Gambar rendang tok dalam proses di masak...
Salam Ramadhan semua...
hari ni obie nak berkongsi salah satu resepi rendang..
iaitu rendang tok...
mesti korang teruys terbayang akan keenakan rendang tok ni kan..
bila makan dengan ketupat..lemang..perrghh tak boleh citer banyak-banyak..
dibulan puasa ni...
semoga korang boleh mencuba..dan menikmati hidangan rendang tok ini..sama ada dalam bulan puase mahupun paada hari raya nanti..
Bahan
600gm daging
250 gm kerisik
1 liter santan cair
1 liter santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
4 sudu besar gula melaka
4 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan kisar
4 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu teh lada hitam
4 sudu besar cili giling
4 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 biji buah keras
2 biji bawang besar
Bahan tumis
4 biji bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
Cara-cara :
1. Daging dipotong dadu ( standard rendang ), dibersihkan dan ditoskan. Perap daging bersama bahan kisar, air asam jawa, gula melaka,gula pasir , sedikit santan dan garam. Biar seketika dan ketepikan (15-20 minit )
2. Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Tumiskan sehingga wangi. Masukkan daging yg telah diperap tadi dan Kacau sebati.
3.Masukkan baki santan dan kacau lagi sehingga kuah tinggal separuh. Kemudian masukkan kerisik dan kacau lagi sehingga kering.
4.Perlu diingat, Masaklah dengan api yang agak perlahan sambil dikacau tanpa henti hingga kering. Bila dah kering bolehlah angkat dan sedia untuk dihidangkan.
steady... kacau rendang ni dengan penuh kesabaran dan kasih sayang...