gula aising secukupnya atau gula kastor


Cara Penyedian :

 1. Uli semua Bahan Menjadi Doh,Canaikan. Kecuali yg bertanda** 

2.bahan bertanda ** disatukan kacau sebati untuk dijadikan pelincir.

3.bahagikan doh kepada 4 bahagian.

4.Setiap bahagian dicanai lebar , kemudian sapukan bahan pelincir dipermukaan doh yang telah dicanai.Kemudian gulung doh seperti anda membuat karipap pusing.

5.Potong kepada 5 bahagian , canaikan memanjang.

6.Gorengkan dalam minyak yang panas , bolak balikkan kuih tiram, apabila kekuningan dan rangup sila angkat dan toskan.

7.taburkan atau mesrakan gula aising atau gula kastor pada kuih tiram yang telah digoreng. 

Selamat mencuba.!

resepi ini chef obie telah kongsikan kepada program komuniti di lembah pantai KL.






ebook masakan PERCUMA

Selasa, 28 Jun 2016

Selebriti Chef : Ucapan Terima Kasih Dan Salam Ramadhan Juga Syawal


Salam Ramadhan & Syawal yang bakal menjelma tidak lama lagi,
Syukur Alhamdulillah semoga segala ujian sepanjang bulan penuh mulia dan keberkatan ini kita semua muslimin dan muslimat di Malaysia ini dapat menjalani ibadah dengan aman dan tenang walau dalam kesibukan rutin harian yang makin mencabar ini. 


Chef obie ingin mengambil dikesempatan ini ingin meyusun jari kepada 
Yang mengenali diri ini secara Langsung atau pun tidak termasuk anda 
yang menyokong karier chef obie selama ini !
Sekiranya ada kesilapan disengajakan mahupun tidak
Kekurangan itu dari diri chef sendiri sebagai manusia biasa , 
Yang baik itu datang nya dari Allah swt. Semoga kite semua sentiasa dalam lindunganNYA 
Dengan penuh keberkatan dalam meneruskan sisa nafas dimuka bumi ini.

Kepada Anda semua media-media massa & media cetak - 
Terima Kasih yang tidak terhingga chef obie ucapkan sepanjang 
perkenalan dan kerjasama yang terjalin , semoga ianya akan terus 
kuat dan terus maju bersama.
Editor-editor majalah , suratkhabar , wartawan-wartawan , photographer-photograper , grafic designer dan semua yang terlibat.

"Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir Dan Batin "

Makan hidangan hari raya ingatlah chef obie disini...

Chef Obie 
" I Like.. "

whatsapp : 0172260719
FB: chefobie untold
Follow IG : chef_obie_official












Loving can hurt, loving can hurt sometimesBut it's the only thing that I knowWhen it gets hard, you know it can get hard sometimesIt's the only thing that makes us feel alive

We keep this love in a photographWe made these memories for ourselvesWhere our eyes are never closingOur hearts were never brokenAnd time's forever frozen, still

So you can keep meInside the pocket of your ripped jeansHolding me close until our eyes meetYou won't ever be alone, wait for me to come home

Loving can heal, loving can mend your soulAnd it's the only thing that I knowI swear it will get easier, remember that we're never repeating yaAnd it's the only thing to take with us when we die

We keep this love in a photographWe made these memories for ourselvesWhere our eyes are never closingOur hearts were never brokenAnd time's forever frozen, still

So you can keep meInside the pocket of your ripped jeansHolding me close until our eyes meetYou won't ever be aloneAnd if you hurt meThat's okay baby, there'll be worse thingsInside these pages you just hold meAnd I won’t ever let you goWait for me to come homeWait for me to come homeWait for me to come homeWait for me to come home

You can keep meInside the necklace you bought when you were sixteenNext to your heartbeat where I should beKeep it deep within your soulAnd if you hurt meThat's okay baby, there'll be worse thingsInside these pages you just hold meAnd I won’t ever let you go

When I'm going, I will remember how you kissed meUnder the lamppost back on Sixth streetHearing you whisper through the phoneWait for me to come home

Kereta Sewa Kuala Lumpur : Mencari Kerata Sewa ?

Perkhidmatan Kereta Sewa Kuala Lumpur 

Anda mencari kereta sewa untuk kegunaan keluarga ? 
kegunaan persendirian ?
kegunaan untuk berhari raya dan balik ke kampung ?
kegunaan untuk beriadah ?

kami menawarkan perkhidmatan kereta sewa
seperti :



Kereta Perodua Axia














Sewa Harian : RM120
Sewa Mingguan : RM700
Sewa Bulanan : RMxxxx



Kereta Perodua Myvie














Sewa Harian : RM150
Sewa Mingguan : RM900
Sewa Bulanan : RMxxxx


Kereta Proton Saga











Sewa Harian : RM130
Sewa Mingguan : RM750

Sewa Bulanan : RMxxxx



Kami menawarkan kadar sewa yang berpatutan
Durasi Menyewa :

1.Sewa Sehari ( 1xx )
2.Sewa Seminggu ( xxx )
3.Sewa Sebulan ( xxxxx )

Bakal Penyewa Kereta kami  :

Anda wajib menyediakan Salinan kad Pengenalan 
Salinan Lesen memandu terkini 
Salinan Bil eletrik atau air terkini

Hubungi segera bagi mengelakkan sebarang Kesulitan :

0172260719 ( whatsapp / call ) 
Ampang / Selangor / Kuala Lumpur

* Bekalan kereta sewa sentiasa ada !
Anda akan mengambil kereta di Ampang- Ampang hilir @ bandar baru Ampang



Isnin, 27 Jun 2016

Rumah Hanya RM210 K


Cari Rumah?eksklusif & mampu milik..

Sekiranya berminat dgn
Rumah studio chef obie ni

Bolehlah anda miliki-
"Apartment Studio Brunsfield "
Lokasi : Shah Alam
Nak jual Hanya RM210K
Sahaja ..Termasuk
Fully furnished ...

Contact chef obie segera! Chef ada 2 biji rumah studio ni..tapi yg satu lagi tiada furnished.

Tq

0172260719



Resepi Kuih Dan Biskut Raya : Candy Kelapa



Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Candy Kelapa Mudah Popular



Bahan-bahan


2 biji kelapa parut 

kelapa muda lagi baik

2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )

380gm gula pasir

3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )

pewarna merah/hijau/kuning

3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul



Cara Penyediaan  : 

1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )

2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal

3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )

4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)

5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )


Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )

Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan

tebal 1/2 inci




RESEPI - RESEPI BISKUT RAYA PALING POPULAR

"Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim "


Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.




Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..

"Menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Baker-baker , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan "


eBuku MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 
RM40.00 sahaja

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015


Dapatkan Segera !

Cara Pembelian :

Bank In @ Maybank2u RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193

Muhamad Gunawan Jamil


Info Bukti Pembelian / Pembayaran:

Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda
Whatsapp@sms HANTAR ke

0172260719



Selebriti Pastri Chef Obie : Buku Cupcake 3D

Buku Cupcake 3D Pertama Di Malaysia
kini Di Upgrade kepada Buku Eletronik

P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.





Salam Ramadhan ,


Alhamdulillah dengan terbitnya buku edisi khas Cupcake 3D diharap dapat membantu amateur / profesional- surirumah,usahawan-usahawan serta pelajar pelajar mahupun sesiapa sahaja yang berminat menambah ilmu seni cupcake,mempelajari dan memahami pembuatan cupcake 3D yang boleh dikatakan masih baru bertapak diMalaysia.

Kini telah dupgrade kepada buku eletronik atau lebih dikenali ebook!

ebook Cupcake 3D chef obie




kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.


Saya chef Obie  dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.

 Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.

Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.

 Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40


3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.

 Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.

Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste. 

Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.






PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF GUNAWAN a.k.a chef obie LANGKAH DEMI LANGKAH MEMBUAT CUPCAKE 3D


Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.


Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.


Modelling tool asas membentuk pelbagai figura.

TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE

1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.

2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.

 3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.

 4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.

***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D"


Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie 

Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.


Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue.

  Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie . 

Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.

version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake  kepada 30 resepi cupcake yang popular.


Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan. 

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

"Usaha tanpa jemu pasti mendatangkan hasil yang baik ".



kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40 

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook - cupcake 3D , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima