Halaman
- Laman utama
- KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2024
- KURSUS DAN PROGRAM BAKAL PESARA KERAJAAN DAN SWASTA 2023 / 24
- ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI
- TEMPAHAN KEK & PETITS
- RESEPI KUIH TRADISIONAL
- RESEPI KEK & PASTRY
- RESEPI MASAKAN
- RESEPI REMPAH RATUS
- MEDIA
- SYARIKAT MGJ CONSULTANCY & MGJ SERVICES
- MALAYSIA HOT PROPERTIES 2023
- SKY CHEF CATERING KL Buffet & Tapau 2023
- TEMPAHAN TART NENAS LEJEN
- Bazaar Chef Obie
CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY
CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
obieber
Jumaat, 23 November 2012
Majalah Aroma Disember 2012 dan Jadual Kelas Memasak Januari 2013
Salam Jumaat, obie pagi ini baru pulang dari Megan Avenue ,Jalanraya macam biasa penuh dengan pelbagai jenis kenderaan dan traffic jam. Breakfast pun sudah..pagi ini makan Nature Valley- Granola bars Apple Crunch..hee yang obie beli kelmarin, Obie teruja untuk mendapatkan Majalah Aroma keluaran Disember 2012 ini, kerana ada pelbagai isu dan resepi yang menarik dan terkini .Syabas Team Aroma- Terima Kasih obie kepada editor Puan Siti yang sentiasa memberi persembahan yang menarik untuk setiap keluaran Aroma dan suka memberi kerjasama kepada tukang-tukang masak, chef-chef, peniaga , usahawan dan sururumah yang berbakat dalam masakan dan baking.
Aroma Disember 2012.
Boleh didapati di kedai-kedai buku berhampiran anda seperti di my news, Newsplus,MPH, Boardes, Popular , kedai -kedai majalah dan suratkhabar seluruh negara.
Dalam keluaran Disember ini - ada resepi pelbagai dan jenis crepe- masakan dan manisan dari Indonesia -Bento - dan banyak lagi.
Salam sejahtera kepada anda yang berminat mengikuti kelas chef obie wan.Jadual kelas untuk Januari 2013 telah siap kepada yang berminat boleh membuat tempahan tempat
untuk menghadiri kelas, Pada Januari 2013 Obie akan mengadakan kelas Asas Baking ( Baking for beginners ), Kelas Asas Membuat Roti ( Basic Bread Making ), Kelas membuat Rainbow kek dan Red Velvet dan kelas Manisan ( Dessert ).
Jumlah Pelajar : Maksimum 10 orang pelajar sahaja ( hands on class), Manakala 15 orang untuk kelas Demo.//
Hubungi : Yasmin Sanusi minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344
atau Hotline 0127144840 obie wan//
Deposit : Setiap tempahan kelas akan dikenakan deposit sebanyak RM50 sahaja.
Pembatalan tempahan kelas : Notis 7 hari sebelum kelas bermula.//
Lokasi : Taman Cheras Indah , Kuala Lumpur- Alamat NO. 1 JALAN INDAH 1, TAMAN CHERAS INDAH, 56100 KL.//
KELAS ASAS BAKING / BAKING FOR BEGINNERS 12 / 01 / 2012 SATURDAY
12 / 01 / 2013 SATURDAY
Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil a.k.a obie wan
Date : please refer to schedule on right side bar
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM300.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :
•Preparing ingredients, cake mixing, lining cake tin, baking technique and oven use.
•Baking 5 varieties of classic cakes – Sponge cake, butter cake, chocolate cake, fruit cake and lemon cheesecake.
•Free recipes - will update soon.
Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers)
KELAS ASAS MEMBUAT ROTI / BASIC BREAD MAKING 13 / 01 / 2013 SUNDAY
13 / 01 / 2013 SUNDAY
Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil
Date : please refer to schedule on right side bar
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM280.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :
•Mixing the dough, kneading, rising, dividing and shaping the dough, glazing and baking.
•Students will learn how to bake : Burger bun, soft roll, hotdog bun, baguette (for garlic bread), mexican bun (roti boy) and pizza.
•Free recipes - Nut bread, chicken floss bread, coconut bread and raisin bread.
Students will be able to taste and take home bread samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers).
KELAS RAINBOW KEK DAN RED VELVET KEK 20 / 01 / 2013 SUNDAY
Topic :
•Students will learn how to make the Red Velvet cake and the Cream cheese frosting from scratch.
•Students will learn how to make the Rainbow cake and Italian meringue butter cream from scratch.
•Free recipe : New York Cheesecake & Opera cake
Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers.
KELAS MANISAN / DESSERT CLASS 26 / 01 / 2013 SATURDAY
Topic :
•Student will learn how to make 5 types of dessert – Vanilla ice-cream, German Chocolate ice-cream, panna cotta with mint & berry sauce, Mango mousse and tiramisu.
•Free recipes : Almond brittle and Mascarpone cake.
Students will be able to taste and take home food samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers.
Hotline : 0127144840
Terima Kasih