CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 23 September 2013

Resepi Hokkaido Chiffon Cake

Hokkaido Chiffon Kek


Bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 sudu besar baking powder
1/2 st garam
2 cawan susu UHT
1 cawan minyak sayur
1/2 st vanila extract
10 biji kuning telur
16 putih telur
1 sudu besar cream of tartar

Ganache secukupnya


Cara membuat:

1.Pastikan semua bahan berada di suhu bilik.Panaskan oven 180'C.

2.Ayak tepung,baking powder dan garam.

3.Dalam bekas yang lain campurkan susu,minyak dan vanila.Kacau rata,kemudian tambahkan
kuning telur,kacau rata.

4.Tuang campuran telur ke dalam tepung,pukul lebih kurang 2 minit.

5.Pukul putih telur sampai berbuih,masukkan gula dalam 2 tahap,pukul sampai soft peak.

6.Campurkan adunan kuning telur ke putih telur dalam 3 tahap,kacau perlahan.

7.Tuang ke dalam cawan,taruh di dalam dulang nipis,hentakkan 1 kali untuk mengeluarkan
gelembung udara di adunan.

8.Bakar 20 minit atau hingga masak.



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign