Halaman

Isnin, 23 Mei 2016

Food Photoshoot- chef obie



💪
Gedebak gedebuk..


🎯
Alhamdulillah 

Photoshoot in making... for local magazine exclusif for Hari Raya Aidilfitri..
📍chef obie sharing recepies.. cookies & cakes🎂🍪
Time aceh For Journalist,editor ,graphic & photographer 
💻📷📝
 next time
Colabrate again. 





Buat Meringue Cantik Dan Mudah Tanpa Gagal


Share & LIKES
" MERINGUE "
BAGAIMANA ANDA BUAT MERINGUE DENGAN CANTIK 
TANPA BERLAKU KEGAGALAN @ KESILAPAN

Alhamdulillah dikesempatan hari ini, chef obie ingin kongsikan bersama anda bagaimana cara untuk menghasilkan meringue dengan cantik tanpa gagal.
Meringue dihasilkan dari putih telur yang dipukul dan dibakar.Nama lain ialah ' SCHUIMPJES' -hanya orang Netherland @ Holland sahaja yang panggil seperti itu.Walaubagaimanapun istilah meringue lebih popular.
Meringue boleh dijadikan biskut mahupun lapisan kek dan sebagainya.

ebook masakan PERCUMA



KESILAPAN & KEGAGALAN YG SERING BERLAKU KETIKA MEMBUAT MERINGUE:
📌Meringue tidak berlubang ditengah
📌Meringue tidak mengering dan tidak rangup
📌Meringue nipis dan tidak berbentuk 
📌Meringue setelah dikeluarkan dari oven kering tetapi menjadi kembali basah.

Untuk mengelakkan perkara diatas ini dari berlaku , Sila take note info yg chef kongsikan ini:
🍭PUTIH TELUR PERLU SEGAR & BARU
Pastikan anda gunakan putih telur yg baru,semakin baru usianya semakin cantik perkembangannya.

🍭PUTIH TELUR PERLU BERSIH
Pastikan putih telur tiada benda asing seperti air , lemak dan kuning telur.Putih telur yg dah tercemar ini tidak boleh mengembang dengan cantik.

🍭GUNAKAN GULA PASIR YG PUTIH
Supaya meringue yg dihasilkan tidak kelihatan kekuningan mahupun kusam.

🍭JANGAN GUNA GULA AISING 
Bagi memastikan keadaan putih telur lebih stabil.

🍰
TEKNIK MEMUKUL PUTIH TELUR

📎Pukul dgn kecepatan yg rendah atau sederhana supaya putih telur lebih stabil.
📎Sekiranya dipukul dengan kelajuan yg tinggi akan rosakkan putih telur - jadi kaku ,putih telur yg kaku jika dicampurkan dgn bahan lain ia mudah mencair .
📎Apabila putih telur telah kembang ,pastikan apabila disentuh dgn jari atau spatula bentuk putih telur perlu melengkung.Jika ia berdiri kaku itu bermakna putih telur telah menjadi kaku.
📎Pukul putih telur dahulu setengah kembang baru masukkan gula pasir.
📎Pastikan putih telur tidak tercemar.
📎Pastikan meringue tidak terlalu penuh dlm ketuhar @ oven anda.Supaya meringue tetap kering dan tidak mudah basah.
📎Boleh gunakan pewarna yg bahan asasnya minyak.
📎Paip adunan diatas loyang dan di alas kertas kalis minyak ( partchment paper / silicon paper )
📎Tidak perlu disapu mentega atau marjerin atas permukaan loyang.
SUHU BAKAR 

📎110' - 140' 
Ketuhar perlu suhu yg rendah supaya boleh kering dengan sempurna.Sekiranya suhu ketuhar anda tidak boleh rendah lagi- Sila buka sedikit pintu ketuhar anda.Tempoh bakar yg diperlukan juga agak panjang berbanding buat macaroon.

Sekiranya anda juga adalah pembuat biskut raya-chef obie & chef rahim telah realeas eBUKU bertajuk
" MELODI BISKUT RAYA" & PERCUMA eBUKU "KOLEKSI BISKUT RAYA 2014 & 2015 "
💘
BERMINAT ?
Sekiranya Anda berminat sila Whatsapp ke talian 0172260719 utk mendapat eBUKU 







Kelas masakan Untuk Bizz Western Food Popular 2016

PAKEJ KELAS MASAKAN WESTERN FOOD UNTUK PERNIAGAAN :

*Anda dibawa menikmati ke dunia sebenar perniagaan Western Food
oleh professional dalam industri ini.




Promosi 2016 !

Fee Promosi RM1500.00
Normal Fee RM2200.00


LOKASI : AMPANG
Bandar baru Ampang.
Merdeka Villa.
Jalan Merdeka.
Ampang.


Landmark : spectrum mall


Durasi : 3@4 jam


Intipati  :


-Memperkenalkan Menu Asas Dikedai makan @ Restauran Western Food


-Penegnalan Western Food


- Asas pembelajaran secara Hands - On



-Teknik dan cara Penyediaan mengikut menu western popular & Penyimpanan
Anda akan belajar cara penyediaan yang betul mengikut menu dibawah :


*Chicken Chop belajar 3 jenis iaitu 
Fried Chicken Chop / Breaded Chicken Chop / Grill Chicken Chop
*Lamb Chop @ Beef Steak ( pilihan )
*Fish & Chips  @ Mash Potato & Gravy @Potato Wedges ( pilihan )
*Black Pepper Sauce
*Mushroom Sauce
*Mushroom Soup
*Coleslaw
*Garlic Bread


 Intipati yang bertanda *Pelajar perlu memilih salah satu


-Dilatih oleh profesional industri sebenar.


-Sijil







Cara Menyertai Pakej ini -


Anda Wajib Menjelaskan Yuran Pakej Promosi 
RM1500.00


Ke akaun MBB ( maybank )
151409098193
Muhamad Gunawan jamil


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Dissimpan
Dan whatsapp Infonya ke 


01722620719


Nama kelas , Jumlah , Tarikh kelas yang Anda pilih 


Kelas : pelajar perlu memilih hari kelas yg ingin diikuti

 Isnin hingga Jumaaat , sabtu atau ahad 
( Public Holiday & Jumaat Tiada Kelas )