Hokkaido Chiffon Kek
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 sudu besar baking powder
1/2 st garam
2 cawan susu UHT
1 cawan minyak sayur
1/2 st vanila extract
10 biji kuning telur
16 putih telur
1 sudu besar cream of tartar
Ganache secukupnya
Cara membuat:
1.Pastikan semua bahan berada di suhu bilik.Panaskan oven 180'C.
2.Ayak tepung,baking powder dan garam.
3.Dalam bekas yang lain campurkan susu,minyak dan vanila.Kacau rata,kemudian tambahkan
kuning telur,kacau rata.
4.Tuang campuran telur ke dalam tepung,pukul lebih kurang 2 minit.
5.Pukul putih telur sampai berbuih,masukkan gula dalam 2 tahap,pukul sampai soft peak.
6.Campurkan adunan kuning telur ke putih telur dalam 3 tahap,kacau perlahan.
7.Tuang ke dalam cawan,taruh di dalam dulang nipis,hentakkan 1 kali untuk mengeluarkan
gelembung udara di adunan.
8.Bakar 20 minit atau hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan