CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 13 Julai 2016

Resepi Untuk Jualan : RESEPI CHURROS ATAU SPANISH DONUT

CHURROS ATAU SPANISH DONUT
*chef obie di Taragona & Barcelona Sepanyol

Salam Lebaran lagi...masih dengan selera menu hari raya..ada yang bawak biskut raya kat office..makan sorok2? tak nak share dengan rakan sekerja?hahaha apa pun..yang anda buat semoga bahagia... pagi ni chef obie sekadar berkongsi satu resepi kuih dari negara Sepanyol..Hola....
Orang Sepanyol biasanya makan macam ni sahaja , tiada sos coklat bagai, tapi bila dah masuk pasaran dunia dan ramai mula tahu akan apa itu churros atau spanish donut, maka untuk jualan - masyarakat dunia termasuK orang-orang di malaysia secara kreatif dan terpaksa mengikut permintaan pasaran churros mula dimakan bersama pasangannya iaitu sos coklat dan sebagainya la..., macam orang di Malaysia kalau makan yang goreng-goreng mesti nak dicicah...alah macam makan cekodok nak cicah dengan cili sos atau sambal kicap .
Ni kira pengalaman hidup dan karier chef obie, obie  pernah berada di Sepanyol ketika usia 19 tahun nak masuk ke 20 tahun ketika itu awal tahun 2000 , chef obie di Tarragona,Sepanyol , lokasinya perkampunganya  di tepi laut..pekan yang damai dan chantik.Maklumlah chef obie ketika itu steward merangkap tukang masak disalah satu Syarikat Perkapalan. Hola.... esok chef obie share sedikit gambar..maklum pada tahun tu tak ada smartphone bagai..nak take pic senang aje..mase tu azab..habis kodak film tak boleh ambil gambar...sedih 


RESEPI CHURROS atau SPANISH DONUT
Bahan
240 gm unsalted butter ( dibahagi 2 bahagian )

1000 ml  @ 1 liter air

1 2 sudu besar Gula Pasir 

1 sudu kecil Garam 

4 cawan tepung gandum ,1 sudu kecil vanila ,  4 biji Telur , minyak masak untuk menggoreng , gula kastor dan 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
Peralatan :
plastik piping bag, nozel bunga besar , gunting
Cara Penyediaan :
1.Didih air dalam pot @ periuk. 
2.Apabila telah mendidih kecilkan api,kemudian gunakan spatula masukkan tepung gandum dan kacau adunan hingga sebati dan tak melekat di periuk.
3.Matikan api dan pindahkan aduna ke dalam bekas mixer , masukkan telur satu persatu , gunakan spatula kacau adunan hingga sebati, Biar ia sejuk sedikit. Sekadar suam.
4.Panaskan minyak dengan api sederhana.
5.Gunakan Plastik piping bag dan nozel bunga besar. masukkan adunan mengikut keselesaan anda.
5.Standby gunting di sebelah anda, paipkan memanjang adunan ke dalam minyak yang telah dipanaskan.Bolak balikkan adunan yang digorengg sehingga warna keemasan, apabila masak angkat churos yang telah siap digoreng, dan toskan dengan menggunakan kitchen towel.
7.Gula kastor dicampurkan serbuk kulit kayu manis , churos dibolak baik dalam campuran gula ini.



                           

8.Siap untuk dihidang. Anda boleh gunakan plastik container untuk membungkus atau paper bag.Gunakan kreativiti anda dalam jualan.Selamat Maju Jaya...


Terima Kasih

PAKEJ KATERING PERKAHWINAN DAN PELBAGAI MAJLIS TERLAJAK LARIS !

💐Pakej Perkahwinan Dan Pelbagai Majlis 2016 Terlajak Laris !





💐Pakej Perkahwinan Dan Pelbagai Majlis 2016 Terlajak Laris !



RM12 Per Pax Pakej Murah Dengan Pilihan Menu Yang Menarik.


"Sesuatu majlis tidak lengkap tanpa juadah dan hidangan kepada tetamu yang hadir. 

Kami di Sky Chef Catering Kuala Lumpur sangat menitikberatkan perkara peri penting ini.

Dengan berbekalkan pengalaman dan tenaga kerja terlatih menguruskan katering perkahwinan dan majlis-majlis berskala besar dan kecil,
kami sangat berbesar hati untuk menyajikan juadah dan hidangan yang disediakan dengan penuh kesempurnaan ."



        







SKY CHEF CATERING KUALA LUMPUR

"Setiap sajian yang dihidangkan di Sky Chef Catering Kuala Lumpur bukan sahaja mengandungi citarasa yang enak dan lazat tetapi dimasak dengan sempurna dan penuh ketelitan supaya pelanggan akan merasai sesuatu keunikan yang nyata. Masih mengekalkan resepi tradisional kemelayuan, di adun dengan gabungan fusion ala-ala Inggeris, pastinya membangkitkan selera dan aroma yang tersendiri.
Izinkan Chef, tukang masak dan pramusaji kami menawarkan servis terbaik yang tidak berbelah bagi kepada anda. Pengalaman Kami menghidangkan Makanan secara Profesional hampir 20 tahun "





📌PAKEJ RM12 



Nasi Minyak Mewangi 70%
Nasi Putih Mewangi 30 %



Ayam Masak Merah / Ayam Masak Buryani / Rendang Ayam Minang / Kurma @Kari Ayam Berkentang / Ayam Masak Kicap / Ayam Kalio

Sayur Dalca Mahameru

Jelatah Mentah

Papadom

Potongan Buah-buahan

Air Sirap Selasih

🎁PERCUMA 
📎Bubur Kacang / Bubur Jagung / Pulut Hitam 300 pax

PERCUMA - Pramusaji untuk Makan Beradab & Buffet Line

PERCUMA - 2 Ayam Golek & Manisan Istimewa untuk 10 pax




Pilihan Tambahan Lauk Untuk Pakej Perkahwinan




***1. Daging Masak Hitam Manis RM4.50 perpax👍

2.Daging Masak Merah RM4.50 perpax

3.Daging Masak Kicap Berkentang RM4.50 perpax

4.Daging Masak Kurma / Kari Berkentang RM4.50 perpax

5.Rendang Daging Minang RM4.50 perpax

***6.Sambal Udang Petai RM5.00 perpax👍

7.Sambal Tumis Udang RM4.50 perpax

8.Udang Masak Kari Kapitan RM5.00 perpax

***9.Ikan Masin Masak Lemak Nanas Cili Api RM4.00 perpax 👍

10.Pajeri Terung / Nanas RM2.50 perpax

11.Ulam ulaman / Telur Masin / Ikan Masin Dan Sambal Belacan RM2.50 perpax

12.Ulam ulaman Dan Sambal Belacan RM1.50 perpax

13.Ayam Masak Lemak Cili Api RM4.50 perpax

14.Sambal Tumis Ikan Bilis RM2.00 perpax

15.Sambal Tumis Ikan Bilis Petai RM2.50 perpax

16. Ikan Goreng Masak Berlada RM5.00 perpax ( keli / selar / kembong )

17.Masak Asam Pedas Muar Ikan Pari RM5.00 perpax


18.Masak Asam Pedas Tetel RM6.00 perpax

***19.Ikan Goreng Kunyit Garing RM5.00 perpax  ( kerisi , Selar ) gambar diatas*

*** 20. Ayam Goreng Bumbu Bali Istimewa RM5.00 perpax - gambar diatas*

***21. Gado-gado dan kuah Pecal RM3.00 perpax - gambar diatas*

***22. Satay Ayam Dan Satay Daging ( sebatang RM1.20 )-gambar diatas


“Jangan ragui kepakaran kami untuk merealisasikan impian majlis anda”

Open House / Event / Perkahwinan / Pertunangan / Tahlil / Hari jadi / Office event dll.
Pakej pada harga berpatutan 
Hubungi Segera Untuk mendapatkan perkhidmatan katering kami-
Seluruh Lembah Klang- Kuala Lumpur , Ampang & Putrajaya
Kepada anda yang telah menggunakan perkhidmatan Katering Open House kami- sama ada syarikat korporat , jabatan kerajaaan dan Persendirian- Terima kasih semoga perkhidmatan kami memuaskan hati anda semua.

Hubungi :

sky chef catering kuala lumpur
Chef Obie 017 2260719 whatsapp
email : gunawan.jamil@gmail.com


 

“Jangan ragui kepakaran kami untuk merealisasikan impian majlis anda 
chef obie ” 
whatsapp 0172260719



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign