CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 17 September 2016

RESEPI KEK HAZEL SANDWICH

Share & LIKES




Majalah SAJI : KEK HAZEL SANDWICH


Kek Layer Popular Chef Obie 
Kek  Hazel Sandwich


Bahan Kek :

1 3/4 cawan Tepung Kek

1/2 cawan serbuk koko van houten
1/2 cawan gula castor
1 cawan @ 250 ml  Air
½ cawan @ 125 ml Minyak Masak
¼ cawan Serbuk Kacang Hazelnut
Sponge Kek secukupnya

240 gm Mentega

60gm Gula Kastor
60 gm Serbuk Badam


Cara Membuat :

1.Masukkan air, minyak , serbuk kacang hazelnut ke dalam tepung ,serbuk koko ,gula castor , kacau sebati.Masukkan adunan ke dalam bekas@loyang pembakar 7 inci bakar pada suhu 160’c selama 35-40 minit Siap sejukkan dahulu.

2.Pukul mentega bersama gula hingga kembang, masukkan serbuk kacang hazelnut, pukul sebentar.

3.Sponge kek dijadikan base dan topping kek,sapukan krim kemudian letak kek coklat ditengah sapukan krim lagi dan akhir sekali sponge kek, hias mengikut kreativiti.

Follow my ig : chef_obie_official

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com





Terima Kasih

RESEPI KEK ANDALUSIA

Share & LIKES



Majalah SAJI : KEK ANDALUSIA

Resepi Kek Layer Popular Chef Obie

Kek Andalusia ( kek coklat+kekacang,buah kering & bijirin+ krim )

Bahan

280 ml Krim Putar
80gm Keju Mascarpone
40gm Gula Aising

Inti Snek Bijirin :
100 gm Emping Jagung dikisar kasar
200 gm Nestum
200 gm Campuran Kekacang ( kacang Tanah , Pistachio,Gajus & Badam dipanggang dan dikisar)
60 gm Kismis atau Fig atau Aprikot kering dicincang
100 gm Mentega
200ml Madu

Bahan Kek :
1 3/4 cawanTepung Kek
1/2 cawan Serbuk Koko Van Houten
1/2 cawan gula castor
1 cawan @ 250 ml  Air
½ cawan @ 125 ml Minyak Masak


Cara Penyediaan :

1.Masukkan air , minyak ke dalam tepung kek & gula castor, kacau sebati.Masukkan adunan ke dalam bekas@loyang pembakar 7 inci bakar pada suhu 160’c selama 35-40 minitSiap sejukkan dahulu.

2.Masukkan ke semua bahan kering untuk inti bijirin ke dalam mangkuk, masukkan mentega yang telah dicairkan dan madu, kacau sebati dan letakkan dalam Loyang 7 inci, bakar sebentar selama 10 minit 160’c.Siap sejukkan.Kemudian pukul krim putar , keju mascarpone bersama gula aising sehingga menjadi krim, simpan peti sejuk sebentar.

3.jadikan coklat kek sebagai base, letak Inti bijiran yang telah dibakar di atas kek dan paipkan krim diatas inti bijirin.SEJUKKAN DALAM PETI SEJUK. ENAK DINIKMATI CHILLED
Siap untuk dihidang.


Follow my ig : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com




Terima Kasih

RESEPI KEK SPARTA TUILE A.K.A KEK BADAM TUILE

Share & LIKES



Majalah SAJI : KEK SPARTA TUILE  @ kek badam tuile

Resepi Kek Popular Chef Obie 
Kek Sparta Tuile a.k.a kek badam tuile


Bahan Krim ;

240 gm  Mentega / Marjerin
80gm  Gula
40 gm Gula kastor
100 gm Serbuk Badam
200 gm Badam Madu
Tuile sebagai hiasan

Bahan Kek :
1 3/4 cawan Tepung Kek
1/2 cawan Serbuk Koko Van Houten
1/2 cawan gula castor
1 cawan @ 250 ml  Air
½ cawan @ 125 ml Minyak Masak
½ cawan Badam Cincang


Cara Membuat :

1.Masukkan air dan minyak ke dalam tepung ,koko,gila castor dan badam cincang, kacau sebati.Masukkan adunan ke dalam bekas@loyang pembakar 7 inci bakar selama 35-40 minitSiap sejukkan dahulu.

2.Pukul Mentega bersama gula perang dan gula kastor sehingga kembang, masukkan serbuk badam,pukul sebentar.

3.Paipkan atas kek coklat moist badam mengikut kreativiti.Anda juga boleh jadikan kek berlapis .Hiaskan dengan Badam Madu Sejukkan.
Follow my ig : chef_obie_official

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign