CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 16 Disember 2014

Tempahan Katering Popular di Kuala Lumpur

 SELERA SKY CHEF KUALA LUMPUR

Menyediakan perkhidmatan katering untuk pelbagai jenis majlis pada sekala kecil hingga mega

( meeting , office functions ,open house , kenduri , majlis perkahwinan , pertunangan , birthday party & sebagainya )

50 pax ,100 pax , 200 pax , 300 pax , 500pax , 1000 pax ke atas

Pihak Selera Sky Chef Memberi perkhidamatan katering untuk area Kuala Lumpur dan Selangor.
Disediakan oleh tukang masak-tukang masak berpengalaman bagi memastikan kualiti hidangan yang terbaik untuk setiap pelanggan.

Lokasi : Ampang , Kuala Lumpur




Menu Katering Makan Tengah Hari





RM19 per pax 

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang

Ayam Goreng Berempah + Salad Mentimun

Roti Jala Dan Potongan Roti Peranchis
Kari Ayam Berkentang

Laksa Johor + Sambal Belacan
with condiment

Kuih Talam -
Seri Muka

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan

Teh O panas 





RM20 per pax western + Local

Laksa Johor + sambal belacan
with Condiment

Chicken Chop Grill
+ Black Pepper Sauce

atau

Crispy Chicken Chop
+Black Pepper Sauce

French Fries + Potato Wedges ( Pepper + Papprika + salt )
Chilli sauce + Tomato Sauce and mayonis

 Mixed Vege 

Kuih Talam -
Seri Muka

Dessert - Panacotta with  berries sauce@ chocolate sauce

Air Sirap Selasih Pandan



RM20 per pax western

Bread and Butter Pudding
+ Vanilla Sauce

Mix Garden Salad  and MIxed Vege + Dressing 1000 Island + Caesar Dressing + Mayonis + Olive Virgin Oil

French Fries + Potato Wedges ( Pepper + Papprika + salt )

Chicken Chop Grill
+ Black Pepper Sauce

atau

Crispy Chicken Chop
+Black Pepper Sauce

Dessert - Panacotta with  berries sauce@compot


 Air Punch Mint Mojito


RM20 per pax western

Bread and Butter Pudding
+ Vanilla Sauce

Mix Garden Salad  and MIxed Vege + Dressing 1000 Island + Caesar Dressing + Mayonis + Olive Virgin Oil

French Fries + Potato Wedges ( Pepper + Papprika + salt )

Chicken Chop Grill
+ Black Pepper Sauce

atau

Crispy Chicken Chop
+Black Pepper Sauce

Dessert - Panacotta with  berries sauce@compot


 Air Punch Mint Mojito


RM20 per pax 

Nasi Putih dan

Nasi Minyak
 atau
Nasi Tomato 
atau
Nasi Buryani

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Kurma Berkentang
Sayur Dalca Mahameru / Sayur Goreng Kobis
Jelataah Mentah / Acar Rampai
Pappadom

Laksa Johor + sambal Belacan
with condiment

Kuih Talam -
Seri Muka
Talam Cendol

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan



Teh O panas




Menu Katering Hari Jadi & Sebagainya 


RM 6.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Laksa Johor + sambal belacan
with condiment

atau

Laksa Penang
with condiment

atau

Nasi Lemak + Sambal Tumis
with condiments

Ayam Goreng Berempah

Potongan Pelbagai kek

Air Sirap Selasih Pandan

*Candy Buffet Tambahan RM350.00



RM 7.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Nasi Lemak + Sambal Tumis
with condiment

Nugget ayam + cili sos + tomato sos + mayonis 
Sosej Goreng Bawang

Kuih Talam -
Talam keladi / Cendol

atau

Bubur Pulut Hitam

Air Sirap Selasih Pandan



*Candy Buffet Tambahan RM350.00




RM 8.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Nasi Impit Soto Ayam
with condiment + sambal kicap

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang

Kuih Talam-
Seri Muka

Air Sirap Selasih Pandan



*Candy Buffet Tambahan RM350.00


RM 9.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Mee Kari Istimewa
with condiment

Bee Hoon Goreng Singapura / Siam

Ayam Goreng berempah

Potongan Pelbagai Kek

Air Sirap Selasih



*Candy Buffet Tambahan RM350.00


RM 10 per pax B
tidak termasuk candy buffet


Nasi Goreng Yong Chow + keropok Udang
Bee Hoon Goreng Singapura @ Bee Hoon Soto Ayam
Roti Jala

Kari Ayam Berkentang untuk Roti Jala

Bubur Kacang Hijau / Merah 

Air Sirap Selasih Pandan

*Candy Buffet Tambahan RM350.00



RM 10 per pax A
tidak termasuk candy Buffet

Nasi Minyak 
Nasi Putih

Ayam Masak Merah 
Dalca Sayur Mahameru
Jelataah Mentah
Papadom

Dadih Tembikai Susu @ Pananacotta dengan sos coklat
Potongan Kek

Air Sirap Selasih Pandan



*Candy Buffet Tambahan RM350.00







RM25.00 perpax
Makan Tengah Hari @
Lunch

Nasi Putih dan

Nasi Minyak
 atau
Nasi Tomato 
atau
Nasi Buryani
atau
Nasi Kabuli
atau
Nasi Hujan Panas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Kurma Berkentang
Daging Masak Hitam Manis / Rendang Tok
Sayur Dalca Mahameru / Sayur Goreng Kobis
Jelataah Mentah / Acar Rampai
Pappadom

Laksa Johor + sambal Belacan
with condiment

@ Laksa Penang with Condiment

Kuih Talam -
Seri Muka
Talam Cendol

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan

Teh O panas





Tea Time 
RM7.00


Bee Hoon Soto Ayam dan condiment

@

Roti Jala
Kari Ayam Berkentang untuk Roti Jala




@

Kek Pisang Dan chiffon Oren/ Pandan

@

Pizza Bun atau Sandwiches 

@

Roti Jala Pandan dengan
Rawa Durian


Air Nescafe & Mineral water





RM7.00 per pax

BreakFast

Nasi Lemak + Sambal Tumis

with condiment

@

Lontong dam Sambal Tumis Ikan Bilis

@

Mee Goreng Udang dan Sambal Tumis Ikan bilis

@

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang


Teo O dan Nescafe O

@

Bee Hoon Goreng Singapura 

+

Kuih Karipap / Kuih Talam / Popiah Goreng /Pulut Panggang

Teh O dan Teh Tarik / Nescafe


Penghantaran Area Kuala Lumpur- Untuk pelbagai jenis Majlis , mesyuarat pejabat , program atau kursus 
dan sebagainya.




Selera Sky Chef Katering

Call / Whatsapp 0172260719

email : gunawan.jamil@gmail.com


Terima Kasih

Menu Katering Makan Tengah hari @ Lunch RM25.00 per pax



RM25.00 perpax
Makan Tengah Hari @
Lunch

Nasi Putih dan

Nasi Minyak
 atau
Nasi Tomato 
atau
Nasi Buryani
atau
Nasi Kabuli
atau
Nasi Hujan Panas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Kurma Berkentang
Daging Masak Hitam Manis / Rendang Tok
Sayur Dalca Mahameru / Sayur Goreng Kobis
Jelataah Mentah / Acar Rampai
Pappadom

Laksa Johor + sambal Belacan
with condiment

@ Laksa Penang with Condiment

Kuih Talam -
Seri Muka
Talam Cendol

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan



Teh O panas


Penghantaran Area Kuala Lumpur- Untuk pelbagai jenis Majlis , mesyuarat pejabat , program atau kursus dan sebagainya.



Selera Sky Chef Katering 
Call / Whatsapp 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com




Terima Kasih

Menu Katering Tea Time @ minum petang RM7.00 per pax



Tea Time 
RM7.00


Bee Hoon Soto Ayam dan condiment

@

Roti Jala
Kari Ayam Berkentang untuk Roti Jala




@

Kek Pisang Dan chiffon Oren/ Pandan

@

Pizza Bun atau Sandwiches 

@

Roti Jala Pandan dengan
Rawa Durian


Air Nescafe & Mineral water

Penghantaran Area Kuala Lumpur- Untuk pelbagai jenis Majlis , mesyuarat pejabat , program atau kursus dan sebagainya.



Selera Sky Chef Katering 
Call / Whatsapp 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com




Terima Kasih

Menu Sarapan Pagi @ Breakfast RM7.00 per pax


RM7.00 per pax

BreakFast

Nasi Lemak + Sambal Tumis

with condiment

@

Lontong dam Sambal Tumis Ikan Bilis

@

Mee Goreng Udang dan Sambal Tumis Ikan bilis

@

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang


Teo O dan Nescafe O

@

Bee Hoon Goreng Singapura 

+

Kuih Karipap / Kuih Talam / Popiah Goreng /Pulut Panggang

Teh O dan Teh Tarik / Nescafe

Penghantaran Area Kuala Lumpur- Untuk pelbagai jenis Majlis , mesyuarat pejabat , program atau kursus dan sebagainya.



Selera Sky Chef Katering 
Call / Whatsapp 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com



Terima Kasih

Apa itu PASTRY?



Alhamdulillah...
dalam pada baru kembali daripada bercuti..
bersama family..mak abah di kampung..sempat jugalah chef updated dan berkongsi beberapa resepi roti dan masakan barat.baisenye sempat dikongsi melalui IG terus ke FB.Kemudian barulah dapat chef kongsikan dalam blog kesayangan ni.... Terima kasih juga kepada yang ada menghubungi chef dalam pada chef bercuti, terima kasih kerana memahami,Insyaallah sekembali ke kl segala aktiviti chef seperti biase.. hari ini segala yang ade pending akan diselesaikan satu persatu.
kepada anda dan student chef yang bertanya info pastry...oklaylah chef kongsikan secara point aje lah yea..semoga ade sedikit info yang dapat membantu dan memberi mamfaat bersama.

 Apa Itu PASTRY ?

Pastry adalah nama yang diberikan kepada pelbagai jenis produk bakar yang diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung, gula, susu, mentega, lelemak, serbuk penaik, dan telur. Kek kecil, tart dan lain-lain produk bakar manis dipanggil PASTRI.


Pastri juga boleh merujuk kepada doh dari mana-mana produk bakar dibuat. Doh pastri dilaksanakan nipis dan digunakan sebagai asas untuk produk bakar. Pastri yang baik adalah ringan, lapang dan lemak, tetapi cukup pejal untuk menyokong berat pengisiannya. 



KLASIFIKASI PASTRI

  • Pastri Rapuh   - adunan tepung sama banyak dengan mentega
  • Pastri Lapis    - adunan mentega lebih banyak daripada tepung
  • Pastri Choux  - adunan tepung bergantung kepada jumlah cecair yang digunakan


PASTRI RAPUH


Pastri rapuh merupakan salah satu daripada jenis pastri yang biasa digunakan untuk membuat pai, tart yang menggunakan filling/inti pedas @ savouri. Terdapat 2 jenis pastri rapuh iaitu pastri rapuh bergula dan pastri rapuh tanpa gula. Juga lebih dikenali sebagai short crust pastry dan sugar pastry. 

Bahan yang digunakan adalah tepung, garam, marjerin dan digaul untuk mendapat doh yang baik. Ia tidak menggunakan gula sebagai bahan utama. Blinda bake adalah proses yang biasa digunakan untuk membakar doh pai untuk mengelakkan doh daripada menggelembung dan mencapai tekstur yang terbaik. Semasa menguli, perlu berhati-hati kerana marjerin mudah cair dan boleh menyebabkan doh menjadi keras.

Pelbagai jenis inti yang boleh digunakan untuk membuat pai dan tart daripada short crust pastry seperti quiche lorraine, pai ayam, pai daging dan sebagainya. 



KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA.
a) Pastri Keras(Hard)
  1. Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
  2. Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
  3. Kadar bahan pelembab berlebihan
  4. Adunan digaul terlalu lama.
b) Pastri Mengecut(Shrunken)
  1. Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
  2. Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
  3. Kadar bahan pelembab berlebihan
  4. Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
c) Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
  1. Kesalahan teknik mencanai.
  2. Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
  3. Adunan digaul telalu lama
  4. Kadar bahan pelembab berlebihan
d) Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
                                                     
  1. Kadar sebuk penaik berlebihan
  2. Kadar lemak berlebihan
  3. Kadar gula berlebihan
  4. Adunan tidak digaul rata.

e) Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy)
  1. Kadar cecair berlebihan
  2. Suhu ketuhar terlalu sejuk
  3. Masa membakar terlalu pendek.
f) Pastri Melecur/Melepoh (Blistered)
  1. Kadar air yang tidak mencukupi
  2. Adunan air yang dimasukkan tidak rata
  3. Lemak tidak digaul rata


PASTRI LAPIS


Pastri lapis adalah merupakan doh asas untuk menghasilkan Vol-au-vent, palmier, danish, croissant dan paf.

  1. menggunakan tepung yang bergluten tinggi, pastry marjerin dan air sejuk yang di adun sebati sehingga menjadi doh yang berlapis- lapis. Ini disebabkan oleh udara yang diperangkapkan ke dalam pastri semasa proses melipat doh.
  2. ditambah pula dengan jus lemon yang berfungsi memberi kestabilan dan kenyal pada gluten dalam tepung bagi mengelakkan lemak atau pastry marjerin cair dan melimpah keluar, proses pengrehatan doh juga penting bagi mendapatkan tekstur dan bentuk yang menarik.
  3. Ini juga memerlukan proses pembakaran yang betul mengikut suhu dan masa yang ditetapkan. Proses pastri menjadi berlapis-lapis disebabkan lapisan lemak yang teratur dan tersusun di setiap lapisan doh dengan teknik yang betul semasa proses melipat.
  4. Apabila dibakarkan ke dalam ketuhar, wap yang akan terhasil menjadikan pastri tersebut berlapis-lapis, naik dan berkeping.

PASTRY CHOUX

 Choux Pastry / pastry CHOUX atau di dalam Bahasa Perancisnya Pate a choux

1. dibuat dari telur, tepung, air atau susu, dan juga mentega. 
2. Jika anda mahu choux pastry mempunyai rasa sedikit manis atau masin, bolehlah anda masukkan sedikit garam atau gula mengikut kadar yang diperlukan. Umumnya pembuatan choux pastry tidak lah begitu sukar, tetapi terdapat beberapa tips yang perlu kita tahu dan ikut kerana sekiranya tidak diikuti ia akan menjejaskan kualiti choux pastry yang kita hasilkan.  Antara tips yang perlu betul-betul kita ikut ialah timbangan berat telur, gunakan telur pada suhu bilik, masukkan telur sedikit-sedikit kepada doh choux pastry sehingga ia sebati dengan baik.  



Follow IG : chef _obie_official

whatsapp : 0172260719

FB : chefobie Untold




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign