Halaman

Khamis, 22 November 2012

Resepi Pop Corn Caramel

Salam obie hari ini ingin berkongsi resepi kepada anda, bagaimana membuat pop corn caramel, popcorn yang enak dimakan sewaktu menonton wayang.Mmmm obie baru minggu lepas menonton Skyfall 007 jame bond.. sambil makan pop corn..popcorn yang sedap MBO cinemas punye..,
kalau cinema pop corn obie memang suka Mbo Cinema, yang lain tu obie suka juga, selain pop corn mbo cinema, obie suka pop corn garret di klcc...pic ini adik obie - kamal & ayahanda...lepas melayan garret popcorn shops.
Kemas dan menarik packaging popcorn garret... ok lah, obie berkongsi resepi popcorn caramel kepada anda , semoga anda boleh buat dirumah yea.. RESEPI 1 cawan Mentega ( salted )// 2 cawan Gula Perang ( Brown Sugar )// 1/2 cawan Corn Syrup// 1/2 sudu kecil garam// 1/2 sudu kecil Baking soda// vanilla extract / essence// 5 quart Popped pop corn// Cara 1.Panaskan Oven pada suhu 250F ( 95'C ) letakkan popcorn dalam Bowl yang besar. 2. Gunakan saucepan medium , cairkan / masak mentega, gula perang,corn syrup dan garam kacau perlahan dan tanpa perlu mengacau selama 4 minit untuk memastikan bahan telah cair dan telah boil ( menggelegak ).Apabila telah menggelegak alihkan saucepan daripada api.masukkan Soda dan Vanilaa extract dan kacau. 3.Tuangkan perlahan-lahan, dengan memastikan caramel yang dituang dapat meliputi popcorn.Gaul mesra popcorn dengan caramel .Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan.Setiap 15 minit perlu keluarkan dari oven sebentar untuk mengacau popcorn.Masa masak 1 Jam. Apabila selesai, keluaarkan popcorn ke tempat sejuk dan pecah-pecahkan gumpalan popcorn, menjadi butir popcorn yang cantik. Selamat mencuba.
Pop corn caramel... jika anda ada resepi pop corn juga boleh la sharing juga..amat dialu-alukan..terima kasih

2 ulasan:

  1. wahh siap da ade resepi..bila Na bole rasa hihih (nampak sgt Na pemalas hihih)
    tak delaa gurau jeee ;)tq for this sharingg ;)

    BalasPadam
  2. most welcome... :) x ape mana tau bila datang angin rajin nanti..sume resepi dibuka..paling x pun mag masakan... jadi rujukan..selamat mencuba, jna marcello

    BalasPadam