Penyediaan Chicken Chop , Lamb Chop Dan Steak Yang Betul Dalam Kelas Western Food - Pilihan popular dikalangan pelajar / Peniaga / Usahawan Makanan Sejak Tahun 2012 hingga kini 2024
Halaman
- Laman utama
- KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2024
- KURSUS DAN PROGRAM BAKAL PESARA KERAJAAN DAN SWASTA 2023 / 24
- ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI
- TEMPAHAN KEK & PETITS
- RESEPI KUIH TRADISIONAL
- RESEPI KEK & PASTRY
- RESEPI MASAKAN
- RESEPI REMPAH RATUS
- MEDIA
- SYARIKAT MGJ CONSULTANCY & MGJ SERVICES
- MALAYSIA HOT PROPERTIES 2023
- SKY CHEF CATERING KL Buffet & Tapau 2023
- TEMPAHAN TART NENAS LEJEN
- Bazaar Chef Obie
CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY
CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
obieber
Khamis, 27 Jun 2024
Penyediaan Chicken Chop , Lamb Chop & Steak Yang Betul
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce
Pelajar diajar menggunakan Buku Standardize Recipes
Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku
Pengenalan jenis dan potongan Lamb Chop
Pengenalan Lamb Shank
Teknik lembutkan lamb shank yang cepat
Mint Sauce
Brown Sauce
Seasoning Potato wedges
Western Stock
Mash Potato
Pelajar diajar menggunakan Buku Standardize Recipes
Sekiranya anda ingin Adds On subjek western food yang lain
Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM500
Lamb Chop atau Lamb Rack Primium RM500
Mint Sauce & BBQ Pepper Sauce RM300
Fish And Chips ,Irish Tartar Dressing & Garlic Dressing RM1500
Chicken Lasagna RM500
Beef Lasagna RM500
Chicken Bolognese RM500
Beef Bolognese RM500
Wild Mushroom Soup RM300
Asparagus Soup RM300
Clam Chowder RM300
French Onion Soup RM300
Smash Burger Beef Patties RM500
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500
1000 island & BBQ hot Sauce RM300
Creamy Taco dressing & Garlic Dressing RM300
Custom Set Kelas Steak & Platting - RM1700
***Pelajar akan menerima 1 x Sijil no Siri
***Pelajar akan membawa pulang semua Masakan yg dipelajari
Lokasi : Area Lembah Klang / Kuala Lumpur
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 1030 pagi
Tarikh Kelas : Sila whtasApp atau hubungi Chef Obie untuk Tarikh Terkini http://www.wasap.my/60172260719
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Rabu, 26 Jun 2024
Nak Berniaga Tapi Tak Tahu Nak Berniaga Apa ?
Assalammualaikum wbt Salam Sejahtera Kesayangan Semua ,
Alamak , sampai hari ni asyik cakap dgn kawan-kawan nak berniaga satay lah , niaga nasi kukus Ayam goreng Berempah lah , Berniaga western food lah , niaga lunchbox la , nak Masakan Korea lah..senang kata macam-macamlah dah dicanang , tapi Masih langsung tak ada inisiatif langsung untuk ke Arah Berniaga
Janganlah begitu , Ayuh bangkit dengan harga diri yg tinggi , ingat pengorbanan ketika diri Itu tiada apa-apa ia lebih bernilai , lebih dihargai yg pasti InshaAllah akan ada Keberkatannya.
Jom Join
Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie + Lebih 100 Pilihan Pakej & Bertestimoni
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas...
MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com
Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar ? Chef Obie
Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar ?
Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera ,Terima Kasih kerana melawati blog Chef Obie.
Chef Obie sebagai consultant sukacita ingin berkongsikan sedikit pendapat berkaitan Tajuk diatas " MENGAPA BIDANG MASAKAN PERLU MENJADI PILIHAN PELAJAR "
1.Malaysia dilabel sebagai Syurga Makanan Oleh Pelancong serata Dunia.
2.Peningkatan Kesedaran dalam nilai nutrisi , penjagaan kesihatan , penyediaan makanan yang menarik mewujudkan permintaan tinggi dalam karier bidang ini.
3.Gawat Mana ekonomi Dunia , kancah peperangan , Manusia dan hidupan yang lain tetap memerlukan makanan & Permintaan sentiasa ada malah tinggi Valuenya .Mereka yang pakar dalam bidang ini amat diperlukan.
4.Menampung perkembangan pesat industri hospitaliti di Malaysia dan Dunia.
5.Industri yang boleh menyatukan semua golongan manusia malah kehidupan di planet bumi ini.
6.Menjadikan mereka lebih peka dalam menguruskan Dapur dan staff yang merupakan sebahagian Seni Kulinari.
7.Bidang Kulinari Di Malaysia mempunyai Kelebihan Sendiri berbanding negara lain kerana kita menitik beratkan Aspek HALAL dari permulaan penyediaan makanan hingga ia dihidangkan.
8.Menjadikan mereka dalam bidang ini seorang yang multitask dan Modal Insan terlatih.
9.Memberi peluang cerah kepada mereka dalam bidang ini ke serata dunia bekerja dan menimba pengalaman.
10.Dominasi secara Profesional adalah lelaki , Tidak sesuai istilah lelaki lembut sahaja dlm industri ini kerana pelbagai aspek sehinggalah pengurusan memerlukan tenaga dan keputusan yang tepat . tetapi sentiasa mengalukan wanita dalam industri ini menyahut cabaran bersama.
11.Kerjaya bukan semata-mata untuk menjadi seorang chef yang bekerja di dapur hotel dan retoran sahaja , ia terlalu luas dan universal - seperti didapur inflight -penerbangan , dapur private vvip , dapur dalam pasukan-pasukan beruniform , dapur central kitchen untuk francais food , pengusaha kantin sekolah , kilang , pasar malam , foodtruck ,on line food , pengusaha gerai , food court , tenaga pengajar , chef teknikal , penulis makanan , selebriti , perunding F&B seperti Chef Obie dan banyak lagi..
12.....Anda juga boleh menambah info ini sekiranya perlu..Terima Kasih.
Semoga bermanfaat untuk adik-adik yang baru menerima keputusan SPM/STPM mahupun yang baru lepas menjalani peperiksaan SPM / STPM
FB Page : Bazaar Chef Obie
Tik Tok : @chefobie
Tik Tok : @pelukisupahan
Instagram : chef_obie_official
Instagram : chef_obie_official
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
F&B Consultant / Chef Professional
Untuk Anda yang mencari Kelas atau Kursus Masakan Perniagaan Popular Boleh Klik link KELAS DAN KURSUS MASAKAN + TESTIMONI PELAJAR
KELAS MEMBUAT CAKOI 2024 CHEF OBIE
KELAS MEMBUAT CAKOI 2024 CHEF OBIE
Hadir 2 Orang Fees / Yuran RM1400 Seorang
Intipati
Penyediaan Doh Segera Cakoi
Cakoi Klasik , Mini Cakoi & Baby Cakoi
Teknik Menggoreng Yg Betul
Kaya Pandan Klasik
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon )
Lokasi : Lembah Klang / KL
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 1030 pagi
Kelas : Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar juga akan bawa pulang semua masakan yang dipelajari
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
#bazaarchefobie #chefobie #mgjconsultancy #gunawanjamil #pelukisupahan #kelasmini #kelasmini3jam #ibusambal #ibusambalpower #resepiibusambal #ibusambalkawah #cakoi #babycakoi #chakoi #gorengan #gorengankekinian