Halaman

Ahad, 19 Februari 2017

Tempahan Kek Istimewa Anda di Ampang , Selangor KL - 2017

TEMPAHAN KEK ISTIMEWA ANDA DI AMPANG , SELANGOR

Seperti hari-hari sebelum ini ,
chef obie sentiasa cuba memenuhi schedule
harian yang padat , sesekali cuba mengadakan ruang yang sesuai
untuk mempraktikkan keseronokkan membuat fondant kek ini !

Kepada pelanggan-pelanggan chef obie yang setia semenjak tahun 2010 sehingga 2017 ini
Ucapan jutaan terima kasih untuk kalian.

Mostly tempahan kek jenis Fondant & Gumpaste , 
Sekiranya anda berminat ingin menempah Kek Kontinental dan komersial
seperti American Cheesecake , Japanese Cheesecake , German Back forest , Butter Cake , Fruit Cake ,Sponge buttercream kek juga boleh booking tempahan anda selewatnya 3 hari sebelum.
Jika kek fondant 5 hari sebelum mengikut tahap kesukaran dan mengikut kesesuian schedule routine chef obie.

Jangan segan-segan untuk membuat tempahan sebab chef obie tak sombong..

chef obie nak inform kepada bakal pelanggan-pelanggan yang baru  
yang berminat menggunakan perkhidmatan chef , 
Anda boleh whatsapp atau msg atau direct call
melalui no

0172260719 

Lokasi pickup order :

Merdeka Villa , Jalan Merdeka,
Bandar Baru Ampang.
Selangor 
( Berdekatan Pandan Indah , Pandan Mewah , Taman Kosas , Taman Dagang , Taman Cahaya , Taman Chempaka , Spectrum Mall , Galaxy Ampang Dan Axis Atrium ) 

Antara Contoh kek tempahan pelanggan-pelanggan chef obie :





















  chef obie 
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 


sambil itu chef dengan sukacita ingin berkongsi resepi kek keju..
Whatsapp : 0172260719 
IG : chef_obie_official
FB : chefobie_untold
Page : smallplate by chef obie
Blog : chefgunawanmalaysia.blogspot.com



  chef obie 
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 


sambil itu chef dengan sukacita ingin berkongsi resepi RAINBOW KEK DAN ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM..






Rainbow Kek

Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml


Cara Penyediaan : 

1.Panaskan Oven 170-175’c ( mengikut oven masing-masing - ada yang perlu 180'c )

2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.

3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.

4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.

5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence

6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.

7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau, ( anda boleh guna 7 warna )

info- kalau anda nak tahu resepi diatas ini merupakan 'Victorian Sponge Cake'
kalau dekat uk sana ia biasa digunakan sebagai asas sponge kek untuk kek rainbow.
sekarang anda dah tahu resepi victorian sponge kek, resepi ini juge boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis kek lain..kek-kek kontemporari.( ianya agak manis sedikit )


Italian Meringue Buttercream

Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence

Cara membuat
1.Pukul putih telur sehingga kembang.

2.Panaskan gula dan air selama 7 minit

57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.

4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.

5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.

info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak
kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c
jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.




p/s- Sila pastikan keselamatan semasa membuat Italian Meringue Buttercream ini..
"think safety first my friends...."

57 Resepi Menu Bazaar Ramadhan Popular Untuk Tahun 2017


57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil 

 'BAZAAR RAMADHAN'

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian









Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !






Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'







Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.



Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'




menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !










Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '

*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian





Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian


57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 





Terima Kasih kepada warga Malaysia setelah lebih 5 tahun menyokong ebook atau ebuku Masakan dan Baking keluaran chef obie.

Kini Peminat Dunia Masakan Luar dari malaysia mampu memiliki ebook atau ebuku 
daripada chef obie , selama ini chef obie juga diberi perhatian daripada peminat daripada Negara jiran seperti Singapura , Negara Brunei darussalam dan juga Indonesia.

ebook atau ebuku chef obie ditulis dalam Bahasa Melayu.Juga mudah difahami oleh Anda - warga

* Malaysia
*Singapura
*Negara Brunei Darussalam
*Indonesia




24 PILIHAN EBOOK 

1. MELODI BISKUT RAYA 


Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "

2. 2017 SAJIAN RESTAURAN ALA THAI DAN MASAKAN KAMPUNG



 Resepi- Resepi MENARIK dan Popular di malaysia 
Merupakan menu-menu popular di Restauran Ala Thai dan Restauran Masakan Kampung,
Cara memasak yang autenthik dan enak menjadi pilihan pengusaha restauran , kedai makan dan blogger-blogger masakan .ebook ini telah menjadi pilihan terkini peminat dunia masakan .Wajib Anda miliki


3. 2017 SAJIAN FOODTRUCK chef obie 



Ciptaan Resepi- Resepi MENARIK dan telah menjadi Fenomena 
dalam industri makanan di malaysia iaitu FOODTRUCK.
Menjadi pilihan kaki makan dan pengusaha makanan
Gaya Perniagaan Makanan Paling Hot
Ketika Ini ! 😍👉FOODTRUCK 🚙🚚
Dengan Menu-menu Kreatif seperti :
👌Fusion Western Food👌Snacks👌Fusion Burgers 👌Fusion Bavarages
👌Italian Styles👌Mexican Styles👌Local Styles 👌Hipster Styles


4. 101 RESEPI ROTI chef obie



Berkongsi Resepi Mengikut Kategori Roti Dunia


📍Roti Jenis Oriental

📍Roti Jenis Kontinental Klasik

📍Roti Jenis Broadway

📍Roti Jenis Mediteranian

📍Roti Jenis Kepelbagaian....

Sebanyak 
🎯
101 Resepi roti yg menarik dan mudah untuk anda ikuti.
ebook PALING LARIS Semenjak 2013 sehingga Kini !
WAJIB Anda miliki 




5. ANEKA MASAKAN MEE






Pelbagai resepi-resepi berasaskan mee dikongsikan dalam

ebook popular ini seperti-

Mee Kari Ipoh

Mee Kari Ayam

Mee Rebus Johor

Mee Udang 
Mee Hailam
Mee Goreng Mamak Dan banyak lagi
yang pasti ianya wajib anda miliki sebagai rujukan dapur anda!


6. ANEKA ROJAK


ebook yang ditunggu-tunggu olkeh netizen 
iaitu-
Aneka Rojak..
pelbagai resepi rojak beserta kuah rojak dan kacang dikongsikan ,
Rojak Mamak
Rojak Mee
Rojak Petis Buah-buahan
Rojak Pasembur
Rojak Singapore...
Wajib anda miliki sebgai rujukan dan koleksi anda!

7. NASI LEMAK KUKUS


ebook Nasi Lemak Kukus(hottest!)
Ibu Sambal Tumis, Sambal Tumis Ikan Bilis , Sambal Paru &
 etc
-Rahsia mengukus nasi lemak yang sempurna
-Asas membuat ibu sambal tumis
-Asas membuat sambal tumis ikan bilis
-Asas membuat lauk pauk nasi lemak kukus , seperti sambal kerang , sambal paru ,rendang hati ayam dan ayam.

8. NASI DAGANG TERENGGANU


ebook Nasi Dagang Terengganu  (hottest!)
Resepi asli cara menanak nasi dagang Terengganu dengan betul ,
Resepi Gulai Ikan tongkol,Aya Hitam dan Aya kurik
serta Acar jelataah mentah yang enak!
Dapatkan Resepi-resepi menarik Nasi Lemak Kukus Dan Nasi Dagang Terengganu 
telah  menjadi pilihan netizen sebagai 
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !

9. ANEKA RESEPI NASI 


ebook Aneka Resepi Nasi yang ditunggu-tunggu netizen juga telah berada dipasaran.Pelbagai resepi-resepi menarik berasaskan nasi seperti- Nasi Kabuli , Nasi Mandy Yaman , Nasi Arab Bukhari , Nasi tomato , Nasi Minyak Dan Banyak lagi !


10. CHICKEN CHOP 

ebook Chicken Chop (hottest!)
Grill & Crispy , Blackpepper Sauce 
-Pengenalan kpd asas chicken chop
-Teknik membuat chicken chop dgn betul
-Penggunaan ayam yang sesuai
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Resepi sos blackpepper asli dikongsikan

11. HAINAN CHICKEN CHOP


ebook Hainan Chicken Chop(hottest!)
Crispy , Hainan Sauce 
-Teknik asas hainan chicken chop
-Penggunaan ayam yang sesuai untuk hainan chicken chop
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Rahsia sos hainan chicken chop didedahkan dalam ebook ini


12. NASI AYAM HAINAN 


ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)
Menjadi pilihan rakyat Malaysia jika jalan-jalan mencari makan terutama  di gerai mahupun restoran... Nasi Ayam Hainan. Rasa yang unik berbanding nasi Ayam Biasa.
-Pengenalan kepada nasi ayam hainan.
-Penggunaan Ayam yang sesuai 
-Rahsia sup ayam hainan didedahkan
-Teknik ayam hainan sentiasa berjuicy
-Teknik asas sos halia, kicap ayam hainan dan sos cili merah
-Nasi ayam hainan yang harum didedahkan

13. ANEKA MASAKAN DAGING ATAU SAPI


ebook Aneka Masakan Daging  (hottest!) diberi secara PERCUMA 
Pelbagai resepi daging popular yang dipraktikkan di hotel-hotel, restauran dan katering  tempatan seperti :
1. Daging Goreng Utara2. Daging Salai Masak Lemak3. Burger Daging Bakar
4. Beefsteak 5. Beef Thai Salad 6. Rendang Tok ( Perak )
7. Rendang Minang ( Negeri Sembilan ) 8. Daging Masak Halia 9. Daging Masak Hitam Manis
10.Bergedil Daging 11.Daging Masak Merah

14. ANEKA MASAKAN KAMBING



ebook Aneka Masakan Kambing  (hottest!)
Pelbagai resepi - resepi yang popular seperti :
Kambing  Masak Buryani/
 Kari Kambing Mamak
/Kambing Masak Kurma /
Sup Kambing Power/ 
Western food- “ Lamb Shank “
15. ANEKA MASAKAN UDANG


ebook Aneka Masakan Udang  (hottest!)
Butter Prawn @ Udang Masak Mentega .Udang Goreng Tepung Istimewa Ala Thai. Udang Masak Telur Asin . Udang Masak Lemak Cili Api . Udang Masak Sambal Tumis Petai . Udang Masak Masam Manis
Tom Yam Udang Bersantan. Mee Udang Kopitiam.....

16. ANEKA MASAKAN SOTONG


ebook Aneka Masakan Sotong  (hottest!)
Sotong Goreng Tepung Berempah .Sotong Masak Merah
Sotong Masak Kicap berempah  Sotong Masak Papprik .Sotong Bakar Datuk Keramat Sotong Bakar Percik . Ketupat Sotong Terengganu..pasti yang sedap dan popular!

17. ANEKA MASAKAN IKAN


ebook Aneka Masakan Ikan  (hottest!)

Resepi-resepi menarik masakan berasaskan ikan dikongsikan dalam ebook Aneka Masakan Ikan ini seperti Ikan Bumbu Bali , Ikan masak Ampap ( Brunei ) , Ikan Bakar Sulawesi , Ikan Kerapu Goreng Masak Sos 3 rasa Dan banyak lagi yang perlu anda miliki....


18. ANEKA MASAKAN AYAM

ebook Aneka Masakan Ayam  (hottest!)

perlu anda miliki.. pelbagai resepi masakan berasakan ayam popular
chef obie kongsikan didalam ebook
Aneka Masakan Ayam
Resepi - resepi masakan ayam yang popular seperti :
 -Ayam Masak Merah Nasi Buryani & Nasi Minyak
-Ayam Masak Buryani
-Ayam Golek & Percik
-Rendang Ayam kampung
-Ayam Masak Kalio
-Ayam masak Hijau
-Ayam Masak Lemak Cili Api
-Ayam Masak Halia
-Ayam Masak Bumbu Bali
-Ayam Masak Kurma Berkentang
-Sup Ayam Madura
-Sup Ayam Mamak
-Gulai Ayam Kawah


19. KEK COKLAT ANTARABANGSA


KEK COKLAT YANG MENARIK DAN MENJADI PILIHAN NETIZEN !

20. KEK AIS KRIM ANTARABANGSA


KEK AIS KRIM YANG MENJADI PILIHAN NETIZEN !

21. KEK AIS KRIM ANTARABANGSA


KEK KEJU ATAU CHEESECAKE PILIHAN NETIZEN !

22. ANEKA MUFFIN ANTARABANGSA


ANEKA MUFFIN PILIHAN NETIZEN !

23. CUPCAKES ANTARABANGSA


CUPCAKES PILIHAN NETIZEN !

24. CUPCAKE 3D CHEF OBIE


CUPCAKE 3D CHEF OBIE ( BERGAMBAR )
Menjelaskan apa itu CUPCAKE 3D , Tunjuk ajar from sctratch, bergambar rajah & tips-tips penjagaan Fondant  juga gumpaste.





chef obie -

"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."
Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.


Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !




Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.


Saya chef Obie  dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.

 Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.

Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.

 Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40


3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.

 Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.

Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste. 

Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.






PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF OBIE LANGKAH DEMI LANGKAH 



Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.



Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.



Modelling tool asas membentuk pelbagai figura.

TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE


1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.


2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.

 3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.


 4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.


***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"



Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie 

Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.




Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue.

  Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie . 

Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.

version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake  kepada 30 resepi cupcake yang popular.


Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan. 



NOTA PENTING :


Setiap ebook atau ebuku keluaran chef obie

Untuk warga Malaysia adalah RM40.00

Singapura adalah SD20.00

Negara Brunei Darussalam adalah BND20.00

Indonesia adalah IDR 125.000


Cara memiliki atau membeli ebook bagi warga Brunei / Singapura & Indonesia :


1.Masukkan Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan melalui mana-mana pilihan bank di negara anda 


atas nama Muhamad Gunawan Jamil


Sila pastikan anda menggunakan SWIFT CODE yang diberi 

ke salah satu Pilihan bank yang diberi 



i- CIMB bank - swift code CIBBMYKL

No akaun bank ialah 7619121286



ii- MAYBANK 
 - swift code MBBEMYKL

No Akaun bank ialah 151409098193



iii- BSN  Bank Simpanan Nasional 

- swft code PHBMMYKL

No akaun bank ialah 14005-41-00008021-7


2. Segala Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 





60172260719 (Singapura / Brunei / 

Indonesia)




Cara memiliki atau membeli ebook bagi warga Malaysia :


Sila Buat Pembayaran ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian 


ke 



0172260719 ( Malaysia )



Perhatian Pembeli  : FREE @ PERCUMA 

 "Sebagai menghargai Anda sebagai Pembeli ",
 Penulis 24 Resepi ebook Popular Internet

" CHEF OBIE "
Profesional chef /Malaysia Celebrity Chef

Akan Memberi 3 ebook 

Secara PERCUMA @ FREE  

1- ebook RESEPI PASTA chef obie
2- ebook RESEPI SOS STEAMBOAT & GRILL
3- ebook RESEPI ASAS BUAT KEK ( intipati kelas asas buat kek )

Pasti Gerek !


FREE ebook RESEPI SOS STEAMBOAT & GRILL


FREE ebook RESEPI PASTA chef obie


FREE ebook RESEPI ASAS BUAT KEK & TIPS chef obie



#################################




57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil 'BAZAAR RAMADHAN'.

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian





Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !




Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'




Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.


Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'



menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !







Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '



Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'



57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 





Assalamualaikum abiskita semua.

Kepada yang menghunjaa resepi masak memasak, kek, pastri dan bakeri.

Chef ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada abiskita semua kerana menyokong dan percahaya akan produk keluaran chef ani terutamanya dlm pembelian ebook chef.

Terima kasih kerana abiskita mrmbagi kepercayaan sebetah ani.

( p/s - terima kasih kepada sahabat-sahabat chef obie yang berada disana yang membantu chef obie translate bahasa melayu ke loghat Brunei )

Dapatkan ebook masakan , kek , pastri dan bakeri popular Sekarang ! Pelanggan ebook kami global termasuk Dari Brunei , Indonesia & Singapore 

Whatsapps / Telegram
60172260719
chef obie



Testimoni Pembelian ebook Resepi Masakan , Kek , Pastri Dan Bakeri Nusantara International Chef Obie daripada Warga Brunei Darussalam ebook Menggunakan Perkhidmatan WESTERN UNION ( WU )




CONTOH : Testimoni Dari Brunei - Pembelian 4 ebook - ebook 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR , ebook ANEKA ROJAK , ebook ANEKA MASAKAN MEE & ebook ANEKA MUFFIN ANTARABANGSA



CONTOH PEMBELIAN MELALUI PERKHIDMATAN WESTERN UNION : Pembeli daripada pelanggan warga Brunei telah membuat pembayaran melalui WESTERN UNION ( WU ) dan telah mengambil gambar sebagai BUKTI PEMBELIAN melalui applikasi whatsapp & telegram


CONTOH PEMBELIAN MELALUI BANK : CIMB NIAGA Daripada Pembeli Indonesia


CONTOH PEMBELIAN DARI INDONESIA : Telah membeli ebook NASI AYAM HAINAN

Sekiranya Anda juga BERMINAT untuk MEMILIKI Pelbagai Tajuk ebook Masakan yang menarik boleh 
HUBUNGI di Talian 60172260719 chef obie

ANDA WARGA BRUNEI , INDONESIA MAHUPUN SINGAPORE DIGALAKKAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN WESTERN UNION ( WU ) atau menggunakan perkhidmatan BANK CIMB NIAGA UNTUK PEMBELIAN EBOOK MALAYSIA CELEBRITY & PROFESIONAL CHEF OBIE.


TERIMA KASIH